Nord-Korea klargjør rakettrampe

Lar seg ikke stoppe av internasjonal kritikk.

NORD-KOREA: Bilder tatt av et amerikansk nettsted viser at nordkoreanerne har startet forberedelsene til oppskytningen, som er varslet mellom 12. og 16. april. dette bildet er av grensa mellom Nod-Korea og Sør-Korea. Foto: Scanpix
NORD-KOREA: Bilder tatt av et amerikansk nettsted viser at nordkoreanerne har startet forberedelsene til oppskytningen, som er varslet mellom 12. og 16. april. dette bildet er av grensa mellom Nod-Korea og Sør-Korea. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske nettstedet 38north.org, som har spesialisert seg på å analysere Nord-Korea, har offentliggjort satellittbilder som skal være tatt torsdag.

Bildene viser ifølge nettstedet at nordkoreanerne har startet forberedelsene til oppskytningen, som er varslet mellom 12. og 16. april.

Myndighetene i Pyongyang har opplyst at det dreier seg om en satellittoppskytning for å markere 100-årsdagen for tidligere president Kim Il-Sungs fødsel.

Satellitten skal ifølge Nord-Korea benyttes til å anslå jordbruksavlinger og innhente værdata, og den skal også benyttes til flere andre sivile formål.

USA og andre vestlige land har i sterke ordelag kritisert den planlagte oppskytningen og mener at det i virkeligheten dreier seg om en fordekt test av en langdistanserakett som senere kan utstyres med kjernefysisk stridshode.

Washington har varslet stans i nødhjelpen til landet, men nordkoreanske myndigheter holder fast ved planen og mener at de er i sin fulle rett.

- Vi vil aldri gi opp retten til å skyte opp en fredelig satellitt. Enhver selvstendig stat har rett til dette. Det er et viktig steg for økonomisk utvikling, sa en talsmann tidligere i uka.

Nord-Koreas naboland er sterkt bekymret over rakettoppskytningen og både Sør-Korea og Japan har gjort det klart at de vil skyte ned raketten dersom den kommer inn over deres territorium.

(NTB)