PRESIDENT: Park Geun-Hye. Foto: AFP / KIM JAE-HWAN / NTB scanpix
PRESIDENT: Park Geun-Hye. Foto: AFP / KIM JAE-HWAN / NTB scanpixVis mer

Nord-Korea kaller henne en «krigshisser med svingende skjørt»

Trusler og forvirrende meldinger fra Nord- til Sør-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forholdet mellom Nord- og Sør-Korea er mildt sagt spent.

Nord-Korea har truet naboen i sør med «total krig».

Og i går truet Nord-Koreas leder Kim Jong-un med å «utslette» den omstridte sørkoreanske grenseøya Baengnyeong og at den skulle forvandles til «et hav av flammer». Øya har rundt 5000 innbyggere.

- Svingende skjørt Enn så lenge har angrepene, i motsetning til i 2010, vært verbale. Det kom et nytt i dag. Sammen med advarslene om angrep, som har kommet jevnt og trutt i det siste, og henvisninger til at landet nå står fritt til å angripe etter at de mandag opphevet ikkeangrepsavtalen fra 1991, kom det et personlig stikk mot Sør-Koreas nyvalgte president Park Geun-hye, melder Yonhap.

Meldingen, som kommer fra ledelsen i den nordkoreanske hæren og som ble kringkastet i landets statsmedier, er åpenbart sexistisk (og noe forvirrende):

- Oppstyret som er satt i gang av de sørkoreanske krigshisserne må ses i sammenheng («is in no way irrelevant») med det svingende skjørtet («the swish of skirt») til eieren av Det blå huset, heter det i den mildt sagt kryptiske meldingen.

Det blå huset (Cheong Wa Dae) er presidentkontoret i Sør-Korea.

Formål? For utenforstående framstår meldingen som kryptisk.

Men uansett hvilken tolkning man har til denne og tidligere meldinger, og rapporter om at Kim Jun-un truer med våpen han ikke har, er det økende frykt for at en tabbe kan få fatale konsekvenser. The Guardian har tolket truslene i retning av at de har som formål å holde regimet i livet og unngå krigsforbryterdomstolen i Haag.

Den siste tids urolighet sammenfaller med at sørkoreanerne og USA innledet en stor militærøvelse. Samtidig kuttet nordkoreanerne en direkte telefonlinje til regjeringen i sør, som er ment for bruk i krisesituasjoner. Men onsdag opplyste en talsperson for det sørkoreanske presidentskapet at krisetelefonen fortsatt virker, skriver NTB.

- Den militære kommunikasjonen fungerer som normalt, og vi vil formidle eventuelle budskap til nord via denne kanalen når det blir nødvendig, sier en talsperson for den sørkoreanske hæren.