HUNGERSNØD: Nord-Koreas diktator truer med krig og er opptatt av å ha et sterkt militær, men nå viser det seg at soldatene hans lider av sult. Video: NTB/Scanpix Vis mer

Nord-Korea har over én million soldater. Nå står mange av dem i fare for å sulte: - Ikke i stand til å kjempe

- Det er for mange soldater som skal ha mat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea kan på papiret virke som en av verdens mest fryktinngytende militærmakter. Med over én million aktive soldater, har landet en av verdens største militære styrker. I tillegg kommer mellom sju og åtte millioner reservesoldater, som står klare til å bli satt inn i en krigssituasjon.

Diktaturstaten har også verdens antatt største spesialstyrke med rundt 180 000 kommandosoldater, over 70 ubåter, 4200 stridsvogner, over 1000 krigsfly og et ukjent antall artilleriskyts pekt mot den sørkoreanske hovedstaden Seoul.

Så seint som tirsdag denne uka vista Nord-Koreas diktator Kim Jong-un militærmakt ved å sende en rakett over Japan. Utskytningen blir omtalt som en alvorlig opptrapping av den pågående konflikten.

- Lever nær sultegrensa

SIRENER: Millioner av japanere nord i landet våknet i dag opp til lyden av sirener og meldinger om at de måtte søke ly, da et nordkoreansk missil passerte i lufta over dem. Video: CNN / Joemark Narsico / Korean Central Television Vis mer

Men mens diktator-Kim truer både USA og Sør-Korea med atomkrig, «total utslettelse» og «et nådeløst angrep i hjertet av USA», lever mange av landets 1,2 millioner aktive soldater nær sultegrensa.

Det hevder den japanske dokumentarfilmskaperen Jiro Ishimaru, ifølge The Guardian.

- Det er for mange soldater som skal ha mat. I tillegg er korrupsjon svært utbredt, så når militærlederne har tatt sin andel av rasjonene - som de selger videre for profitt på det private markedet, er det nesten ikke noe mat igjen til resten av soldatene, sier japaneren Jiro Ishimaru til The Guardian.

Ishimaru har tett kontakt med flere nordkoreanere som bidrar med hemmelig borgerjournalistikk fra det lukkede landet. De skal ha fortalt ham om de begredelige forholdene for landets militære styrker.

- En av dem fortalte meg at det var mye snakk om en krig mot USA, men at mange nordkoreanske soldater er i dårlig fysisk forfatning og ikke i stand til å kjempe, sier han.

Ishimaru hevder å selv ha bevitnet den dårlige tilstanden, da han så «åpenbart underernærte» soldater som vasket uniformene sine i elva Yalu, nær grensa til Kina.

- Dette er nøyaktig hva Kim Jong-un vil. Å framstille et bilde av makt, at han og folket er ett og det samme. I et vanlig land ville det ha oppstått opptøyer over matmangelen, men ikke i Nord-Korea, sier han.

Det fryktinngytende antallet våpen, stridsvogner, farkoster og krigsfly, blir også med ett mindre skremmende når man vet at det meste av utstyret er flere tiår gammelt, og at mye av det er i elendig forfatning, ifølge International Institute for Strategic Studies (IISS) - som skriver at «Nord-Korea er avhengig av hovedsakelig foreldet utstyr».

- Enorm militær slagkraft

Til tross for potensielt underernærte soldater og foreldet utstyr, vil det store antallet soldater og krigsmateriell, sammen med Nord-Koreas atomvåpen, kunne skape enorme ødeleggelser i en krig. Det påpekte også Norges utenriksminister Børge Brende (H), da han kommenterte tirsdagens rakettoppskyting.

- En militær løsning vil bety nærmest en katastrofe, ikke minst for Sør-Korea. Alle har så mye å tape på dette. Nord-Korea har en enorm militær slagkraft. Skulle man forsøke å ta ut atomvåpnene, vil de raskt hevne seg. Seoul ligger 50 kilometer unna. Der bor det 12 millioner mennesker, det vil ha katastrofale følger, sier han til NRK.

- Kan bli katastrofalt

Flere FN-byråer har varslet om at tørkeperioden som herjet med nordkoreanske avlinger tidligere i sommer vil føre til at diktatorstaten ikke vil være i stand til å brødfø sine innbyggere - blant dem landets soldater.

