Nord-Korea løfter på sløret: Sjeldne bilder gir et innblikk i diktaturets hverdag

Markerer frigjøringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nord-Korea er ikke kjent for å være en nasjon som gladelig deler hva som skjer med resten av omverdenen, men mandag ble det sluppet en rekke bilder som dokumenterer det regimet ser på som «hverdagen» i hovedstaden Pyongyang.

Bildene, som naturlig nok er godkjent av myndighetene, viser en rekke hverdagslige scener.

Folk som venter på bussen, en eldre mann som studerer frimerker utstilt på et museum og en mann som klipper håret til en gutt på en balkong.

Motivene bryter veldig med det man vanligvis ser fra Nord-Korea. De viser stort sett jublende folkemasser, eller landets ubestridte leder Kim Jong-un.

Markeringer Fotografiene står også i skarp kontrast til de fargerike bildene som også har kommet de siste dagene fra 70-årsmarkeringen av slutten på andre verdenskrig og frigjøringen fra okkupasjonsmakten Japan.

En av disse tilstelningene foregikk like ved grensa til den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea.

Det var lenge forhandlinger mellom de to nabolandene om å få til en felles markering av frigjøringene, men disse forhandlingene brøt til slutt sammen.

Landmine Samtidig som det ble feiret nord for grensa, gjennomførte både Sør-Korea og amerikanske tropper en stor militærøvelse mandag. Øvelsen simulerte ifølge NTB et massivt nordkoreansk angrep over den demilitariserte sonen og involverer 50 000 sørkoreanske og 30 000 amerikanske soldater.

Nord-Korea kaller, også denne gang, øvelsen for en krigserklæring, og understreker at risikoen for at det kan komme til trefninger er stor.

Spenningen mellom Sør- og Nord-Korea er i utgangspunkt høy etter et landmineangrep i grensesonen der to sørkoreanske soldater ble svært alvorlig såret.

Sør-Korea reagerte på angrepet med å aktivisere kraftige høyttalere til å sende propaganda over grensa, for første gang på et tiår.

Samtidig nekter Nord-Korea for å ha lagt ut minene, og kaller anklagene fra Sør-Korea for absurde.

Den ene av soldatene som ble rammet, måtte amputere begge beina. Den andre soldaten mistet ett bein i eksplosjonen. Sør-Korea mener nordkoreanske soldater snek seg over grensa og plantet landminene langs en kjent patruljerute.

Atomreaktor I forrige uke publiserte Analyseselskapet IHS et bilde som angivelig viser at Nord-Korea kan har startet opp igjen en reaktor ved atomanlegget Yongbyon, nord i hovedstaden Pyongyang. Rapporten omtales i blant annet CNN og NBC News.

To ulike bilder fra januar og februar i år viser at snø kan ha avslørt Nord-Koreas nye plan.

Anlegget har mulighet for å anrike uran, og reaktoren har tidligere blitt brukt til å produsere plutonium. Begge materialene kan brukes i atombomber.

- Vi anslår at Nord-Korea nettopp har doblet sin berikelsesevne, sier Karl Deway, leder for IHS Jane Intelligence som står bak rapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer