GJØR SEG KLARE:  Sør-koreanske reservister gir en hilsen under en seremoni i Seoul i dag. Rundt tusen reservister er samlet her for å vise sin motstand mot Nord-Korea, som de frykter gjør seg klare til krig. Men - samtidig som sør-koreanske ledere, USA og FN-sjef Ban Ki-moon er svært bekymret i sine uttalelser, er innbyggerne i Sør-Korea svært rolige, melder SkyNews' utsendte: De har hørt krigsretorikk mellom nord og sør i flere tiår. Foto: Ahn Young-joon/Ap/Scanpix
GJØR SEG KLARE: Sør-koreanske reservister gir en hilsen under en seremoni i Seoul i dag. Rundt tusen reservister er samlet her for å vise sin motstand mot Nord-Korea, som de frykter gjør seg klare til krig. Men - samtidig som sør-koreanske ledere, USA og FN-sjef Ban Ki-moon er svært bekymret i sine uttalelser, er innbyggerne i Sør-Korea svært rolige, melder SkyNews' utsendte: De har hørt krigsretorikk mellom nord og sør i flere tiår. Foto: Ahn Young-joon/Ap/ScanpixVis mer

Nord-Korea har flyttet to raketter til østkysten

Sør-Korea svarer med å sende avgårde to krigsskip.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det klart at Nord-Korea hadde flyttet en mellomdistanse-rakett til sin østkyst. I dag kommer meldingene om at det er to raketter som er flyttet til østkysten, og at de blir plassert klare til utskytning, melder SkyNews.

- Det er nå blitt bekreftet at Nord-Korea, tidligere denne uka, flyttet to Musudan mellomdistanse-raketter ved hjelp av et tog til østkysten. De har lastet dem opp på kjøretøy som er lastet med utskytningsramper, melder Sør-Koreas nyhetsbyrå, men Reuters melder samtidig at de ikke får disse opplysningene bekreftet.

Nyhetsbyrået Yonhap melder at rakettene er gjemt unna på et ukjent sted langs kysten.

FN-sjef: Alarmerende og skremmende Musudan-rakettene kan ifølge SkyNews nå både Sør-Korea, Japan og muligens også USAs Guam-områdene.

- Rakettene kan gå 3000 til 4000 kilometer. Det er store amerikanske militærstyrker i Guam, i tillegg til tropper på den koreanske halvøya, så jeg tror disse faktaene kan være med og skape mulig skade, sier Kim Min-seouk, sør-koreansk talsmann for forsvarsministeriet i Sør-Korea.

FN-sjef Ban Ki-moon sier at de daglige nyhetene fra Pyongyang var «virkelig alarmerende og skremmende», og oppfordrer Nord-Korea til å roe ned spenningene.

- Atomtrusler er ikke et spill, det er veldig farlig, sa FN-sjefen.

Sør-Korea sender krigsskip Sør-Korea sitter heller ikke stille. Ifølge BBC, sender de nå ut to krigsskip med rakettforsvarssystemer. Talspersoner for Sør-Korea sier til media at to krigsskip vil bli utplassert på øst- og vestkysten. Seoul understreker likevel at de tror at rakett-forflyttingene trolig er en test, og ikke en fiendtlig handling fra nabolandets side.

Den stadig mer aggressive retorikken mellom Nord-Korea og Sør-Korea har ført til at det sør-koreanske markedet taper på den opphetede stemningen. 
  Etterretningsfolk fra USA, Japan og Sør-Korea følger bevegelsene av våpen i Nord-Korea nøye.

Rolig stemning i sør Ban Ki-moon, USA og sør-koreanske talspersoner er svært bekymret i sine uttalelser om hva som nå pågår i på Korea-halvøya. Men ifølge SkyNews' Asia-korrespondent Mark Stone, er innbyggerne i Sør-Korea forbausende rolige, tatt truslene i betraktning.

«Hvorfor? Fordi de er vant med det. De har hørt slike trusler i mange tiår nå. De tror ikke at han (Kim Jong-Un, red.anm) vil trykke på knappen», melder Stone.

MANGE PÅ VAKT:  Sør-koreanske soldater patruljerer ved den demilitariserte sonen mellom Sør- og Nord-Korea i dag. USA sier de vil ta alle nødvendige forhåndsregler etter at det synes klart at Nord-Korea har flyttet på to mellomdistanseraketter. Foto: Jung Yeon-je/Afp/Scanpix
MANGE PÅ VAKT: Sør-koreanske soldater patruljerer ved den demilitariserte sonen mellom Sør- og Nord-Korea i dag. USA sier de vil ta alle nødvendige forhåndsregler etter at det synes klart at Nord-Korea har flyttet på to mellomdistanseraketter. Foto: Jung Yeon-je/Afp/Scanpix Vis mer
ØVELSER:  Den sør-koreanske hæren holder en militærøvelse i grensebyen Paju i dag. Foto: Lee Jin-Man/Ap/Scanpix
ØVELSER: Den sør-koreanske hæren holder en militærøvelse i grensebyen Paju i dag. Foto: Lee Jin-Man/Ap/Scanpix Vis mer