Stoltenberg om Kim Jung-un

- Nord-Korea jobber med raketter som kan ramme Europa

Nord-Korea er i ferd med å utvikle missiler som kan ramme byer i Nord-Amerika og Europa.

FARLIG NORD-KOREA: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Japans statsminister Shinzo Abe er enige om at Nord-Korea er en global trussel. Under sitt besøk i Japan i går sa Stoltenberg at regimet i Pyongyang er i ferd med å utvikle langtrekkende raketter som kan ramme ramme NATO-land og deres allierte, også i Europa. Foto: Kazuhiro Nogi/Reuters
FARLIG NORD-KOREA: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Japans statsminister Shinzo Abe er enige om at Nord-Korea er en global trussel. Under sitt besøk i Japan i går sa Stoltenberg at regimet i Pyongyang er i ferd med å utvikle langtrekkende raketter som kan ramme ramme NATO-land og deres allierte, også i Europa. Foto: Kazuhiro Nogi/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i en tale i Japan i går.

- Dette er en trussel NATO tar svært alvorlig, sa Stoltenberg under besøket i Tokyo. Han sa at NATO ser med stor bekymring på det uforutsigbare og ustabile regimet i Nord-Korea.

Global trussel

Han og Japans statsminister Shenzo Abe er enige om at det nord-koreanske regimet er en global trussel som må møtes med et sterkt globalt engasjement.

NATO-sjefen manet verdenssamfunnet til å legge et sterkt press på det nord-koreanske regimet gjennom sanksjoner for å tvinge det til en mer ansvarlig kurs.

I dag besøker Stoltenberg Seoul i Sør-Korea. Det er første gang Stoltenberg som NATOs generalsekretær besøker partnerlandene i denne regionen. Nord-Koreas aggressive og provoserende oppførsel er naturlig nok et hovedtema under besøket.

- Pyongyangs atomprøvesprengninger og rakettoppskytinger er klare brudd på en rekke resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd, og er en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet.

- Nord-Korea jobber med å utvikle sin atom- og raketteknologi. Dette er en åpenbar fare for Japan og Sør-Korea, våre partnere i regionen. Det er også en stor trussel mot NATO-allierte.

Nord-Korea er i ferd med å utvikle ballistiske missiler som kan nå byer i både Nord-Amerika og i Europa, sa Stoltenberg.

NATO vil svare

Han sa at NATO har kapasiteter til å svare på enhver type aggresjon og angrep, og kom med et tydelig budskap mot regimet i Pyongyang:

- Nord-Korea må gi opp sitt atomprogram en gang for alle. De må stoppe utviklingen av interkontinentale missiler, og de må avstå fra videre prøveoppskyting. Nord-Korea må legge ned sine kjernefysiske og ballistiske missil-programmer.

- NATO støtter på det sterkeste en fredelig forhandlingsløsning på krisa på Korea-halvøya. Skal vi klare det, må Nord-Korea forstå at det er en pris å betale for landets oppførsel, og at en fredelig løsning har en verdi. Vi oppfordrer alle land til å følge opp FNs økonomiske sanksjoner, sa Stoltenberg.

Må løse krisa

Han sa at regimet i Pyongyang utfordrer og undergraver det internasjonale ikkespredningsregimet og kampen mot masseødeleggelsesvåpen, som har hatt framgang de senere årene.

TRUSSEL: CHristian Tybring-Gjedde er enig med NATO-sjef Jens Stoltenberg i at Nord-Korea-trusselen må møtes globalt, og ser gjerne et større NATO-engasjement. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRUSSEL: CHristian Tybring-Gjedde er enig med NATO-sjef Jens Stoltenberg i at Nord-Korea-trusselen må møtes globalt, og ser gjerne et større NATO-engasjement. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er tid for at det internasjonale samfunnet gir et klart, samlet og sterkt svar, samtidig som internasjonale og regionale krefter spiller en konstruktiv rolle i å løse krisa, sa Stoltenberg.

Andre nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget, Christian Tybring-Gjedde (Frp), sier det er første gangen NATO er så tydelige på at Nord-Korea har interkontinentale raketter som kan nå Europa.

Større NATO-engasjement?

- Jeg er helt enig med Stoltenberg i at Nord-Korea er en global trussel som må møtes globalt. Når han er så tydelig på dette, kan det være for å få et større, internasjonalt engasjement om Nord-Korea, også i NATO, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har etter atomprøvesprengninger og missiltester ligget i en kraftig ordkrig de siste månedene. Begge har kommet med trusler om gjensidig utslettelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer