STORPOLITIKK: Dette stål-juletreet provoserer Nord-Korea, som mener det er en form for psykologisk krigføring fra Sør-Korea. Foto: AFP/Kim Jae-Myung/Scanpix
STORPOLITIKK: Dette stål-juletreet provoserer Nord-Korea, som mener det er en form for psykologisk krigføring fra Sør-Korea. Foto: AFP/Kim Jae-Myung/ScanpixVis mer

Nord-Korea med nye trusler på grunn av juletrær

Ja, julebelysningen til Sør-Korea er storpolitikk. Nord-Korea advarer mot at den «psykologiske krigføringen» kan få «uante konsekvenser».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Myndighetene i Sør-Korea vil tillate kristne grupper å tenne tre store stål-juletrær nær grensa til Nord-Korea - til tross for massive protester fra Nord-Korea, melder nyhetsbyrået AP.

Sør-Korea tillot en kristen gruppe å tenne en slik i fjor for første gang. I år vil myndighetene altså tillate kristne grupper å sette opp ytterligere to nær den omstridte grensa.

Avgjørelsen er ment til å garantere ytringsfrihet og religionsfrihet, ifølge en ikke-navngitt talsperson ved det sørkoreanske forsvarsdepartementet.

I dag skriver det statlige nettstedet Uriminzokkiri at tenningen av den første av dem er en form for psykologisk krigføring og advarer mot at det kan få «uante konsekvenser».

Regimet i Pyongyang har tidligere beskyldt Seoul for å bruke julebelysningen til å spre en kristen beskjed til folket inne i den sekulære staten, ifølge BBC.

Forsvaret i Sør-Korea har satt i verk store sikkerhetstiltak rundt juletrærne, som vil stå tent i 15 dager fram til 23. desember.

Den 30 meter høye stålkonstruksjonen skal være synlig fra storbyen Kaesong i Nord-Korea.

Båndene mellom de to koreaene har forverret seg betydelig det siste året etter at Sør-Korea ga Pyongyang skylda for å senke et sørkoreansk krigsskip i mars 2010. 46 personer mistet livet i senkingen.