Nord-Korea har skutt opp langdistanserakett

USA sporer raketten. Japan og Sør-Korea har bedt om hastemøte i FNs sikkerhetsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nord-Korea gjennomførte søndag sin planlagte rakettoppskyting, melder nyhetsbyråene Yonhap og AP. Meldingen om søndagens oppskyting kom like etter klokken 9 lokal tid.

Sørkoreanske myndigheter anser testen som mislykket. Ifølge landets nyhetsbyrå Yonhap skal raketten ha krasjet i havet like sørvest for øya Jeju i Sør-Korea. 

Tre timer etter de første meldingene dukket opp, melder imidlertid statlig nordkoreansk fjernsyn på at oppskytingen var en suksess.

Planlegger flere oppskytinger Nordkoreanerne hevder å ha plassert en satellitt i bane rundt jorda, og hevder at de planlegger flere satellittoppskytinger i fremtiden. 

Amerikanske myndigheter som sporet raketten bekrefter nå at et objekt er plassert i bane, melder NTB. 

Oppskytningen natt til søndag kommer etter spekulasjoner de siste par ukene om at en slik rakettoppskyting ville finne sted innen kort tid. 

Nord-Korea advarte på forhånd FN om at de planla å skyte opp en satellitt som skal overvåke jorda, men flere lands sikkerhetsmyndigheter har fryktet at det dreier seg om uttesting av langdistanseraketter. 

- Vår bekymring er at dette er den samme teknologien som man trenger for å utvikle interkontinentale ballistiske raketter, sa en sikkerhetskilde i amerikanske myndigheter til nyhetsbyrået Reuters forrige helg.

USA sporer raketten Det var satellittbilder fra Nord-Korea som vekket bekymring i Washington DC. Amerikanske myndigheter tolket unormal aktivitet rundt en rakett-base som at landet planla å skyte opp en rakett til verdensrommet

- Vi kan bekrefte at vi har oppdaget en rakettoppskyting fra Nord-Korea. Basert på rakettens bane, som vi sporer nå, utgjør den ikke en trussel for USA eller våre allierte. Vi vil ha mer informasjon snart, sier en anonym amerikansk forsvarskilde til CNN.

Ble advart Sør-Korea advarte tidligere denne uka sin nabo i nord om at de ikke kommer til å akseptere landets planer om å sende en satellitt opp i rommet.

- Vi advarer Nord-Korea om at hvis de gjennomfører dette, så kommer det til å få store konsekvenser for dem. Denne utskytningen er en stor trussel mot den koreanske halvøya, regionen og verden, sa Choe Tae-yang, en representant for den sør-koreanske regjeringen onsdag.

- Fullstendig uakseptabelt Japans statsminister Shinzo Abe omtalte den planlagte oppskytingen som «fullstendig uakseptabel», ifølge AFP.

- Vi kan absolutt ikke tillate dette. Vi vil handle og sørge for full sikkerhet for vårt folk, sier Abe.

RAKETTOPPSKYTING: Bildet viser det som antas å være en langdistanserakett i luftrommet over Nord-korea. Bildet er tatt i den kinesiske grensebyen Dandong natt til søndag. Foto: Reuters/Kyodo/NTB Scanpix
RAKETTOPPSKYTING: Bildet viser det som antas å være en langdistanserakett i luftrommet over Nord-korea. Bildet er tatt i den kinesiske grensebyen Dandong natt til søndag. Foto: Reuters/Kyodo/NTB Scanpix Vis mer

Japan og Sør-Korea har bedt om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd etter rakettoppskytingen. Et slikt møte blir trolig holdt søndag. 

Japan har også advart at landet vil skyte ned enhver rakett som kan true japanske territorier. Søndag morgen står landets PAC-3-system (Patriot Advanced Capability-3) klart til å avskjære en potensiellt truende rakett, ved Ishigaki i Okinawa.

Oppskytingen er et brudd på FN-resolusjoner som forbyr landet å utvikle avansert raketteknologi. Den innebærer også en skjerpet konfrontasjon mellom Nord-Korea og verdenssamfunnet, skriver NTB.

KAN SKYTES NED: Søndag morgen (lokal tid) sto Japans PAC-3-system (Patriot Advanced Capability-3), ved Ishigaki i Okinawa, klart til å avskjære raketten - dersom den hadde truet landet. Foto: Reuters / Kyodo / NTB Scanpix
KAN SKYTES NED: Søndag morgen (lokal tid) sto Japans PAC-3-system (Patriot Advanced Capability-3), ved Ishigaki i Okinawa, klart til å avskjære raketten - dersom den hadde truet landet. Foto: Reuters / Kyodo / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer