Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea har kalt ham «avskum» og «blodsuger». Nå får han skylden for at de truer med å avlyse Trump-møte

Flere tidligere sørkoreanske ministre mener Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton er et problem.

FÅR SKYLDEN: Nord-Korea har lite pent å si om Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton. Flere mener at han har skylden for at Nord-Korea truer med å avlyse møtet med president Donald Trump. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB / NTB scanpix
FÅR SKYLDEN: Nord-Korea har lite pent å si om Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton. Flere mener at han har skylden for at Nord-Korea truer med å avlyse møtet med president Donald Trump. Foto: AFP PHOTO / SAUL LOEB / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere måneder med tilsynelatende sakte men sikker bedring i forholdet mellom Nord-Korea og USA, vakte det oppsikt da Kim Jong-un og Nord-Korea i forrige uke plutselig truet med å avlyse møtet med Donald Trump, et møte som etter planen skal finne sted i Singapore 12. juni.

De nordkoreanske myndighetene sa i en uttalelse at de ikke har noe interesse av å gjennomføre et møte, om det bare dreier seg om «ensidige» krav om nedbygging av atomvåpnene.

Bolton får skylda

Men flere legger skylden for det forverrede samarbeidsklimaet på én mann: Krigshauken John Bolton, Donald Trumps relativt nytilsatte nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Ved flere anledninger den siste tida har han tatt til orde for en «Libya-modell» når det gjelder Nord-Korea. Det Bolton da har i tankene er at Muammar al-Gaddafi la ned sitt atomvåpenprogram i 2003, mot at sanksjoner mot landet ble løftet.

Det er ikke sånn det nordkoreanske regimet ser på det. For, som de aller fleste husker, ble Gaddafi styrtet og brutalt drept av sine motstandere. Og det er det nordkoreanerne ser for seg når Bolton nevner «Libya-modellen», noe som kom klart til uttrykk i en uttalelse fra Nord-Koreas viseutenriksminister i forrige uke.

- Det er fullstendig absurd å sammenlikne Nord-Korea, en atomvåpenstat, med Libya, som bare var i startfasen av sin atomutvikling. Vi har også tidligere pekt på Boltons kvaliteter, og vi skjuler ikke vår motvilje mot ham, het det i en uttalelse fra viseutenriksminister Kim Kye Gwan, ifølge CNN.

Bolton står rett og slett ikke høyt i kurs i Nord-Korea, og regimet har tidligere omtalt ham som «avskum» og «blodsuger», ifølge Washington Post.

SIGNERER AVTALE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in signerer begge erklæring om full atomnedrustning på Korea-halvøya og uttrykker et felles mål om å få slutt på Koreakrigen. Video: CNN Vis mer

- En landmine som har eksplodert

Nord-Koreas trusler har også fått flere i Sør-Korea til å peke på at Bolton er bremseklossen i den diplomatiske prosessen.

- Det er flere landminer som ligger i veien for toppmøtet mellom Nord-Korea og USA. En av de landminene har nettopp eksplodert: John Bolton, sier Chung Dong-young, en tidligere gjenforeningsminister, som nå er folkevalg i Sør-Korea.

Woo Sang-ho, medlem av president Moons parti, istemmer Chungs kritikk.

- Boltons absurde «Libya-løsning» er en rød klut for nordkoreanerne i samtaler med USA og Sør-Korea, sier Woo.

Lee Jong-Seok, også han en tidligere gjenforeningsminister i Sør-Korea, sier at Bolton «rota det til» ved å nevne «Libya-modellen» og at Nord-Koreas svar var ganske avmålt, omstendighetene tatt i betraktning.

- Man kunne mistet kontroll over situasjonen hadde det ikke vært for at Trump fulgte opp saken selv umiddelbart, sier Lee.

«Bad cop»

For Trump var raskt på ballen og sa at han ikke så for seg «Libya-modellen» i Nord-Korea.

Uansett har Nord-Koreas svært fiendtlige holdning til Bolton fått CNN til å spørre: «Prøver Nord-Korea å få John Bolton sparket?»

Nei, mener Joseph Siracusa, professor i menneskelig sikkerhet og internasjonalt diplomati ved RMIT University i Melbourne. Men:

- De går etter denne fyren og de sier til presidenten at om han ikke akkurat skal lenke Bolton fast, så må han få ham til å holde kjeft, sier Siracusa.

Det bruduljene med all tydelighet viser er at nordkoreanerne følger veldig godt med på hva som blir sagt i USA. Men der nordkoreanerne på aller klareste måte gir uttrykk for at de ikke kan fordra Bolton, har de ikke gått like hardt etter Trump.

Selv om enkelte mener at Bolton utspill er en del av Trumps forhandlingsstrategi.

- Trump visste at Bolton var en hauk da han ansatte ham, og nå spiller Bolton rollen som «bad cop» veldig effektivt. Jeg tror ikke «Libya-modellen» har vært en del av Washingstons strategi, men den ble nevnt for å høyne innsatsen så mye som mulig for toppmøtet. Det er Trumps forhandlingstaktikk, sier Man Sung-wook, tidligere etterretningsoffiser som nå er professor ved Nord-Korea-studiet ved Korea University.

Moon kommer til Washington

Møtet mellom Kim og Trump skal altså finne sted 12. juni, om det ikke er flere skjær i sjøen. En som allerede har møtt Kim er Sør-Koreas president Moon Jae-in.

Han og Trump snakket søndag sammen over telefon. I samtalen sa de statslederne seg enige i å «samarbeide tett» for å sikre at møtet mellom Trump og Nord-Koreas leder blir vellykket.

De skal også ha utvekslet «synspunkter på ulike utspill fra Nord-Korea den siste tiden», ifølge en uttalelse fra Moons kontor.

Tirsdag kommer Moon til Washington for å møte Trump.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media