Nord-Korea kaller sivile dødsfall «svært beklagelig»

Den første beklagelsen i isfronten på Koreahalvøya. - Men fienden har laget et menneskelig skjold.

HARDT RAMMET: Fire personer, to av dem sivile, ble drept i artilleriangrepet mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong. Foto: Reuters/Kyodo/Scanpix
HARDT RAMMET: Fire personer, to av dem sivile, ble drept i artilleriangrepet mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong. Foto: Reuters/Kyodo/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea kom i dag med den første milde ordvekslingen mellom Nord- og Sør-Korea siden det nordkoreanske artilleriangrepet rammet øya Yeonpyeong i Sør-Korea tirsdag denne uka.

I en uttalelse kaller de sivile dødsfall i angrepet «svært beklagelig», om det er sant, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Menneskelig skjold Fire personer på sørkoreansk side ble drept i angrepet, i tillegg til at mellom 15 og 20 personer ble skadet. To av de fire var sivile.

- Hvis det er sant, er det svært beklagelig. Men fienden bør holdes ansvarlig for hendelsen siden de har skapt et menneskelig skjold ved å sende sivile til artilleriposisjoner og på innsiden av militære anlegg, melder det nordkoreanske statseide nyhetsbyrået KCNA.

Dagbladet på Yeonpyeong:
Bare ruinene står igjen

• Hye-jeong løp for livet med datteren i armene

Annerledes tone I etterkant av angrepet lovte Nord-Korea flere «nådeløse angrep» dersom sørkoreanerne kom så mye som 0,0001 millimeter inn på deres territorium, mens Sør-Korea «lovte en streng reaksjon» på angrepet, i tillegg til at de besvarte på ilden.

Men politikerne i Seoul var ikke fornøyde med myndighetenes umiddelbare reaksjon på angrepet, og mente landet burde «knust Nord-Korea og gjort dem til aske». Reaksjonene fra politikerne førte til at forsvarsministeren måtte gå av.

ANGREP: Her stiger røyken fra den sørkoreanske øya Yeonpyeong etter angrepet fra Nord-Korea tirsdag.
Foto: Reuters/Yonhap/Scanpix
ANGREP: Her stiger røyken fra den sørkoreanske øya Yeonpyeong etter angrepet fra Nord-Korea tirsdag. Foto: Reuters/Yonhap/Scanpix Vis mer

Dagbladet i Seoul:
- Bør bombe Nord-Korea sønder og sammen

Korea-ekspert Geir Helgesen har uttalt til Dagbladet at situasjonen mellom de to landene er den mest alvorlige siden Koreakrigen ble avsluttet i 1953.

BARE RUINENE STÅR IGJEN: En hund slapper av i ruinene av noen hus på øya Yeonpyeong. Foto: Reuters/Jo Yong-Hak/Scanpix
BARE RUINENE STÅR IGJEN: En hund slapper av i ruinene av noen hus på øya Yeonpyeong. Foto: Reuters/Jo Yong-Hak/Scanpix Vis mer