MINNE: En video av Otto Warmbier som kaster snøball mot et kamera mens han ler og smiler sammen med resten av gjengen i reisefølget sitt. Warmbier ble nylig erklært død etter å ha kommet hjem fra et års fangenskap i Nord-Korea. Video: NTB Scanpix Les mer her: http://www.dagbladet.no/nyheter/de-siste-oyeblikkene-for-otto-warmbiers-ferie-ble-forvand... Vis mer

Otto Warmbier:

Nord-Korea hevder de er «det største offeret»: - Dødsfallet er et mysterium for oss

Nord-Korea kommer med sin første offisielle uttalelse om dødsfallet til den amerikanske studenten Otto Warmbier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske studenten Otto Warmbier skulle bare tilbringe noen få dager i Nord-Korea for å feire nyttår. Etter 17 måneder i nordkoreansk fangenskap, trolig hele tiden i en «komalignende tilstand», kom han hjem til USA forrige uke. Seks dager seinere var han død.

Verden utenfor det lukkede diktaturregimet venter fortsatt på svar på hva som egentlig skjedde. Nå har nordkoreanske myndigheter uttalt seg for første gang, i en uttalelse der de anklager USA for å føre en svertekampanje mot landet.

- Svertekampanjen som foregår i USA, tvinger oss til å ta en fast beslutning om at humanitære prinsipper og velvilje for fienden er tabu, og vi bør kvesse lovens blad ytterligere, sier en talsmann for utenriksdepartementet i Pyongyang til statlige medier.

- Han ble drept

BEGRAVELSE: Otto Warmbier ble begravd torsdag. Familien mener han ble mishandlet i fengsel. Foto: John Sommers II / Reuters / NTB scanpix
BEGRAVELSE: Otto Warmbier ble begravd torsdag. Familien mener han ble mishandlet i fengsel. Foto: John Sommers II / Reuters / NTB scanpix Vis mer

Det var forrige tirsdag nyheten sprakk om at Warmbier var på vei hjem til USA, etter å ha blitt løslatt fra Nord-Korea. Det som i utgangspunktet kunne virke som en gladmelding, utviklet seg fort til en historie om fortvilelse, da det ble kjent at 22-åringen var i en vegetativ (komalignende) tilstand.

Sjokket etter den første meldingen hadde ikke lagt seg i USA, før medier fra hele verden denne uka kunne melde at Warmbier døde mandag.

- Det faktum at Warmbier døde plutselig, under en uke etter at han kom tilbake til USA i tilsvarende helse som da han var her er et mysterium for oss også, sier den nordkoreanske talspersonen.

- Bare for å gjøre det helt klart. Vi er det største offeret i denne saken, heter det videre.

USAs president Donald Trump var raskt ute med å fordømme Nord-Korea, og har stemplet landets behandling av 22-åringen som en stor skam.

Warmbiers foreldre har på sin side beskyldt Nord-Korea for å ha torturert sønnen, og har vært tydelige på at det er nordkoreanerne som har all skyld i dødsfallet. Det samme var den republikanske senatoren John McCain, som tidligere denne uka sa følgende:

- La oss si det som det er: Otto Warmbier, en amerikansk statsborger, ble drept av Kim Jong-uns regime, sier republikaneren og senatoren John McCain, ifølge CNN.

- Nord-Korea er offeret

DØD: Nord-Korea anklager USA for å føre en svertekampanje mot landet etter at en amerikansk student døde etter å ha sittet fengslet i Nord-Korea. Foto: KCNA
DØD: Nord-Korea anklager USA for å føre en svertekampanje mot landet etter at en amerikansk student døde etter å ha sittet fengslet i Nord-Korea. Foto: KCNA Vis mer

Kim Jong-uns lukkede diktaturstat avviser at Warmbier ble torturert mens han satt i nordkoreansk fangenskap. Regimet kaller i stedet seg selv for «det største offeret», ifølge NTB.

- Våre relevante institusjoner behandler alle kriminelle i streng overensstemmelse med landets lover og internasjonale standarder, sier en talsmann for Det nasjonale forsoningsrådet i Pyongyang.

Uttalelsen ble fredag gjengitt av Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå KCNA.

Trolig bare Kim som kan gi svar

Til tross for at familien har etterlyst svar på hva som skjedde med sønnen, kom de onsdag denne uka med den overraskende meldingen om at de ikke ønsker at sønnen skal obduseres.

Rettsmedisinerne i familiens hjemby sier at de vil følge de pårørendes ønske om at det ikke skal gjennomføres en obduksjon. Dermed vil den faktiske dødsårsaken etter all sannsynlighet forbli et mysterium. I det minste inntil videre.

For det finnes en kilde som fortsatt kan forklare hva som gikk så forferdelig galt: Nord-Korea og landets diktator Kim Jong-un.

- Få alle kortene på bordet

DØD: Utenriksminister Rex Tillerson bekreftet tirsdag forrige uke at den amerikanske studenten Otto Warmbier (22) var satt fri fra Nord-Korea. Seks dager seinere kom nyheten om at han har dødd. Video: CNN Vis mer Vis mer

Selv om nordkoreanerne foreløpig ikke har kommet med noen informasjon som kan bidra til å svare på spørsmålene om hva som faktisk skjedde, finnes det fortsatt håp.

- Dersom Kim Jong-un er interessert i å ha direkte kontakt med USA, så er han nødt til å legge alle kortene på bordet. Det representerer en mulighet for nordkoreanerne til å få en billett til direkte samtaler med amerikanerne, sa Stein Tønnesson, forskningsprofessor ved Prio og Nord-Korea-ekspert, til Dagbladet tidligere denne uka.

Nordkoreanske myndigheter har hevdet at Warmbier ble rammet av botulisme og at han «falt i koma etter å ha fått en sovepille». Amerikanske leger fant imidlertid ikke noen tegn til aktiv botulisme da Warmbier ble undersøkt etter hjemkomsten.

Botulisme er en potensielt alvorlig forgiftning forårsaket av et toksin produsert av botulinum-bakterien, ifølge norsk helseinformatikk.