RAKETT: Nord-Korea har gjennomført en prøveoppskyting av en ballistisk missil fra en ubåt, melder forsvaret i Sør-Korea. Video: CNN. Vis mer

- Nord-Korea har skutt opp missil fra ubåt

Sendte rakett inn i Japans forsvarssone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea gjennomførte natt til onsdag en prøveoppskyting av en ballistisk missil fra en ubåt, melder forsvaret i Sør-Korea, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Sør-Koreas forsvarsstab uttaler at missilet ble skutt opp ved Nord-Koreas østkyst klokka 5.30 lokal tid. Raketten skal ha fløyet rundt 500 kilometer før det styrtet i Japanhavet.

Med nattas prøveoppskyting har Nord-Korea for første gang sendt en ballistisk missil inn i Japans luftforsvarssone, ifølge Japans statsminister Shinzo Abe.

- Dette er en alvorlig trussel mot Japans sikkerhet. Det er en utilgivelig, farlig handling, sier Abe til kringkasteren NHK.

USA var også tidlig ute med å fordømme kommunistregimets siste «provokasjon».

- Denne provokasjonen fører bare til et økt ønske fra det internasjonale samfunnet om å reagere på DPRKs (Nord-Koreas) forbudte aktivitet, inkludert å realisere de gjeldende sanksjonene fra FNs sikkerhetsråd, sier Pentagon-talsmann Gary Ross.

Varsler «forebyggende atomangrep»

Tidspunktet for prøveoppskytingen er neppe tilfeldig. Kim Jong-uns regime har i det siste varslet reaksjoner mot Sør-Korea og USAs felles militærøvelse som startet denne uka.

RAKETT: Et udatert bilde som ble publisert av Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA onsdag, viser en rakett som skytes opp fra en ubåt. Foto: KCNA / Reuters / NTB scanpix
RAKETT: Et udatert bilde som ble publisert av Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA onsdag, viser en rakett som skytes opp fra en ubåt. Foto: KCNA / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Nordkoreanske myndigheter hevder øvelsen innebærer forberedelser til et atomangrep og invasjon av Nord-Korea. Dette avvises på det sterkeste av både USA og Sør-Korea.

Nord-Korea gjentok likevel mandag denne uka tidligere trusler om å gjennomføre et «forebyggende atomangrep» mot USA og Sør-Korea, dersom de krenker nordkoreanernes suverenitet.

Strenge sanksjoner

FN har ilagt Nord-Korea strenge sanksjoner på grunn av tidligere oppskytinger og tester, men likevel fortsetter prøveoppskytingene. En sørkoreansk forsvarstopp uttalte tidligere denne måneden at Nord-Korea har gjennomført mer enn 30 prøveoppskytinger siden Kim Jong-un tok over makta i landet i 2011, skriver CNN.

Onsdagens test skjer tre uker etter at regimet i nord gjennomførte sin forrige prøveoppskyting. Landet har flere ganger i løpet av sommeren trosset FNs sanksjoner og sendt en rekke missiler ut i sjøen, skriver NTB.

De nåværende FN-sanksjonene mot Nord-Korea er de tøffeste landet er blitt ilagt noensinne. De innebærer blant annet et forbud mot å kjøpe kull, jern og andre mineraler fra Nord-Korea.

ATOMANGREP: I en propagandafilm fra Nord Korea blir Washington angrepet med atomraketter. Vis mer