Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea med åpent brev til verden: «En alvorlig trussel mot verdensfreden»

Nord-Korea har sendt ut et brev «uten sidestykke», med en oppsiktsvekkende melding til «fredselskende mennesker over hele verden».

ÅPENT BREV: I et oppsiktsvekkende åpent brev til verden erklærer Nord-Korea seg selv som en «fullverdig atommakt» og beskylder samtidig USAs president Donald Trump for å «forsøke å dytte verden inn i en grusom atomkatastrofe». Foto: Australias utenriksdepartement / KCNA
ÅPENT BREV: I et oppsiktsvekkende åpent brev til verden erklærer Nord-Korea seg selv som en «fullverdig atommakt» og beskylder samtidig USAs president Donald Trump for å «forsøke å dytte verden inn i en grusom atomkatastrofe». Foto: Australias utenriksdepartement / KCNA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et oppsiktsvekkende åpent brev til verden erklærer Nord-Korea seg selv som en «fullverdig atommakt» og beskylder samtidig USAs president Donald Trump for å «forsøke å dytte verden inn i en grusom atomkatastrofe».

image: Nord-Korea med åpent brev til verden: «En alvorlig trussel mot verdensfreden»

Brevet ble først oppdaget av offentligheten da Australias utenriksminister Julie Bishop delte en versjon av brevet på Facebook. Bishop sier meldingen fra Nord-Korea er «uten sidestykke», og bemerker at diktaturstaten vanligvis velger helt andre kommunikasjonsmetoder.

Brevet, som du kan lese i sin helhet nederst i saken, er datert 28. september. Det virker å ha blitt sendt ut omtrent én uke etter Donald Trumps debut foran FNs generalforsamling, der han i en drøyt 40 minutter lang tale gikk til frontalangrep på de statene han omtaler som «kjeltringstater».

- Selvmordsaksjon

I talen, der han blant annet varslet at USAs militære styrker bygger seg opp til å bli det mest slagkraftige noensinne, truet han Nord-Korea med «total utslettelse».

«Hvis vi må vil vi forsvare våre allierte, og vil ikke ha noe annet valg enn å totalt ødelegge Nord-Korea» USAs president, Donald Trump, til FNs generalforsamling.

- Rakettmannen er ute på en selvmordsaksjon for seg selv og sitt regime, sa Trump videre, og la til at han håper at de ikke må ødelegge regimet.

Trumps heftig omdiskuterte tordentale kom under én time etter at FNs generalsekretær António Guterres hadde åpnet møtet med å fordømme Nord-Koreas atomprøvesprengninger, og kommet med en advarsel mot å «gå i søvne inn i en atomkrig».

Guterres advarte samtidig mot nettopp tordentaler fra verdens statsledere, noe han mener kan føre til «dødelige misforståelser».

- Dette er tiden for å vise statsmannstakter, la han til.

I dagene og ukene som fulgte ble ordkrigen mellom Donald Trump og Nord-Koreas diktator Kim Jong-un trappet voldsomt opp. Kallenavn som «mentalt forstyrret senil gamling», «rakettmannen» og «gærningen» ble utvekslet i den potensielt livsfarlige ordkrigen mellom de to.

- Det er Nord-Korea som truer verden

I brevet fra Nord-Koreas utenrikskomité, fordømmer landet Trumps uttalelser på det sterkeste. Det heter blant annet at trusler om atomkrig fra Trump vil være en «stor feilberegning» og en framvisning av presidentens «uvitenhet».

Australias statsminister, Malcolm Turnbull, sier brevet bare er en nordkoreansk «regle om hvor ille Donald Trump er».

- Det er Nord-Korea som truer med å skyte opp atomraketter mot Japan, Sør-Korea og USA. Det er Nord-Korea som truer stabiliteten i verden, sier Turnbull til den australske radiokanalen 3aw.

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump gav Nord-Koreas leder Kim Jong-un hard kritikk da han talte for FNs forsamling i New York. Video: Reuters. Vis mer

Her er brevet fra Nord-Korea til verdens befolkning gjengitt i sin helhet:

«Utenrikskomiteen i DPRKs (Den demokratiske folkerepublikken Korea) øverste folkeforsamling, sendte søndag et åpent brev til parlamenter i ulike land.

Brevet påpeker at Trump, presidenten i USA - (landet) som omtaler seg selv som «supermakten», fornekter eksistensen av DPRK - en verdig suveren stat, og spyttet ut uvitende bemerkninger om «total ødeleggelse» foran FNs generalforsamling og sjokkerte med det verdenspublikummet.

Utenrikskomiteen i DPRKs øverste folkeforsamling, hvis grunnleggende oppgave er å fremme vennlige og samarbeidsvillige relasjoner med parlamenter og fredselskende mennesker i land rundt om i verden, som følge av utenrikspolitikken i Koreas arbeiderparti som baserer seg på ideene om uavhengighet, fred og vennskap, fordømmer vi bittert de hensynsløse uttalelsene Trump kom med. Det var en utålelig fornærmelse mot det koreanske folket, en krigserklæring mot Nord-Korea og en alvorlig trussel mot verdensfreden.

Fra den første dagen ved makta, har Trump utøvd en overdreven maktbruk og vilkårlig praksis, der han har gått bort fra internasjonale lover og avtaler som går imot «USA først-prinsippet». Et prinsipp som er toppen av den amerikanske tankegangen, som sier at det er best om USA er velstående på bekostning av resten av verden.

Med sin atom-kjepp, førte USA de prinsippløse, trangsynte og egoistiske landene - som bare søker egeninteresse - til knærne. Og kokte deretter opp den ulovlige sanksjonspakka mot DPRK, for å nekte landets innbyggere deres grunnleggende rett til eksistens, og for å kontrollere deres normale økonomiske utvikling - i strid med den ukrenkelige FN-pakten, ved å misbruke FNs sikkerhetsråd. Dette er en offensiv handling som avslører «USA først-prinsippet».

Trump truet med å totalt ødelegge DPRK, en verdig, uavhengig og suveren stat, som også er en atommakt. Det er en ekstrem handling, som truer verden med total ødeleggelse.

Dersom Trump tror at han kan tvinge DPRK, en atommakt, til knærne, ved å true med atomkrig, så begår han en stor feilberegning og viser sin uvitenhet.

DPRK har reist seg som en fullverdig atommakt, som har et sterkt arsenal av atomvåpen og ulike leveringssystemer for disse. Den virkelige fienden til en atommakt er en atomkrig.

Utenrikskomiteen i DPRK vil benytte denne anledningen til å uttrykke troen på at parlamenter fra forskjellige land, som elsker uavhengighet, fred og rettferdighet, vil utføre sine plikter til det fulle og realisere menneskehetens ønske om internasjonal rettferdighet og fred - ved å ha en skarp årvåkenhet mot de fæle og hensynsløse trekkene til Trump-administrasjonen, som forsøker å dytte verden inn i en grusom atomkatastrofe.»

SELVMORDSTOKT: Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong Ho talte til hovedforsamlingen i FN. Han svarte blant annet på Trumps uttalelser dagen før, og sa at det er Trump som er ute på selvmordsoppdrag. Video: UNTV Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!