Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea inn i varmen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Halvannen måned etter det historiske toppmøtet mellom presidentene i Nord- og Sør-Korea, er kommunistene i nord på full fart inn i det gode selskap. Fredag møttes USA og Nord-Korea på toppnivå for første gang på 50 år. Madeleine Albright karakteriserte møtet med sin utenriksministerkollega Paek Nam-sun som et «historisk skritt bort fra fiendskapet».
  • Nord-Korea var isolert fra utenverdenen under diktatoren Kim Il Sung. Da sønnen Kim Jong Il overtok, fortsatte landet i samme spor, men så kom flere år med hungersnød og stigende økonomiske problemer. Nordkoreanerne innså at de måtte ut av isolasjonen, ikke minst for å få orden på økonomien. USA gikk også inn med økonomiske midler til utbygging av sivil kjernekraft mot løfter om at Nord-Korea frøs atomvåpenprogrammet sitt. Nå er spørsmålet om landet vil droppe utviklingen av interkontinentale raketter mot å få romfartsteknologi fra Russland og Vesten.
  • Nord-Korea er fremdeles et beinhardt kommunistisk diktatur, der spørsmål som menneskerettigheter og demokrati ikke akkurat står i fokus. Det må derfor mer enn justeringer til. For å unngå blodsutgytelser og kaos, bør imidlertid den politiske utviklingen gå gradvis. Slik det ser ut nå, kan det etter hvert gå mot en gjenforening av de to koreanske statene. Men veien er lang og vanskelighetene mange i to så vidt forskjellige samfunn.
  • Splittede koreanske familier som ikke har sett hverandre på et halvt århundre, har nå godt håp om å treffes igjen. Forhåpentligvis vil tilnærmingen mellom de to land også føre til at den militære spenningen i området minsker.
  • I løpet av den siste tida har både Iran, Libya og Nord-Korea tatt store skritt ut av den pariatilværelsen de har befunnet seg i. Ikke minst for USA er fiendene blitt færre, nå er det snart bare Iraks diktator Saddam Hussein og terroristlederen Usama bin-Laden igjen. Kanskje kan det også føre til at USAs argumenter for å bygge sitt omstridte rakettskjold blir færre.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media