SENDTE OPP BALLONGER: Aktivisten Park Sang Hak var en av en liten gruppe motstandere av det nordkoreanske regimet som sendte opp ballonger med propaganda onsdag lokal tid. Foto: AP/Lee Jin-man/Scanpix
SENDTE OPP BALLONGER: Aktivisten Park Sang Hak var en av en liten gruppe motstandere av det nordkoreanske regimet som sendte opp ballonger med propaganda onsdag lokal tid. Foto: AP/Lee Jin-man/ScanpixVis mer

Nord-Korea i alarmberedskap etter propagandastunt fra sør

Aktivister sendte politiske kjempeballonger over grensa fra Sør-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere eksperter har erklært seg urolige for hva Kim Jong-ils død og den trolig raske maktoverføringen til hans sønn Kim Jong-un vil bety politisk.

Kim Jong-un, som fortsatt er i 20-årene, er kritisert for å mangle både erfaringen, respekten og innflytelsen til sin despotiske far. Han vil trolig lene seg på en liten gruppe erfarne militærtopper.

Nå avslører sørkoreanske etterretningskilder overfor nyhetsbyrået AP at Nord-Koreas 1,2 millioner mann sterke forsvar er satt i alarmberedskap for å sikre at makta forblir der den - ifølge kommunistdiktaturet - skal være.

Nord-Korea har en befolkning som sulter, men 1,2 millioner soldater og atomvåpen, og det er stor uro i regionen om hva kommunistdiktaturet vil foreta seg.

Kjempeballonger Det økte beredskapsnivået innføres samtidig som sørkoreanske aktivister ifølge AP har sendt gigantiske ballonger med propaganda over grensa i Nord.

En liten gruppe aktivister samlet seg ved grensa til Nord-Korea og sendt inn gigantiske ballonger med lapper som ber om at Kim Jong-un ikke får arve makta etter sin avdøde far.

Nord-Korea har tidligere advart om at de vil angripe Sør-Korea om slike demonstrasjoner skulle skje.

Sørger Det er landesorg i Nord-Korea.

I ALARMBEREDSKAP: Nord-Koreas 1,2 millioner soldater. her fra en militær observasjonspost ved byen Sinuiju, ved grensa til Kina, i går. Foto: Reuters/Jacky Chen/Scanpix
I ALARMBEREDSKAP: Nord-Koreas 1,2 millioner soldater. her fra en militær observasjonspost ved byen Sinuiju, ved grensa til Kina, i går. Foto: Reuters/Jacky Chen/Scanpix Vis mer

Ifølge regimet selv har over fem millioner nordkoreanere samlet seg til minnesmarkeringer etter Kim Jong-ils død. Forhåndsregisserte gråtevideoer er allerede publisert i stort monn.

Liket av Kim Jong-il ble vist fram i går, og en 12 dager lang sorgperiode vil kulminere med despotens begravelse og en stor prosesjon 28. og 29. desember.

Ifølge forskningsinstitusjonen SIPRI foretok Nord-Korea sin første atomprøvesprengning i 2006. Landets totale atomvåpenbeholdning er ikke kjent.

VIST FRAM: Liket av Kim Jong-il ble vist fram i går. Foto: AP/KRT/Scanpix
VIST FRAM: Liket av Kim Jong-il ble vist fram i går. Foto: AP/KRT/Scanpix Vis mer