Nord-Korea krever garantien de har fått flere ganger tidligere: - USA har fire valg

Ifølge uttalelse vil Nord-Korea stoppe opprustning av atomvåpen og gå i dialog med USA, men det er usikkert om USA vil tro på Nord-Korea ifølge eksperter.

I DIALOG? Donald Trump og Kim Jong-un uttrykker fra begge sider at de ønsker dialog, men klarer de å få tillit til hverandre? Foto: Scanpix
I DIALOG? Donald Trump og Kim Jong-un uttrykker fra begge sider at de ønsker dialog, men klarer de å få tillit til hverandre? Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I bytte mot sikkerhetsgarantier skal Nord-Korea være villige til å instille alle tester av kjernefysiske våpen og raketter. Men det er langtfra alle som har noen tro på at dette kommer til å føre til noe.

Evans J. R. Revere, tidligere ansatt i utenriksdepartementet, som har vært involvert i tidligere forhandlinger med Nord-Korea sier at sikkerhetsgarantier i bytte mot nedrustning har «vært grunnlaget for flere samtaler» også tidligere.

- USA har faktisk gitt Nord-Korea sikkerhetsgarantier, inkludert en skriftlig garanti gitt av president Clinton. Slike garantier har aldri vært tilstrekkelige eller akseptable for nordkoreanerne, sier Revere til New York Times.

Han har med andre ord liten tro på noen rask nedrustning

Tror ikke amerikanerne har tillit

Ifølge Hilmar Mjelde, postdoktor ved institutt for sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, påpeker at Trump flere ganger i år har sagt at han er åpen for dialog med Nord-Korea, gitt at diktaturet er villig til å gi opp atomprogrammet sitt.

- Han er pragmatiker av natur, så dette vil avhenge av om amerikanerne tror på Nord-Koreanerne, men det er jeg ikke overbevist om at de gjør. USA har forhandlet med Nord-Korea i 25 år. Nord-Korea lovet å gi opp atomprogrammet allerede i 1994, men det skjedde ikke, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer