PROVOSERER: En sørkoreansk øvelse langs grensen provoserer Nord-Korea. Fra sørkoreansk hold sies det at de har sett seg lei på provokasjonene fra nord. Foto: AFP PHOTO / KIM JAE-HWAN
PROVOSERER: En sørkoreansk øvelse langs grensen provoserer Nord-Korea. Fra sørkoreansk hold sies det at de har sett seg lei på provokasjonene fra nord. Foto: AFP PHOTO / KIM JAE-HWANVis mer

Nord-Korea krever at sanksjonene oppheves

Setter betingelser for dialog med USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA har tilbudt dialog mot ett gitt krav, og Nord-Korea har stilt flere krav tilbake. Så langt så vel, men det løser ikke nødvendigvis problemene på den koreanske halvøya.

Kravet fra USA er nemlig at Nord-Korea gir opp atomvåpen-ambisjonen, Nord-Korea på sin side kaller atomvåpnene et «høyt skattet sverd» som de sverger på å aldri gi fra seg, skriver Reuters.

- Dialog og krig kan ikke eksistere sammen, sa det nordkoreanske forsvarsdepartementet via det nasjonale nyhetsbyrået KCNA..

- Dersom USA og marionetten i sør har det minste ønske om å unngå sleggeslaget fra vår hær og vårt folk, og virkelig ønsker dialog og forhandlinger, må de ta en resolutt avgjørelse, legges det til i vant stil.

Vil ha slutt på sanksjonene FN-sanksjonene mot Nord-Korea ble styrket i februar i år, etter at de hadde gjennomført en atomprøvesprengning. Espen Barth Eide var blant dem som fordømte prøvesprengningen på det sterkeste.

Sanksjonene satte regimet i Pyongyang særdeles liten pris på. De er innført på «fabrikkert og urettferdig grunnlag», og må trekkes tilbake, kreves det.

De legger til at det i så fall vil oppfattes som en positiv gest.

- Atomnedrustingen på den koreanske halvøya kan begynne med fjerningen av atomvåpnene som er dradd ned hit av USA, og kan lede til global nedrusting, uttalte de også.

Sør-Korea på kaller kravene for skuffende, og krever at de trekkes tilbake. 

- Nord-Koreas krav er uforståelige. Det er absurd, sier en talsmann for sørkoreansk UD, Cho Tai-young, ifølge BBC.

- Vi anbefaler på det sterkeste at nord slutter å komme med slike uforståelig krav og å gjøre det kloke valget, som vi gjentatte ganger har oppfordret til, la han til.

Militærøvelser «blokkerer dialog» En annen torn i øyet til Kim & Co er den årlige militærøvelsen mellom USA og Sør-Korea. Provokasjonene fra regimet kom tett som hagl en stund, mens øvelsen pågikk.

- Hyppige atomkrig-øvelser vil forverre situasjonen, og fullstendig blokkere mulighetene for dialog, sies det.

Det er få som tror at det å innfri kravene fra Nord-Korea vil bedre sitasjonen på sikt. De har gjentatte ganger krevd innrømmelser fra USA og Sør-Korea, bare for å gjenta prosessen på et senere tidspunkt.

- La meg bare være helt klar, jeg som utenriksminister har ikke - og presidenten har ikke - noe behov får å gjøre den samme hestehandelen, eller gå ned den samme gamle veien, sa USAs utenriksminister, John Kerry, onsdag.

Han understreket viktigheten av at Kina var med på å legge press på landet, noe de har vært tilbakeholdne med tidligere. Denne gangen har likevel også Kina reagert negativt på oppførselen til regimet til den unge diktatoren. Blant annet styrket de militæret på grensa mot landet.

Kina har også uttalt at det er viktig med dialog, og å få nedrustet den koreanske halvøya.

UVANT FRA NORD-KOREA: Dette bildet tatt i Pyongyang viser en nordkoreansk mann i en fornøyelsespark. Det må kunne sies å være en avveksling fra regimet den siste tiden. Foto: AP/DAVID GUTTENFELDER
UVANT FRA NORD-KOREA: Dette bildet tatt i Pyongyang viser en nordkoreansk mann i en fornøyelsespark. Det må kunne sies å være en avveksling fra regimet den siste tiden. Foto: AP/DAVID GUTTENFELDER Vis mer