- Nord-Korea har velferd på europeisk nivå i 2012

Norske Bjørnar Simonsen (33) ønsker å balanseret inntrykket vårt av Nord-Korea.

FEIRING: 10. oktober feiret Nord-Korea 65-årsdagen til kommunistpartiet i landet. Foto: Reuters
FEIRING: 10. oktober feiret Nord-Korea 65-årsdagen til kommunistpartiet i landet. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bjørnar Simonsen, som driver den regimevennlige nettsida KFA Norge, reagerer på Røde Kors-representant Bernt G. Apelands virkelighetsbeskrivelse. 33-åringen fra Norge støtter regimet i Nord-Korea og ønsker å balansere bildet som gis av landet i norske medier.

- Jeg synes det er betenkelig at Apeland kritiserer en del forhold som han ikke har kjennskap til. Det er ingen hemmelighet at det er dårlig med medisiner i Nord-Korea, det er på grunn av blokaden fra USA. Det er veldig vanskelig med tilgang på fremmed valuta, dermed får man ikke innført medisiner heller, sier Simonsen.

Simonsen mener Nord-Korea har vært hatt en god økonomisk utvikling siden 2002.

- Siden 1995 har «militæret først-politikken» opphørt, nå er det økonomien først. I 2012 kan Nord-Korea konkurrere med en del europeiske land i velferd, da er programmet «Kampanje for folks velferd» ferdig. Det tror jeg de vil kunne klare.

Tror ikke på torturleirer - Virkeligheten Apeland beskriver med rydding av motorveier med enkle redskaper og fattige kår, tyder ikke det på at Nord-Korea neppe kan ligge på europeisk velferdsnivå i april 2012?

- Nord-Korea har velferd på europeisk nivå i 2012

- Apeland har vært langt utpå landsbygda, så sier han at det han har sett gjelder for hele landet. Går man tilbake til 60-tallet i Norge, sleit også vi med økonomien. Det var rasjoneringskort i Norge fram til 60-tallet. Nå har Nord-Korea begynt en utvkling, sier Simonsen, som omtaler Nord-Korea som det eneste kommunistiske landet i verden.

- Det er en rekke rapporter om grove menneskerettighetsbrudd i Nord-Korea med blant annet fangeleirer der dissidenter blir torturert. Tror du på disse rapportene?

- Slik jeg kjenner det nordkoreanske samfunnet, har jeg ikke sett noen eksempler på det. Jeg har hørt rapportene, mend et er folk som har hoppet av til Sør-Korea. Jeg tror de har blitt presset til å komme med falske vitnesbyrd.

- Alt er gratis Håpet til Simonsen er at Nord- og Sør-Korea kan gjenforenes og bli en sosialistisk stat. Ifølge Simonsen var Nord-Korea foran Sør-Korea i økonomisk utvikling på 80-tallet, men fikk problemer etter Sovjetunionens fall.

NY LEDER: Kim Jong-un er pekt ut som etterfølger til Kim Jong-Il. Foto: AP
NY LEDER: Kim Jong-un er pekt ut som etterfølger til Kim Jong-Il. Foto: AP Vis mer

- Nord-Korea har en kommunisme som er unikt utviklet for de nasjonale forholdene. I Nord-Korea får du gratis bolig, utdannelse og helsehjelp, uten de sosiale probleme man ser i blant annet Sør-Korea.

Simonsen ble interessert i Nord-Korea da han var 22 år gammel. Siden den gang har han besøkt Nord-Korea seks ganger.

DUGNAD: Arbeidere på kollektivbrukene rydder veiene med hjemmesnekra treskuffer om vinteren. Det forteller Bernt G. Apeland i Røde Kors. Foto: Røde Kors
DUGNAD: Arbeidere på kollektivbrukene rydder veiene med hjemmesnekra treskuffer om vinteren. Det forteller Bernt G. Apeland i Røde Kors. Foto: Røde Kors Vis mer