Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea krever garantien de har fått flere ganger tidligere: - USA har fire valg

Ifølge uttalelse vil Nord-Korea stoppe opprustning av atomvåpen og gå i dialog med USA, men det er usikkert om USA vil tro på Nord-Korea ifølge eksperter.

I DIALOG? Donald Trump og Kim Jong-un uttrykker fra begge sider at de ønsker dialog, men klarer de å få tillit til hverandre? Foto: Scanpix
I DIALOG? Donald Trump og Kim Jong-un uttrykker fra begge sider at de ønsker dialog, men klarer de å få tillit til hverandre? Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I bytte mot sikkerhetsgarantier skal Nord-Korea være villige til å instille alle tester av kjernefysiske våpen og raketter. Men det er langtfra alle som har noen tro på at dette kommer til å føre til noe.

Evans J. R. Revere, tidligere ansatt i utenriksdepartementet, som har vært involvert i tidligere forhandlinger med Nord-Korea sier at sikkerhetsgarantier i bytte mot nedrustning har «vært grunnlaget for flere samtaler» også tidligere.

- USA har faktisk gitt Nord-Korea sikkerhetsgarantier, inkludert en skriftlig garanti gitt av president Clinton. Slike garantier har aldri vært tilstrekkelige eller akseptable for nordkoreanerne, sier Revere til New York Times.

Han har med andre ord liten tro på noen rask nedrustning

Tror ikke amerikanerne har tillit

Ifølge Hilmar Mjelde, postdoktor ved institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, påpeker at Trump flere ganger i år har sagt at han er åpen for dialog med Nord-Korea, gitt at diktaturet er villig til å gi opp atomprogrammet sitt.

- Han er pragmatiker av natur, så dette vil avhenge av om amerikanerne tror på Nord-Koreanerne, men det er jeg ikke overbevist om at de gjør. USA har forhandlet med Nord-Korea i 25 år. Nord-Korea lovet å gi opp atomprogrammet allerede i 1994, men det skjedde ikke, sier han.

- Tror du et dialogmøte vil komme til å skje?

- USA har fire valg når det gjelder Nord-Korea: aksept av dets atomprogram, militær intervensjon, mer kreativt diplomati og regimeskifte. Den diplomatiske kanalen er kanskje den eneste realistiske. Men jeg har meget vanskelig for å se at USA nå plutselig tror på Nord-Koreas løfter. Kanskje det hele bare skurer og går videre uavklart, sier han.

Atomvåpen viktig for regimet

Ifølge Mjelde kan Trump ha forsonet seg med at militær inngripen vil innebære for stor fare for storkonflikt og at man ikke kommer utenom samtaler, men:

- Jeg regner med at han kan si forskjellige ting i dagene fremover – han har en tendens til å lytte til den siste han snakker med.

Ifølge Mjelde har USA konkludert med at man ikke lenger kan leve med trusselen Nord-Koreas atomvåpen-og rakettkapasitet utgjør.

- Det har ført til økt press fra USA og en generelt tilspisset situasjon. Nord-Koreas utspill må ses i lys av dette, sier han.

Mjelde tror ikke Nord-Korea har noen planer om å gi opp sine atomvåpen.

- Antagelsen har vært at Nord-Korea har sett til Libya. Kadhafi ga opp atomprogammet sitt mot løfte om å bli sluppet inn i varmen, og ble styrtet senere. Atomvåpen og regimets overlevelse er en og samme ting i Nord-Koreanernes hode. Derfor har man trodd at Nord-Korea ikke har noen planer om å gi opp våpnene, så det vil være overraskende om så er tilfelle, sier han.

- Ønsker forhandlinger

Heller ikke Vladimir Tikhonov, Nord-Korea-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo, ser for seg at noen nedrustning er nær forestående.

- De ønsker forhandlinger. De ønsker forsikringer om at de ikke vil bli truet av USA slik at de kan inngå kompromiss. Men det betyr ikke at de vil starte nedrustningen umiddelbart, sier Vladimir Tikhonov, Nord-Korea-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.

I dag ble det kjent at Nord-Korea lover å innstille alle tester av kjernefysiske våpen og raketter dersom det innledes samtaler med USA.

Dette ble opplyst via presidentkontoret i Sør-Korea. For første gang på ti år har en sørkoreansk regjeringsdelegasjon vært på plass i Nord-Korea for samtaler.

Ifølge uttalelsen ser ikke Nord-Korea noen grunn til å være i besittelse av kjernefysiske våpen hvis landet får sikkerhetsgarantier.

Mener vi kan stole på Nord-Korea

- Hva vil svaret bli fra Donald Trump?

- Det er veldig vanskelig å spå. USA har en veldig dysfunksjonell administrasjon. Trump er den mest uforutsigbare presidenten i historien. USAs diplomater ønsker kompromiss. De vet at en eventuell krig med Nord-Korea vil føre til ødeleggelser man ikke kan forestille seg, sier Tikhonov.

Tikhonov tror Trump vil kunne gå med på et kompromiss hvis det vil tjene hans eget omdømme.

- Kan vi stole på at Kim Jong-un og Nord-Korea ønsker å nedruste?

- Jeg tror vi kan stole på det. Kim Jong-un er veldig brutal og forberedt på å tilintegjøre sine motstandere, men han er også intelligent og forstår hvordan verden fungerer. Han ønsker at Nord-Korea skal bli en kapitalistisk stat under hans families permanente styre. Landet trenger tilgang til internasjonale banker, sier Tikhonov.

En klype salt

Stein Tønnesson, professor ved PRIO, sier at uttalelsen fra Sør-Korea virker troverdig.

- I nyttårstalen sin sa Kim at Nord-Korea har vist verden at landet har atomvåpen som kan avskrekke USA fra å angripe. Vi vet også at han har ønsket en tilnærming til Sør-Korea. Han vet at han ødelegger muligheten hvis han gjennomfører flere tester, sier Tønnesson.

AMPERT: Det første året for Donald Trump som president har vært innholdsrikt. Video: CNN/Reuters/DRPK Today Vis mer

Han påpeker at Kim Jong-un i nyttårstalen også lovet større produksjon av atomvåpen.

- De siste satellittbildene viser at Nord-Korea har satt igang plutoniumproduksjon. Det kan tyde på at han vil bruke perioden han ikke tester på å skaffe seg et større arsenal, sier Tønnesson.

Tønnesson tror uttalelsen fra Sør-Korea også kan være en overfortolkning.

- Det som er forbausende er at Sør-Korea sier at Nord-Korea har sagt at de ikke er noen grunn til å ha atomvåpen hvis de får en sikkerhetsgaranti. Dersom det blir samtaler med USA, noe det nå kan tyde på, kan de forplikte seg til å slutte med prøvesprengningen. Det har vært snakk om det i mange år, men man skal ta det med en liten klype salt, sier han.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 804163154


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling