Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea:

Nord-Korea hevder de har utviklet ny atomrakett: - USA er innen rekkevidde

Nord-Korea bekrefter oppskytingen av et ballistisk missil søndag og omtaler testen som vellykket. Kim Jong-un hadde oppsyn med rakettesten. 

GA ORDREN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un overvar søndag testoppskytingen av det landet hevder er en ny missiltype. Bildet viser Kim ved en observasjonspost i 2013. Foto: KCNA
GA ORDREN: Nord-Koreas leder Kim Jong-un overvar søndag testoppskytingen av det landet hevder er en ny missiltype. Bildet viser Kim ved en observasjonspost i 2013. Foto: KCNA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nordkoreanske myndigheter kommer med en klar advarsel og nye trusler rettet mot USA og president Donald Trump etter helgens rakettoppskyting.

Nord-Korea bekreftet søndagens rakettoppskyting i en uttalelse gitt til det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Ifølge myndighetene i det lukkede landet var raketten et nyutviklet mellom- til langdistansemissil av typen Hwasong-12, som hadde som mål å bekrefte bæreevnen av et kraftig atomstridshode, melder KCNA natt til mandag norsk tid.

Samtidig hevder diktatur-staten at raketten viser at både det amerikanske fastlandet og USAs baser i Stillehavet nå er innen rekkevidde for et angrep med missiler som bærer atomstridshoder, ifølge KCNA.

Diktator Kim Jong-un skal selv ha hatt oppsyn med rakett-testen søndag.

Missilet holdt seg ifølge Japan og Sør-Korea i luften i rundt 30 minutter og tilbakela en distanse på omkring 800 kilometer før det styrtet i Japanhavet.

KCNA melder at missilet ble skutt med høy vinkel sånn at det ikke skulle påvirke nabolandenes sikkerhet, og byrået hevder det fløy 787 kilometer og nådde en høyde på over 2.100 kilometer.

Advarer USA

UVIRKELIG: Tre lange rekker med artilleri viser det Nord-Koreas statslige medier kaller en «felles avfyringsdemonstrasjon». Den svære militærøvelsen skal ha blitt arrangert i Wonsan-provinsen for å feire 85-årsjubileet til landets hær. Video: Scanpix/CNN Vis mer

Nord-Koreas leder Kim Jong-un sier USA ikke skal glemme at det amerikanske fastlandet er innen rekkevidde for angrep.

Oppskytingen fant sted ved 5.30-tiden lokal tid søndag morgen, og den ble registrert av Sør-Korea, Japan og USA. Nord-Koreas forrige forsøk på å skyte opp et missil skjedde 29. april, men det skal ha vært mislykket. Missilet eksploderte få sekunder etter oppskyting, ifølge Sør-Korea.

FNs sikkerhetsråd møtes tirsdag ettermiddag lokalt tid for å diskutere Nord-Koreas siste rakettoppskyting, opplyser FN-diplomater i New York.

- Nedtrapping, ikke provokasjon

FAMILIE SPLITTET: Det oppstår et emosjonelt øyeblikk når datteren får se morens ansikt for første gang på seks år. Familien er adskilt av den strenge grensen mellom Nord- og Sør-Korea. Video: CNN Vis mer

NATOs talsperson Oana Lungescu sier søndag at Nord-Koreas nyeste missiltest er et nytt brudd på FNs sikkerhetsresolusjoner, og at det utgjør en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet.

- Dette er en tid der nedtrapping er nødvendig, ikke provokasjon, sier Lungescu.

- Nord-Korea må overholde internasjonale forpliktelser, stoppe all aktivitet med ballistiske missiler og atomprogram, og skrinlegge alle eksisterende masseødeleggelsesvåpen på en fullstendig, verifiserbar og irreversibel måte. I tillegg må de engasjere seg i dialog med det internasjonale samfunnet.

Reaksjoner

TEST-OPPSKYTING: Forbipasserende på togstasjonen i Sør-Koreas hovedstad Seoul ser på bilder av Nord-Koreas rakettoppskytning søndag. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix
TEST-OPPSKYTING: Forbipasserende på togstasjonen i Sør-Koreas hovedstad Seoul ser på bilder av Nord-Koreas rakettoppskytning søndag. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix Vis mer

Blant bekymrede verdensledere er Kinas president Xi Jinping og hans russiske motpart Vladimir Putin. De møttes i Beijing søndag, der de begge uttrykte bekymring over den anspente situasjonen rundt Nord-Korea.

Like før møtet sendte Kinas utenriksdepartement ut en uttalelse der det bes om tilbakeholdenhet på Korea-halvøya, og der Kina tar avstand fra rakettesten som Pyongyang gjennomførte søndag morgen.

USAs president Donald Trump krever på sin side hardere sanksjoner mot det isolerte regimet.

- La denne siste provokasjonen fungere som en anmodning til alle land om å innføre strengere sanksjoner mot Nord-Korea, heter det i en kort uttalelse fra Det hvite hus.

USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, sier Kim Jong-un er i en paranoid tilstand.

- Han er forferdelig bekymret for alt rundt ham. Det vi kommer til å gjøre er å fortsette å stramme grepet. Han føler det, sier Haley, ifølge Fox News.