Nord-Korea inn i varmen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtalen som er inngått mellom Nord-Korea, Japan, USA, Russland, Kina og Sør-Korea kan bidra til at forholdet mellom Nord-Korea, nabolandene og USA normaliseres. Det inkluderer også en formell slutt på Korea-krigen et halvt århundre etter at våpenhvilen mellom Nord-Korea og Sør-Korea trådte i kraft i 1953.

I bytte mot olje og humanitær hjelp skal USA også fjerne Nord-Korea fra listen over såkalte «røverstater», trekke tilbake beskyldningene om at Nord-Korea er en del av ondskapens akse og at landet er en stat som sponser terrorisme. I tillegg skal USA oppheve den omfattende handelsblokaden og finansielle restriksjoner overfor en bank i Macau som er blitt beskyldt for å hvitvaske penger for Nord-Korea, bl.a. fra salg av falske internasjonalt kjente sigarettmerker, og falske pengesedler. USA lover også å opprette fulle diplomatiske forbindelser med Nord-Korea. Det betyr at Nord-Korea i løpet av 60 dager må stanse, og lukke, atomanlegget i Yongbyon. Etter 60 dager skal alle atomanlegg gjøres ubrukelige. Når det er gjort skal landet motta økonomisk og humanitær hjelp og fyringsolje til en verdi av rundt 2 milliarder kroner hvis avtalen blir overholdt.

USAs tidligere FN-ambassadør, John Bolton, kaller avtalen en belønning til Nord-Korea, mens andre kritikere anser at dette er en vellykket form for utpressing fra nord-koreansk side, uten at landet gir forsikringer om fullstendig å avvikle sine atomprogrammer.

Det er gode grunner til å være skeptiske. Nord-Korea har tidligere vist seg å være en upålitelig avtalepartner. Det gjelder også den såkalte «Omforente rammeavtale» som ble inngått i 1994 mellom Nord-Korea og USA hvor Nord-Korea gikk med på å stanse plutonium produksjon i Yongbyon. Da Bush-administrasjonen i 2002 beskyldte Nord-Korea for å ha et hemmelig atomprogram, og stanset leveranser av tung fyringsolje svarte landet med å starte reaktoren igjen og kaste ut inspektørene fra IAEA. Avtalen denne gang vil bare bli husket som et gjennombrudd for ikkespredning av atomvåpen hvis den «elskede leder» i Pyonyang virkelig vil følge avtalen, og president Bush har den nødvendige tålmodighet overfor et land og et regime han avskyr.