NORD-KOREA: En general i den nordkoreanske hæren sier til landets statlige nyhetsbyrå at USAs president, Donald Trump, ikke har forstått alvoret i situasjonen. Foto: KCNA / Reuters / NTB Scanpix
NORD-KOREA: En general i den nordkoreanske hæren sier til landets statlige nyhetsbyrå at USAs president, Donald Trump, ikke har forstått alvoret i situasjonen. Foto: KCNA / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Kim Jong-un

Nord-Korea hevder de vil angripe nær amerikansk marinebase i midten av august

General i den nordkoreanske hæren sier at Donald Trump ikke har forstått alvoret i den pågående situasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge nyhetsbyrået AP hevder Nord-Korea at de vil fullføre planen om å angripe farvann nær den amerikanske militærbasen på Guam i midten av august.

Nyhetsbyrået skriver på Twitter at det nordkoreanske militæret avventer beskjeder fra forsvarssjefen.

Forstår ikke alvoret

TRUSSEL: Rundt dette bordet kommer USAs president med en direkte trussel mot Nord-Korea, og lover styrker verden ikke har sett maken til. Video: CNN Vis mer

- Det er ikke mulig å føre dialog med en type som er blottet for fornuft. Det eneste språket han forstår, er ren makt, sa general Kim Rak-gyom i den koreanske hæren, ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Nyhetsbyrået AP skriver på Twitter at det nordkoreanske militæret kaller Trumps trusler fra i går «tull».

- Trump kom med masse nonsens om ild og vrede og ser ikke ut til å ha forstått alvoret i den pågående situasjonen, sa Kim Rak-gyom.

Generalen sa at de planlegger å avfyre fire Hwasong 12-raketter over Japan. Planen er at de skal treffe sjøen rundt 3–4 mil unna det amerikanske territoriet på Guam.

Det planlagte angrepet blir sendt til landets leder Kim Jong-un for vurdering som en «viktig advarsel til USA», heter det i kunngjøringen fra den nordkoreanske hæren.

Guam er et amerikansk territorium i det vestlige Stillehavet. USA har militærbase på øya.

Ild og vrede

Det var tirsdag Washington Post skrev at Nord-Korea har utviklet kjernefysiske stridshoder som kan monteres på landets raketter, ifølge USAs militære etterretningstjeneste (DIA).

Det fikk USAs president til å reagere.

- De vil bli møtt med en ild og en vrede som verden aldri har sett før, sa Trump i etterkant av nyheten, ifølge CNBC News.

Noen få timer seinere svarte Nord-Korea med at de «hvert øyeblikk» kommer til å angripe den amerikanske stillehavsøya Guam.

En talsperson for det nordkoreanske militæret sa natt til onsdag at planen kan settes i verk på flere måter og at den vil bli satt i praksis «hvert øyeblikk» så fort Kim Jong-un tar en beslutning.

Ifølge det nordkoreanske militæret betyr dette altså i midten av august. I midten av august vil praktisk talt si en gang i løpet av neste uke.

Nye sanksjoner

Lørdag forrige uke vedtok FNs sikkerhetsråd nye sanksjoner mot Nord-Korea etter landets siste oppskytning av ballistiske missiler. Målet med sanksjonene er å kutte rundt en tredel av Nord-Koreas livsviktige handel med Kina, samt forby all ekspert av kull, jern, bly og fisk.

Det er beregnet at Nord-Korea som følge av de nye sanksjonene vil miste 1 milliard dollar årlig i eksportinntekter, eller nær 8 milliarder kroner. Det tilsvarer en tredel av landets samlede, årlige eksportinntekter, skriver NTB.

(Dagbladet/NTB)