Nord-Korea krevde 18 millioner for å løslate komatøs student

Nord-Korea har sendt Otto Warmbiers «sykehusregning» til USA.

DØD: Otto Warmbier ble pågrepet i januar 2016. Halvannet år seinere døde han. Foto: AP Photo / Jon Chol Jin / NTB scanpix
DØD: Otto Warmbier ble pågrepet i januar 2016. Halvannet år seinere døde han. Foto: AP Photo / Jon Chol Jin / NTB scanpixVis mer

I juni 2017 ble den amerikanske studenten Otto Warmbier løslatt fra nordkoreansk fangenskap, der han hadde sittet fanget i halvannet år.

Nyttårsaften 2015 skulle han nemlig ha tatt med seg en propagandaplakat fra hotellrommet han bodde på. For det ble han dømt til 15 års straffarbeid.

Da Nord-Korea omsider gikk med på å løslate ham fra fangenskap og sende ham tilbake til USA, var helsetilstanden hans svært dårlig.

Ifølge Warmbiers foreldre var sønnens hode barbert, tenner var malplassert og de hjerteskjærende skrikene ville ikke ta slutt. Han ble matet gjennom nesa med en ernæringssonde, i tillegg til at han var både blind og døv.

Bare ei uke etter at han hadde returnert til hjemlandet, døde Otto Warmbier, 22 år gammel.

Krevde penger

Og nå skriver flere amerikanske medier, blant dem Washington Post, at Nord-Korea skrev ut en sykehusregning for pleien av den komatøse Warmbier til USA. Regningen var på 2 millioner dollar, altså rundt 18 millioner norske kroner, og de insisterte på at USA skrev under på et løfte om å betale regningen før Warmbier fikk lov til å fly hjem.

Det var USAs spesialutsending til Nord-Korea, Joseph Yun, som fikk regningen og kravet om at USA betalte den i fanget.

Yun kontaktet daværende utenriksminister Rex Tillerson, som tok saken opp med Donald Trump. De to instruerte delegasjonen om å undertegne papiret som forpliktet dem til å betale regningen på nesten 20 millioner norske kroner.

Regningen ble så sendt til Finansdepartementet, der den ble værende, ubetalt, gjennom hele 2017. Det er ikke kjent om regningen har blitt betalt på et seinere tidspunkt, eller om den har vært tema i forbindelse med de to toppmøtene mellom Kim Jong-un og Donald Trump.

- Vi kommenterer ikke gisselforhandlinger, noe som er grunnen til at de har vært så vellykkede under denne administrasjonen, sier Sarah Sanders, pressesekretær i Det hvite hus, om de nye opplysningene.

- Har ikke betalt

En kilde CNN har vært i kontakt med sier at USA så langt ikke har betalt regningen. Tidligere denne måneden avviste utenriksminister Mike Pompeo ideen om at USA betalte løsepenger for gisler.

- Husk at alle penger til en terrorist eller et terroristregime gir dem penger så de kan ta flere av våre folk. Vi kan ikke akseptere den risikoen. Det kan man ikke be oss om, sa Pompeo under et arrangement der Warmbiers foreldre også var til stede.

Spesialutsending Yun, som fikk overlevert regningen, kan overfor CNN ikke bekrefte opplysningene.

- Jeg kan ikke bekrefte det. Dette er diplomatiske utvekslinger og forhandlinger jeg ikke kan bekrefte. Vi gir ikke kommentarer om gisselforhandlinger, sier Yun.

På spørsmål om det ville vært uvanlig om USA betalte de medisinske kostnadene for fanger, svarte Yun:

- Det var nok forventninger om at Nord-Korea kunne kreve sykehuskostnader, sier Yun, ifølge nyhetsbyrået AP.

Han forteller også at i tidligere tilfeller, som ikke har med Warmbier å gjøre, så «kan noen penger ha blitt overlevert, ja».

«Løsepenger»

Otto Warmbiers far, Fred Warmbier, sier at han ikke har hørt om sykehusregningen, og mener det høres ut som Nord-Korea krevde «løsepenger» for sønnen.

Warmbier skal ha falt inn i den komatøse tilstanden allerede samme natt som han ble dømt til 15 års straffarbeid, men Nord-Korea opplyste ikke om studentens tilstand for i juni 2017.

Nord-Korea har hevdet at Warmbier ble syk etter å ha spist svin og spinat,, en det er også blitt sagt at han fikk en alvorlig allergisk reaksjon på noen beroligende midler.

I desember i fjor saksøkte Warmbiers foreldre Nord-Korea, og ble tilkjent 501 millioner dollar, penger de høyst sannsynlig aldri vil få se snurten av.

WARMBIER: Otto Warmbier døde rett rett etter at han ankom USA etter en utveksling med Nord-Korea. Kim hadde ingenting med det å gjøre, mener Donald Trump. Video: AP Vis mer

Trump tror på Kim

I kjølvannet av Otto Warmbiers dødsfall kritiserte Donald Trump Kim Jong-uns regime i harde ordelag, og omtalte blant annet Nord-Korea som et brutalt regime.

Dette var riktignok et snaut år før det første toppmøtet mellom Kim og Trump fant sted, og i etterkant av det har Trump lagt an en mer forsonende tone.

- Kim har fortalt meg at han ikke visste om det, og jeg tar ham på ordet, sa Trump.

- Jeg tror ikke det er i Kims interesse. Jeg kjenner Warmbier-familien godt og synes det som skjedde var forferdelig. Jeg tror ikke lederskapet i Nord-Korea visst om det. De sendte ham hjem, men han var i en form som var forferdelig.

Disse uttalelse fikk Warmbiers familie til å rase.

- Vi har vært respektfulle under toppmøtet, men nå må vi snakke ut. Kim og hans onde regime er ansvarlig for ufattelig grusomhet og umenneskelighet. Ingen unnskyldning eller ros kan forandre på det, het det i en uttalelse fra foreldrene.

Uttalelsen fikk Trump til å ta til Twitter, der han skrev at han ikke likte å bli misforstått.

- Husk, jeg fikk Otto ut, sammen med tre andre. Den forrige administrasjonen gjorde ingenting, og han ble tatt på deres vakt. Selvfølgelig holder jeg Nord-Korea ansvarlig for Ottos dårlige behandling og død, skrev Trump.