NORD-KOREA: Bilder tatt av et amerikansk nettsted viser at nordkoreanerne har startet forberedelsene til oppskytningen, som er varslet mellom 12. og 16. april. dette bildet er av grensa mellom Nod-Korea og Sør-Korea. Foto: Scanpix
NORD-KOREA: Bilder tatt av et amerikansk nettsted viser at nordkoreanerne har startet forberedelsene til oppskytningen, som er varslet mellom 12. og 16. april. dette bildet er av grensa mellom Nod-Korea og Sør-Korea. Foto: ScanpixVis mer

Nord-Korea klargjør rakettrampe

Lar seg ikke stoppe av internasjonal kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske nettstedet 38north.org, som har spesialisert seg på å analysere Nord-Korea, har offentliggjort satellittbilder som skal være tatt torsdag.

Bildene viser ifølge nettstedet at nordkoreanerne har startet forberedelsene til oppskytningen, som er varslet mellom 12. og 16. april.

Myndighetene i Pyongyang har opplyst at det dreier seg om en satellittoppskytning for å markere 100-årsdagen for tidligere president Kim Il-Sungs fødsel.

Satellitten skal ifølge Nord-Korea benyttes til å anslå jordbruksavlinger og innhente værdata, og den skal også benyttes til flere andre sivile formål.

USA og andre vestlige land har i sterke ordelag kritisert den planlagte oppskytningen og mener at det i virkeligheten dreier seg om en fordekt test av en langdistanserakett som senere kan utstyres med kjernefysisk stridshode.

Washington har varslet stans i nødhjelpen til landet, men nordkoreanske myndigheter holder fast ved planen og mener at de er i sin fulle rett.

- Vi vil aldri gi opp retten til å skyte opp en fredelig satellitt. Enhver selvstendig stat har rett til dette. Det er et viktig steg for økonomisk utvikling, sa en talsmann tidligere i uka.

Nord-Koreas naboland er sterkt bekymret over rakettoppskytningen og både Sør-Korea og Japan har gjort det klart at de vil skyte ned raketten dersom den kommer inn over deres territorium.

(NTB)