Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nord-Korea har sprengt samarbeidskontor

Regjeringen i Sør-Korea hevder at Nord-Korea har sprengt samarbeidskontoret til de to landene i den nordkoreanske byen Kaesong i lufta.

NORD- KOREA: Sør-Korea bekrefter at et samarbeidskontor, tidligere brukt som et slags fredsbygg for samarbeid og våpenhvile mellom Nord- og Sør-Korea, er sprengt. Vis mer

Tirsdag formiddag norsk tid kom de første innkommende meldingene om en eksplosjon i den nordkoreanske grensebyen Kaesong. Vitner til hendelsen kunne høre et kraftig smell og se røyk på stedet, skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Sør-Koreas gjenforeningsdepartement bekrefter nå at det er et samarbeidskontor, tidligere brukt som et slags fredsbygg for samarbeid og våpenhvile mellom Nord- og Sør-Korea, som er sprengt.

Samarbeidskontoret ligger i nærheten av industriområdet i Kaesong, som er landets femte største by og ligger i provinsen Nord-Hwanghae.

RØYKLAGT: Røyk stiger opp fra området tirsdag. Foto: Yonhap / Reuters / NTB scanpix
RØYKLAGT: Røyk stiger opp fra området tirsdag. Foto: Yonhap / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Ifølge CNN er det uklart om noen er skadd i eksplosjonen.

Truer med å sende inn soldater

I mars ble det klart at Nord-Korea trakk seg fra samarbeidet som kontoret var bygget for, ifølge BBC.

Kontoret åpnet i 2018, og fasiliterte den første jevnlige kommunikasjonen mellom Sør- og Nord-Korea siden Korea-krigen. Hensikten var at minst 20 ansatte fra hver side til enhver tid skulle være utstasjonert på liaisonskontoret.

STÅR BAK: Kim Yo-Jong skal være hjernen bak Nord-Koreas siste angrep. Foto: JORGE SILVA / POOL / AFP
STÅR BAK: Kim Yo-Jong skal være hjernen bak Nord-Koreas siste angrep. Foto: JORGE SILVA / POOL / AFP Vis mer

Eksplosjonen kommer etter at NTB tidligere tirsdag meldte at Nord-Korea truer med å sende soldater inn i demilitariserte områder langs grensen mot Sør-Korea.

- Planen er å rykke inn i sonene som ble demilitarisert under avtalen mellom nord og sør, og å gjøre frontlinjen om til en festning og ytterligere styrke de militæres årvåkenhet mot sør, uttalte hæren tirsdag, ifølge NTB.

Etter at aktivister skal ha sendt 50 000 flygeblader over den nordkoreanske grensen, ofte med luftballonger, skal stemningen mellom de to landene har surnet, og Nord-Korea har truet med både militær hevn og kommunikasjons-blackout.

- Søppel må kastes i søpla

Ifølge BBC var det Kim Yo-jong, søsteren til Nord-Koreas politiske og militære leder Kim Jong-un, som over helgen meldte at hun hadde beordret hæren til å gjøre seg klar til å gå inn i grenseområdene.

- Jeg mener det er på høy tid at vi avslutter samarbeidet med sørkoreanske myndigheter, uttalte hun ifølge BBC.

Ifølge Bloomberg varslet hun tydelig at neste trekk overfor «fienden» ville komme fra militæret.

BEKLAGET: FC Seoul måtte beklage etter dette stuntet i Sør-Koreansk fotball. Vis mer

- Søppel må kastes i søpla. I kraft av makten gitt til meg av Den Øverste Leder (Kim Jong-un, red.anm.), partiet og staten, har jeg instruert departementene som håndterer kontakt med våre fiender om å besluttsomt utføre neste handling, er Yo-jong sitert på i den amerikanske finansavisa.

Uttalelsen ble gitt via Nord-Koreas «offisielle nyhetsbyrå» Korean Central News Agency on Saturday.

Yo-jong kom først i offentlighetens søkelys da hun i 2018 ble det første medlemmet av Kim-dynastiet som besøkte Sør-Korea under vinter-OL.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!