POPULÆRT: Harlem Globetrotters spilte mot Hwaebul i Ryugyong Jong Ju Yong-arenaen i Pyongyang denne uka. Foto: EPA / KCNA / NTB scanpix
POPULÆRT: Harlem Globetrotters spilte mot Hwaebul i Ryugyong Jong Ju Yong-arenaen i Pyongyang denne uka. Foto: EPA / KCNA / NTB scanpixVis mer

Nord-Korea har utviklet sine helt egne basketregler

Tre poeng for dunk og minuspoeng for straffemiss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere NBA-urokråka Dennis Rodman var denne uka i Nord-Korea, sammen med tre spillere fra det legendariske oppvisningslaget Harlem Globetrotters og en fra produksjonsselskapet Vice som lager en TV-serie for HBO.

Rodman spilte ikke, men satt på tribuna sammen med landets diktator Kim Jong Un.

Michael Jordan-fans Det ble meldt, blant annet av Dagbladet, at Rodman dro til landet for å «lære dem basket».

Det stemmer ikke helt.

Basketball er nemlig en ganske stor idrett i diktaturet, trolig fordi Kim Jong-Un, som sin far, rapporteres å være lidenskapelig interessert i sporten. De har begge vært store fan av basketstjernen Michael Jordan og skal ha brukt atskillige timer med å se på kurvsporten fra sin internasjonale nemisis.

Egne regler Men som med så mye annet er ikke det som bedrives i landet helt som i verden ellers.

Det isolerte landet skal ha utviklet sine helt særegne basketregler, ifølge Foreign Policy, som har samlet informasjon om landets «langvarige kjærlighetsaffære med basketball»:

KOSTE SEG: Kim Jong-Un og Dennis Rodman i ivrig passiar under kampen. Foto: AFP  / KCNA / NTB scanpix
KOSTE SEG: Kim Jong-Un og Dennis Rodman i ivrig passiar under kampen. Foto: AFP / KCNA / NTB scanpix Vis mer

Tre poeng for en dunk, fire poeng for trepoengsskudd som ikke er borti kanten av kurven og åtte poeng hvis det scores i løpet av de siste tre sekundene. Straffebom gir et minuspoeng. (De vanlige reglene finner du her).

Oppvisningskampen denne uka endte angivelig 110-110 og det er ikke kjent hvilket regelsett som ble fulgt.

Verdens høyeste spiller Opplysningene stammer fra kinesiske medier og er tidligere blant annet omtalt av San Diego Union-Tribune. Avisa har også gått opp historien om hva som skjedde da Tony Ronzone var i 1998 på oppdrag fra det internasjonale basketforbundet.

Han ble da tatt med til en arena med plass til 12 000 tribuneplasser i hovedstaden Pyongyang.

Men han jobbet også som speider for NBA-laget Dallas Mavericks, og håpet å kunne se den myteomspunnende 235 cm lange Ri Myung Hun, verdens høyeste basketspiller den gang.

Ronzone tok ham med seg til Canada, hvor han prøvespilte og imponerte, men de klarte aldri å skaffe ham nødvendige arbeidstillatelser for å få ham inn i USA, angivelig på grunn av handelsblokkaden mellom landene. I 2000 ombestemte de amerikanske myndighetene seg ifølge avisa og åpnet for å la ham spille i landet, men da var de nordkoreanske lederne fornærmet og Ri dro tilbake.

TV-SERIE: Ryan Duffy produserer TV-serien for Vice og HBO og spilte selv i kampen. Foto: AP /Vice Media, Jason Mojica / NTB scanpix
TV-SERIE: Ryan Duffy produserer TV-serien for Vice og HBO og spilte selv i kampen. Foto: AP /Vice Media, Jason Mojica / NTB scanpix Vis mer

Han har senere muligens blitt brukt under militæroppvisninger hvor det kom rapporter om at landet hadde verdens høyeste soldat.

Basketdiplomati? Amerikanske myndigheter vil for øvrig tilsynelatende ikke bruke Rodman som en del av noe basketdiplomati.

- Vi har ikke vært i kontakt med noen av de som deltok på turen i det hele tatt. Vi har heller ingen planer om det, sier Patrick Ventrell, talsperson for USAs utenriksdepartement, til ABC News.

GLOBETROTTERE: Harlem Globetrotters og Dennis Rodman i Nord-Korea. Foto: EPA/KCNA / NTB scanpix
GLOBETROTTERE: Harlem Globetrotters og Dennis Rodman i Nord-Korea. Foto: EPA/KCNA / NTB scanpix Vis mer