Nord-Korea ler av Bush

Mener tilbudet er latterlig. Men analytiker spår at atomtruslene vil felle regimet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

 • Nord-Korea trapper opp
 • Bush og Putin advarer Nord-Korea
 • - Nord-Koera har atomvåpen
 • Nord-Korea advarer USA mot «katastrofe»

  Kampen om Nord-Koreas atomvåpenprogram har tatt en ny vending.

  Nord-Korea foreslo en bilateral ikke-angreps-pakt med USA, men president George W. Bush takket nei.

  Bush foreslo isteden en avtale der USA lovet å ikke angripe Nord-Korea dersom den koreanske halvøya blir atomvåpenfri sone.

  - Latterlig forslag


  - Forslaget er latterlig, og det er ikke en gang verdt å vurdere at vi skal stanse vårt atomvåpenprogram for en slags sikkerhetsgaranti, slår det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA fast.

  Under det asiatiske toppmøtet i Bangkok forsøkte USAs president George W. Bush å komme fram til et forslag som Nord-Korea kunne godta. Kommunistregimet var ikke representert på møtet.

  - Vi ba USA om å stanse sin fiendtlige politikk og om en bilateral avtale mellom Nord-Korea og USA. Vi ba ikke om noen slags sikkerhetsgaranti, skriver det nordkoreanske nyhetsbyrået i en kommentar.

  Fra Bali sier Bush i dag at de fastholder sin kurs, til tross for Nord-Koreas negative holdning til forslaget.

  I August i fjor møttes USA, Nord-Korea, Russland, Japan og Kina til samtaler i Beijing, uten at det førte fram. Diplomater sier til nyhetskanalen CNN at de tror at partene vil samles igjen før nyttår.

  Bakgrunnen for konflikten er en avtale fra 1994, der Nord-Korea lovte å stanse sitt atomvåpenprogram, og å internasjonale inspektører undersøke deres anlegg. Til gjengjeld skulle USA gi dem olje og to atomreaktorer som ikke gir biprodukter som kan brukes i atomvåpen. Nord-Korea nektet likevel inspektørene adgang og krangelen var i gang.

  Nord-Korea har senere opplyst at de har startet et atomvåpenprogram.

  Vil kollapse innen fem år


  Den britiske investeringsbanken Barclays Capitals asiaekspert mener at Nord-Koreas atomvåpentrusler kan slå tilbake, og spår at regimet vil falle innen fem år.

  Rapporten konkluderer med at regimets troverdighet vil bli svekket dersom de ikke følger opp truslene med handling.

  - Tap av troverdighet overfor utlandet kan føre til at Kim Jong-il mister tillit i forhold til kommunistpartiet og hæren, og kan føre til at han blir fjernet, sier Dominique Dwor-Frecaut, Barclays Capital asiaanalytiker.

  Han legger til at dersom Kim Jong-il faller vil det sannsynligvis føre til total kollaps i Nord-Koreas politiske system.

  Militære kilder i Japan opplyser at Nord-Korea testet ut raketter som kan brukes mot skip mandag og tirsdag.

  - Dette siste trekket virker veldig tamt etter at Nord-Korea forrige uke sa de kunne komme til å gjennomføre en prøvesprenging av atomvåpen, sier Dwor-Frecaut.

  Regimet har også hevdet at de har gjenvunnet 8000 brukte brenselsstaver, og dermed har nok plutonium til å lage flere atombomber.

  Etterretningskilder stiller seg tvilende til dette, opplyser Barclays asiaekspert.

  - Vi vurderer derfor situasjonen dit hen at de siste dagers hendelser styrker sannsynligheten for en politisk kollaps i Nord-Korea, noe som vil kunne skje innen fem år, legger Dwor-Frecaut til.

 • Les mer hos CNN, The Korea Times og hos Google News.
<B>I INDONESIA I DAG: President George W. Bush er på besøk hos Indonesias president Megawati Sukarnoputri i dag.
<B>VI KAN NÅ MÅL I USA: Bildet viser en oppskyting i Nord-Korea i 1998. Landet hevdet i februar i år at de har langdistanseraketter som kan nå USAs vestkyst. I tillegg hevder de å ha atomvåpen.
<B>MAKTDEMONSTRASJON: 25 000 mennesker holder opp hver sin fargeplakat som bakgrunn for den militære oppvisningen på en stadion i Pyongyang.
<B>KRIGSVETERANENE PÅ BANEN: 100 veteraner fra koreakrigen demonstrerer mot at Sør-Korea er for snille mot naboen i nord. De krever president Roh Moo-hyuns avgang. Her en maske av presidenten i nord.
<B>LER AV USA: Kim Jong-il ler av USAs siste forslag for å forsøke å stanse landets atomvåpenprogram. Spørsmålet er hvem som ler sist.
<B>ATOMREAKTOREN: Her ved Yongbyon-reaktoren i Nord-Korea skal landet etter eget sigende ha gjenvunnet brukte brenselsstaver og utvunnet plutonium til bruk i atomvåpen.
<B>BILDET SOM SJOKKERTE: TV-bildene viser en rakett av typen Taepodong-1. Verden reagerte med sjokk da Nord-Korea skjøt opp en slik rakett i august 1998, men bildene av oppskytingen ble først offentlige i september i 1999, da et japansk nyhetsbyrå fanget opp bildet fra en tv-sending.