Nord-Korea legger ned atomanlegg

Nord-Korea kommer til å holde en seremoni for å legge ned et atomanlegg senere mai, melder det statlige nyhetsbyrået KCNA i Pyongyang.

LEGGER NED ATOMANLEGG: Nord-Korea, her ved landets leder Kim Jong-un, kommer til å holde en seremoni for å legge ned et atomanlegg senere i mai. Foto: NTB scanpix
LEGGER NED ATOMANLEGG: Nord-Korea, her ved landets leder Kim Jong-un, kommer til å holde en seremoni for å legge ned et atomanlegg senere i mai. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

– En seremoni for å rive ned atomtestanlegget er nå planlagt mellom 23. og 25. mai, avhengig av værforholdet, heter det i nyhetsmeldingen, som viser til en uttalelse fra utenriksdepartementet i Pyongyang.

Utenlandske medier blir invitert til å delta på seremonien, der det ifølge KCNA skal foretas "tekniske skritt" for å starte nedleggingsprosessen. Det er foreløpig uklart hva konkret seremonien innebærer, og det kommer ikke fram av de første meldingene om det dreier seg om anlegget i Punggye-ri.

Dette anlegget, som er Nord-Koreas mest brukte for atomprøvesprengninger, har Kim Jong-un tidligere lovet å slutte å bruke. Geologer mener anlegget uansett er i ferd med å bryte sammen, kom det fram i en rapport fra Kinas universitet for vitenskap og teknologi i slutten av april.

Dette skyldes trolig atomprøvesprengningen Nord-Korea gjennomførte 3. september i fjor, som utløste et jordskjelv med en styrke på 6,3. Det skal ha fått flere tunneler i anlegget til delvis å kollapse.

USAs president Donald Trump skal etter planen møte Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore 12. juni.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer