RAKETT: Sørkoreanske soldater ser på nyhetssendingen som viser video av den interkontinentale langdistanseraketten. Foto: AFP
RAKETT: Sørkoreanske soldater ser på nyhetssendingen som viser video av den interkontinentale langdistanseraketten. Foto: AFPVis mer

Nord-Korea hevder langdistanserakett kan treffe hvor som helst i verden

Nord-Korea kunngjorde at missil-testen var en suksess.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea melder via deres statlige TV-kanal at den interkontinentale langdistanseraketten (ICBM) de skjøt opp i natt, var vellykket.

Nord-Koreas oppskytning skal være den ellevte så langt i år. Ifølge analytikere kunne den ballistiske missilen ha truffet Alaska i USA.

TESTOPPSKYTING: Missilet holdt seg ifølge Japan og Sør-Korea i luften i rundt 30 minutter og tilbakela en distanse på omkring 800 kilometer før det styrtet i Japanhavet. Dette er fra en tidligere oppskytning. Video: CNN Vis mer Vis mer

Ifølge flere medier skal dette være den første langdistanseraketten Nord-Korea har avfyrt, skriver blant annet nyhetsbyrået AP.

Selv hevder Nord-Korea at langdistanseraketten har evne til å treffe hvor som helst i verden, skriver Reuters.

Sørkoreanske myndigheter har tidligere uttalt at det trolig dreide seg om en mellomdistanserakett. Også russiske myndigheter mener at det var en mellomdistanse-missil som ble avfyrt.

- Langdistansetest innen 2020

I juni i fjor anslo en tenketanke Nord-Korea ville skyte opp en interkontinental rakett innen 2020. Tenketanken US-Korea Institute hevdet at raketten ville ha kapasitet til å nå det amerikanske fastlandet.

- Vi forventer ikke at de utvikler operasjonelle ballistiske interkontinentale missiler før 2020, men det er høy sannsynlighet for at de kommer til å testfly slike raketter før den tid, sa ingeniør John Schilling i fjor.

MISTET TÅLMODIGHETEN: President Donald Trump hevder at Nord-Korea ikke har noe respekt for menneskeliv. Dette sa han da Sør-Koreas president Moon Jae-in besøkte Washington. Video: CNN Vis mer

Nord-Korea utvikler langtrekkende raketter og har i 2017 trappet opp frekvensen av testene sine, tross trusler og reaksjoner utenfra.

- Ikke noe bedre å gjøre?

Det er ventet at diktaturstaten vil bli et tema under G20-toppmøtet til helga. USAs president Donald Trump hevder Nord-Korea ikke har respekt for menneskeliv, og han skrev på Twitter i natt at han ikke skjønte hvorfor Nord-Korea tester missiler:

- Har han (Nord-Koreas leder Kim Jong-un) ikke noe bedre å gjøre? skrev Trump.

Den interkontinentale raketten som ble avfyrt i natt, ble avfyrt nær grensen til Kina og landet i Japanhavet.

The Guardian melder at den japanske TV-kanalen NHK melder at missilet kan ha landet i Japans økonomiske sone.

Ifølge nyhetsbyrået AFP ber Kina om «selvbeherskelse» fra alle parter etter at Nord-Korea avfyrte raketten i natt.

Saken oppdateres.