- Nord-Korea hjalp Syria med å bygge atomreaktor

Ble bombet av israelske styrker i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Atomreaktoren skal ha blitt bombet av israelske styrker, 6. september i fjor. USA og Israel har tidligere nektet å kommentere hva som var målet for angrepet, men amerikansk etterretning må nå svare for seg etter press fra flere medlemmer i Kongressen.

Under dagens høring er det ventet at myndighetene vil avsløre at bygningen som ble truffet var en atomreaktor, bygd med assistanse fra de Nord-Koreanske styresmaktene i Pyongyang.

Ifølge Syria var det et tomt militærlager som ble truffet, og landets ambassadør i USA, Imad Moustafa, mener beskyldningene som nå kommer fram er tatt ut av løse lufta. - Disse anklagene er absurde og latterlige, sier han til CNN.

Som i Irak

Atomkraft-forhandlingene mellom USA og Nord-Korea er bakgrunnen for anklagene som nå fremsettes, mener Moustafa.

- Dette er akkurat som historien om Irak og landets masseødeleggelsesvåpen. Denne administrasjonen er kjent for å fabrikkere løgner, fortsetter han.

Ifølge ABC News skal atomkraft-samarbeidet mellom Nord-Korea og Syria ha vart i mer enn ti år, og amerikansk etterretning skal lenge ha visst om disse båndene.

Flere medier melder nå at det vil bli vist bilder eller video fra innsiden av reaktoren - bilder som vil vise at reaktoren er påfallende lik bilder av Nord-Koreas Youngbyon-reaktor. Allerede noen dager etter angrepet ble det hevdet at de israelske spesialstyrkene fant radioaktivt materiale av nordkoreansk opprinnelse på anlegget. Noen offisiell bekreftelse på flyangrepet var det imidlertid ikke mulig å få på det tidspunktet.

ATOMKRAFTVERK?  Satelittbildet til venstre er tatt før bombeangrepet, mens bildet til høyre er tatt etterpå. Foto: AFP/SCANPIX
ATOMKRAFTVERK? Satelittbildet til venstre er tatt før bombeangrepet, mens bildet til høyre er tatt etterpå. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Fikk ikke vite

Det eneste landet i Midtøsten som har atomvåpen er Israel, men USA anklager Iran for å ville skaffe seg slike våpen. Ingen har tidligere anklaget Syria for å ha ambisjoner i den retning.

Leder av Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har tidligere gitt uttrykk for at han er svært misfornøyd med at verkene syrerne, israelerne eller andre lands etterretningstjenester har gitt informasjon om det mulige atomprogrammet.

- Vi har sagt: «Hvis noen av dere har den minste informasjon som viser at noe var knyttet til kjernefysisk virksomhet, vil vi mer enn gjerne etterforske det, sa El Baradei til den franske avisa Le Monde.

Dagens høringer kan forkludre samtalene som nå pågår mellom USA og Nord Korea, og som har til hensikt å få sistnevnte til å gi opp sine ambisjoner om atomkraft.

- Nord-Korea hjalp Syria med å bygge atomreaktor