Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea hevder missiltest var vellykket: - Amerikanerne kommer til å bli veldig bekymret

Nord-Korea testet ballistisk missil.

TETT PÅ: Kim Jong-Un var på plass for å overvåke gårsdagens missiltest. Ifølge det statlige nyetsbyrået KCNA skal dette bildet være tatt under missiltesten. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR / NTB scanpix
TETT PÅ: Kim Jong-Un var på plass for å overvåke gårsdagens missiltest. Ifølge det statlige nyetsbyrået KCNA skal dette bildet være tatt under missiltesten. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / STR / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea bekrefter at det var et ballistisk missil som ble skutt opp under missiltesten mandag, en test de omtaler som vellykket, skriver Reuters.

Kim overvåket testen

Missilet som er en kortdistanserakett fløt omrking i seks minutter før den landet i Japanhavet. Missilet skal ha flydd 450 kilometer før det landet i havet øst for Korea-halvøya.

Missilet, en Scud-rakett, landet innenfor Japans økonomiske sone. Missilet skal ha fulgt planlagt bane og Nord-Koreas leder Kim Jong-Un skal selv ha overvåket testen.

STORFORNØYD: Den statlige, nordkoreanske kringkasteren KRT, har frigitt bilder og video av at Nord-Koreas leder Kim Jong-un inspiserte en test av et nytt, ukjent luftvåpen. Vis mer

- Når nyheten om vå verdifulle seier blir kringkastet, kommer yankee-ene til å bli veldig bekymret og gangsterene i Sør-Koreas marionetthær vil miste motet mer og mer, skal Kim Jong-Un ha uttalt, ifølge Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå, KCNA.

I tillegg skal Kim ha uttrykt at han er overbevist om at dette var et stort steg framover mot å sende «større gaver til amerikanerne».

Norske sanksjoner

Vestlige makter fordømmer den siste missiltesten, og mandag ble det også kjent at Norge innfører økonomiske sanksjoner mot Nord-Korea.

Det innføres forbud mot investeringer i en rekke nordkoreanske industrier og mot salg av særskilte tjenester til diktaturet, meldte Utenriksdepartementet.

Sanksjonene kommer som følge av Nord-Koreas prøvesprengninger og missiltester, som er i strid med sikkerhetsrådets resolusjoner.

Forbudene mot investeringer gjelder for våpenrelatert industri, metallurgi, metallbearbeiding og romfart. Videre forbys salg av datamaskinrelaterte tjenester og tjenester knyttet til gruvedrift, kjemisk industri og raffineringsindustri til personer og enheter i Nord-Korea.

- Nord-Korea har vært respektløse overfor sin nabo Kina ved å skyte opp enda en ballistisk missil. Men Kina prøver hardt, tvitret USAs president Donald Trump etter at nyheten om missiltesten ble kjent.

Japansk fordømmelse

Flere av missilene Nord-Koreaa har landet i Japans økonomiske sone. Natt til mandag kom også Japans statsminister Shinzo Abe med en sterk fordømmelse av oppskytingen.

- Som vi ble enige om på det siste G7-møtet er Nord-Korea en topp prioritet for det internasjonale samfunnet. Sammen med USA vil vi gjennomføre konkrete handlinger for å avskrekke Nord-Korea, het det i en kort uttalelse fra Abe.

Kim Jong-Un har varslet en opptrapping av landets program for utvikling av kjernefysiske våpen og kapasitet til å kunne nå amerikansk jord med disse.

Hittil i år har Nord-Korea gjennomført to tester av atomvåen og ni missiltester.

Hele Norges coronakart