Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea kan bli ytterligere stengt for omverden hvis de kommer USAs terrorliste

Japan ønsker Trumps plan velkommen.

MOTPOLER: USAs Donald Trump ønsker å sette Nord-Korea på USAs terrorliste, for da kan han innføre ytterligere sanksjoner. Foto: NTB Scanpix
MOTPOLER: USAs Donald Trump ønsker å sette Nord-Korea på USAs terrorliste, for da kan han innføre ytterligere sanksjoner. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Donald Trump sa foran journalister i Det hvite hus mandag at han ønsker å sette Nord-Korea på USAs terrorliste.

Å sette diktaturstaten på listen, gjør at ytterligere sanksjoner kan bli innført mot landet, skriver Reuters.

OPPSTYR: Da USAs president Donald Trump tok seg en liten vannslurk under en tale på onsdag, trodde han nok ikke at det kom til å føre til et så stort oppstyr. En «viralvideo» fra 2013 av senator Marco Rubio, som Trump selv var med å hause oppunder, har mye av skylden til det. Video: CNN Vis mer

Presidenten sa at finansdepartementet vil annonsere ytterligere sanksjoner tirsdag, et forslag som kommer én uke etter Trumps 12 dagers Asia-reise.

- I tillegg til å true verden med ødeleggelse ved hjelp av kjernekraft, har Nord-Korea flere ganger støttet internasjonal terrorisme, blant annet drap på utenlandsk jord, sa presidenten i Det hvite hus mandag.

Blir nye sanksjoner innført, har det aldri tidligere vært innført så mange mot Nord-Korea, skriver CNN.

Terror?

Ifølge Trump skulle det å sette Nord-Korea på terrorlista ha blitt gjort for lenge siden, og sa det er et ledd i kampanjen for å øke presset mot landet.

Eksperter mener at Nord-Korea ikke kvalifiserer til å stå på terrorlista til USA, fordi bevis kreves for at en stat har støttet terror, skriver Reuters.

Nord-Korea var sist på den amerikanske terrorlista i 2008, da landet ble strøket for å få i havn en avtale om stans i utviklingen av kjernefysisk teknologi. Den gang ble landet strøket av listen av ekspresidenten og republikaneren George W. Bush.

Når oppføringen vil skje, er så langt ikke klart. Den har vært diskutert i den amerikanske regjeringen i flere måneder, der enkelte i utenriksdepartementet mener at landet ikke oppfyller de juridiske kriteriene for en oppføring, skriver NTB.

- Som en del av administrasjonens plan om å legge et maksimalt press på Nord-Korea, har vi spurt alle land rundt om i verden om å legge diplomatisk og økonomisk press på landet, regimet som truer internasjonal fred og sikkerhet med sitt ulovlige atom- og missilutviklingsprogram, sier en kilde til CNN.

Kan gjøre Kina misfornøyd

En kilde i USAs etterretningstjeneste, som følger utviklingen i Nord-Korea, sa til Reuters mandag at sanksjonene kan slå tilbake mot USA og Trump seinere, spesielt siden begrunnelsen om at Nord-Korea skal stå på terrorlista kan argumenteres for eller imot.

Kilden tror at Nord-Korea kan reagere på en rekke måter, blant annet med å skyte missiler og utføre atomtester. Han tror også at Kina kan reagere negativt - et land Trump knyttet bedre bånd til under sin Asia-reise.

Japans statsminister Shinzo Aber sa torsdag at han ønsker Trump plan om å sette Nord-Korea på terrorlista velkommen.

- Jeg ønsker den velkommen og støtter planen fordi den øker presset mot Nord-Korea, sa han til reportere, skriver Reuters som siterer Kyodo News.

Halvbroren døde

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster antydet før presidentens rundreise i Asia tidligere i november at å sette Nord-Korea på terrorlista var aktuelt.

McMaster pekte på giftdrapet på Kim Jong-uns halvbror på flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia tidligere i år, og betegnet det som en terrorhandling som rettferdiggjør oppføring på lista, skriver NTB. Nord-Korea vil i så fall havne i selskap med Iran, Sudan og Syria.

Malaysiske myndigheter har ikke lagt skylda direkte på Nord-Korea, men den sørkoreanske etterretningstjenesten mener angrepet ble utført på ordre av Kim Jong-un etter at halvbroren hadde falt i unåde.

Verst for de fattige

En lang rekke internasjonale sanksjoner er innført for å presse mot Nord-Korea til å oppgi sine våpenprogrammer. Donald Trump har tidligere truet med militær maktbruk for å tvinge Nord-Korea til å skrinlegge sitt atomvåpenprogram. Det har flere ganger blitt skrevet om at sanksjoner rammer de fattigste i landet og ikke nødvendigvis diktatoren selv, Kim Jong-un.

Nord-Korea har et klassesamfunn. Mens eliten går på hippe kafeer og eier Nike-sko, bor svært mange av Nord-Koreas befolkning i fattige kår og sliter med å få mat på bordet. I 2015 meldte FN at landets antatte underernærte gikk imidlertid opp fra 4,8 millioner mennesker i 1990 til 10,5 millioner i 2014.

I fjor ba Nord-Korea om 440.000 tonn mat i nødhjelp, skriver The Telegraph. Også i 2015 ba de om nødhjelp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!