I FJOR: I fjor jublet omverdenen da Nord-Korea sprengte kjøletårnet ved atomanlegget Yongbyon, et tegn på samarbeidsvilje i de såkalte sekslandssamtalene om atomprogrammet. Nå kaster de ut atominspektørene. Foto: Scanpix
I FJOR: I fjor jublet omverdenen da Nord-Korea sprengte kjøletårnet ved atomanlegget Yongbyon, et tegn på samarbeidsvilje i de såkalte sekslandssamtalene om atomprogrammet. Nå kaster de ut atominspektørene. Foto: ScanpixVis mer

Nord-Korea kaster ut atominspektørene

Bryter alt samarbeid med IAEA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea kaster ut atominspektører og stanser alt samarbeid med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

- Nord-Korea spiller høyt, mener kjernefysikeren og forskeren Morten Bremer Mærli.

- Men for alle som har fulgt prosessen rundt Nord-Korea, er dette et kjent spor. Det er ett skritt fram og to tilbake, påpeker forskeren, som nylig utga boken «Atomvåpen. Det du ikke vet, det du ikke vil vite».

Det lukkede kommunistregimet har i mange år brukt atomprogrammet som brekkstang for å skaffe seg internasjonal oppmerksomhet, sårt tiltrengt matvarehjelp og energi. I fjor jublet omverdenen da Nord-Korea sprengte kjøletårnet ved atomanlegget Yongbyon, et tegn på samarbeidsvilje i de såkalte sekslandssamtalene om atomprogrammet.

FN-fordømmelse

Men tirsdag ble alle atominspektører bedt om å forlate landet så fort som mulig, opplyste IAEA tirsdag, ifølge nyhetsbyråene Reuters og AFP.

Nord-Korea har også gitt beskjed om at landet vil gjenoppta aktiviteten ved alle atomanlegg. Kunngjøringen kommer etter at det stalinistiske regimet trakk seg fra de såkalte sekslandssamtalene, der USA, Sør-Korea, Japan, Russland og Kina i fellesskap har forsøkt å få Nord-Korea til å avstå fra sitt atomvåpenprogram.

USA mener at Nord-Koreas nei til forhandlinger er et skritt i feil retning.

- Nord-Koreas trussel om å trekke seg fra sekslandssamtalene og gjenoppta sitt kjernefysiske program, er et alvorlig skritt i feil retning, sa talsmann Robert Gibbs i Det hvite hus tirsdag.

Nord-Koreas reaksjon kom etter at FNs sikkerhetsråd enstemmig fordømte landets nylige utskyting av en langdistanserakett. Nord-Korea reagerer kraftig på fordømmelsen og beslutningen om å stramme inn allerede vedtatte sanksjoner mot landet.

Det nordkoreanske utenriksdepartementet sier i en kunngjøring at Sikkerhetsrådets erklæring, som også ble støttet av landets nærmeste støttespiller Kina, er et overtramp mot landets suverenitet.

I hjørnet

Morten Bremer Mærli er bekymret for opptrappingen av konflikten.

- Nå har Nord-Korea kanskje kjørt seg opp i et hjørne, for sekspartssamtalene var ekstremt viktige, sier han.

Han mener Sikkerhetsrådet ikke hadde annet valg enn å reagere på Nord-Koreas oppførsel. Rakettoppskytingen var et klart brudd på FN-resolusjonen som ble vedtatt etter landets atomprøvesprengning i 2006.

Forskere er usikre på omfanget av atomtrusselen fra Nord-Korea. Landet har vist at de kan sprenge en atombombe og har missilteknologi, men det gjenstår en del før landet har en atombombe som kan fraktes til et mål langt borte.

Men vel så mye som den konkrete trusselen fra Nord-Korea, er Bremer Mærli bekymret for innvirkningen utviklingen vil ha på hele det globale, politiske spillet rundt atomvåpen. Han viser til at dette kan gi ny drivkraft til planene om et rakettforsvar i Europa, en verkebyll i forholdet mellom USA og Russland, som nå skal innlede nye forhandlinger om atomnedrustning.


(©NTB)

MINNET: Det statlige nyhetsbyrået Korean Central News Agency sendte ut dette bildet av minnestunden for 97-årsdagen for fødselen til tidligere president Kim Il Sung. Foto: Scanpix
MINNET: Det statlige nyhetsbyrået Korean Central News Agency sendte ut dette bildet av minnestunden for 97-årsdagen for fødselen til tidligere president Kim Il Sung. Foto: Scanpix Vis mer