En FN-rapport fra mars i år viser at så mange som 18 millioner, av landets 24,9 millioner innbyggere, er avhengige av diktaturets matrasjoner. Mens 10,5 millioner mennesker antas å være underernært.

- Manglende tilgang til grunnleggende tjenester, som vann og sanitet, samt en svak helseinfrastruktur, truer befolkningen. Spesielt små barn, gravide og ammende kvinner, skriver FNs stedlige representant i Pyongyang, Tapan Mishra, i rapporten.

TRUSSEL: Rundt dette bordet kommer USAs president med en direkte trussel mot Nord-Korea, og lover styrker verden ikke har sett maken til. Video: CNN Vis mer

En rapport fra FNs Verdens mat- og landbruksorganisasjon viser at Nord-Korea er rammet av den verste tørkeperiode siden 2001. En lang periode med tørke kan ha ført til at jorda ikke er i stand til å ta imot vannmasser. Det er derfor en reell frykt for at kraftig regnvær i området kan føre til flom, som utsletter det som er igjen av allerede tynne åkre.

- Det kan skape en humanitær katastrofe som krever internasjonal hjelp. Det vil i så fall kunne øke verdens kontaktflate ut i fattige områder i lander, forutsatt at Nord-Korea faktisk tillater hjelpearbeiderne å komme inn. Det har vært et problem tidligere, sier Stein Tønnesson, forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), til Dagbladet.

- Dersom Kim Jong-un gjennomfører nye missiltester i en slik situasjon, så kan det forverre utsiktene for hjelp, sier han videre.

- Soldatene trengs ikke

Tønnesson mener historiene om underernærte nordkoreanske soldater høres realistisk ut.

- Det hevdes at soldatene er for underernærte til å slåss, det kan godt være. Men disse soldatene har over lang tid vært avhengige av å forsyne seg selv. Veldig mange er ute hver dag og jobber for føden på gårder. Så at maten fra staten går til toppene er ikke noe nytt. Slik har det vært lenge.

Tønnesson mener sultrammede soldater ikke nødvendigvis vil påvirke utfallet av en eventuell væpnet konflikt mellom diktaturstaten og USA og/eller Sør-Korea.

- Disse soldatene trengs egentlig ikke i krigens første fase. Da vil det først og fremst dreie seg om det som skjer i de første minuttene og timene. Da er det ikke soldater som gjelder, men artilleri og raketter. De som er inne i tunnelene og som skal bemanne artilleriet har nok vesentlig bedre forsyninger enn andre, for det er prioritert fra myndighetenes side, sier han og legger til:

- Da snakker man ikke om én million soldater, men anslagsvis noen tusen.

Ikke i stand til å brødfø befolkningen

TØRKE: Dette bildet viser risplanter som presser seg gjennom den tørre oppsprukne jorda i Ryongchon-ri i Nord-Korea etter en tørkeperiode i 2012. Foto: Kim Kwang Hyon / AP / NTB Scanpix
TØRKE: Dette bildet viser risplanter som presser seg gjennom den tørre oppsprukne jorda i Ryongchon-ri i Nord-Korea etter en tørkeperiode i 2012. Foto: Kim Kwang Hyon / AP / NTB Scanpix Vis mer

Kims satsing på atomprogrammet og rakettutvikling har sørget for at det er lite penger igjen til å brødfø landets innbyggere. Den fremste doktrine for det nordkoreanske regimet er «songun», som betyr «militæret først». Det gjelder også når landet rammes av katastrofer.

- Nord-Korea er ikke i stand til å brødfø befolkningen i en krise. Tørke og mangel på forsyninger utenfra vil føre til hungersnød, sier Tønnesson.

- Er det noen grunn til å tro at situasjonen vil bli kritisk?

- Ja det er grunn til å tro at det blir kritisk. Nord-Korea har vært avhengig av hjelpeforsyninger siden sultkatastrofen på 90-tallet. Denne hjelpen er blitt redusert fra mange land, og falt helt bort fra Sør-Korea inntil den nye presidenten kom til makta. Med en redusert hjelp og en pågående tørke vil det definitivt kunne bli kritisk, sier han.

På 90-tallet døde så mange som én million nordkoreanere i hungersnød, til tross for stor hjelp fra det internasjonale samfunnet. Hungerkatastrofen varte fra 1994 til 1998, og var en alvorlig krise som resulterte i en total endring av landets økonomiske system.

I dag er ett av tre barn under fem år i landet regnet som underernært.