Nord-Korea har sprengt atomanlegg

Men USA er ikke fornøyd med det de forteller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nord-Korea har sprengt et kjøletårn i landets atomanlegg fra Sovjet-tiden, melder den sørkoreanske kringkastingen MBC og nyhetsbyrået AP.

Den sørkoreanske kringkastingen har reportere på stedet, og sprengningen var en del av prosessen med å demontere Nord-Koreas atomprogram. Til gjengjeld har USA og andre vestlige land lovet å oppheve landets isolasjon.

Kan ikke fungere 

Den kraftige eksplosjonen var et sterkt signal til USA og resten av vestlige land om at Nord-Korea nå samarbeider og vil avslutte sitt atomvåpen-program.

Eksplosjonen har imidlertid også en praktisk effekt. Ekspertene sier det vil ta mer enn ett år å gjenoppbygge vannskjølingstårnet, noe som er nødvendig for å bruke anlegget, melder CNN.

- Dette er en kritisk del av reaktoren. Uten denne kan ikke reaktoren produsere plutonium som kan brukes til atomvåpen, sier forskeren John Wolfsthal, som har fulgt Nord Korea siden 80-tallet.

Nord-Korea har jobbet med å rive ned flere deler av atomanlegget. Dette har pågått samtidig som forhandlingene med USA, Kina, Sør-Korea, Japan og Russland, som har jobbet for å avslutte atomprogrammet. Til gjengjeld lover de å bidra med energihjelp og annen bistand.

Uklarheter i rapporten

FØR OG ETTER: Kjøletårnet på atomreaktoren i Yongbyon ble ødelagt i dag. Nord-Korea viser vilje til å avslutte sitt atomprogram mot å få mer bistand fra vestlige land og slutt på isolasjonen. Foto: Scanpix/Reuters
FØR OG ETTER: Kjøletårnet på atomreaktoren i Yongbyon ble ødelagt i dag. Nord-Korea viser vilje til å avslutte sitt atomprogram mot å få mer bistand fra vestlige land og slutt på isolasjonen. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

I går overleverte nord-koreanerne en 60-siders stor rapport med omfattende detaljer om landets plutoniumproduksjon siden 1986.

USAs president George Bush har tidligere stemplet Nord-Korea som et av landene i «ondskapens akse», men sa i går at han vil fjerne landet fra amerikanernes liste over land som støtter terrorisme.

Sjefsforhandlerne fra de fem landene vil møtes på mandag og diskutere hvor mye av rapporten som kan verifiseres, for amerikanerne er ikke helt fornøyd med hva Nord-Korea forteller.

Amerikanerne føler en viss lettelse, men likevel er regjeringen i Washington fortsatt skeptisk. Dokumentene inneholder for eksempel ingen opplysninger om hvor mange atombomber Nord-Korea har på lager, og ingen løfter om hva som skal skje med dem. Landet gjennomførte en kjernefysisk prøvesprengning i oktober 2006.

Det foreligger heller ikke noen fullstendig beretning om nord-koreansk hjelp til syrernes utvikling av det USA mener var et kjernefysisk anlegg nordøst i Syria. Israel bombet og ødela dette anlegget i fjor.

I juli skal utenriksministrene fra de fem landene møte Nord-Koreas utenriksminister og dette kan bli det første toppmøtet mellom USA og Nord-Korea siden 2000.

Nord-Korea har sprengt atomanlegg