Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea med oppsiktsvekkende beskyldninger etter giftdrapet på Kim: - Malaysias ansvar

Hevder de første meldingene gikk på at diktatoren-broren hadde fått hjerteinfarkt.

FORGIFTET: Broren til Nord-Koreas diktator Kim Jong-un, 45 år gamle Kim Jong-nam, ble drept på den internasjonale flyplassen i Kuala Lumpur tirsdag da han trolig fikk kastet giftig væske i ansiktet. Overvåkningsvideo av det som trolig er forgiftningen, er blitt lekket på nettet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea mener Malaysia er ansvarlige for at Kim Jong-uns halvbror døde på den internasjonale flyplassen i Kuala Lumpur.

Malaysisk politi etterforsker Kim Jong-nams dødsfall som et giftdrap, og flere av de pågrepne har koblinger til Nord-Korea.

Det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA hevder imidlertid at de første meldingene de fikk fra Malaysia gikk ut på at lederens halvbror døde av et hjerteinfarkt, ifølge Reuters.

- Malaysias ansvar

KCNA hevder at malaysiske myndigheter endret forklaring etter at det dukket opp rapporter i sørkoreanske medier om at Kim var blitt forgiftet.

DREPT: Kim Jong Nam. Foto: AP Photos/Shizuo Kambayashi, NTB scanpix
DREPT: Kim Jong Nam. Foto: AP Photos/Shizuo Kambayashi, NTB scanpix Vis mer

- Det største ansvaret for hans død ligger på regjeringen i Malaysia, siden den nordkoreanske borgeren døde i deres land, skriver det nordkoreanske nyhetsbyrået.

Kim Jong-nam har levd i eksil de siste årene, og regjeringen i Sør-Korea er overbevist om at Nord-Korea står bak drapet. Dette avvises bastant av nordkoreanske myndigheter, som har beskyldt Malaysia å samarbeide med «fiendtlige styrker» i etterforskningen. Malaysia har som svar på dette tilbakekalt sin ambassadør fra Nord-Korea.

De mistenkte for drapet antas å være nordkoreanske agenter. Ifølge malaysisk politi ble han drept med gift.

Raser etter obduksjon

Så langt har Malaysia avvist krav fra Nord-Korea om at avdøde Kim Jong-nam må utleveres, og har tross den nordkoreanske ambassadørens innvendinger obdusert ham. Dette har fått Nord-Korea til å rase.

- Malaysia er forpliktet til å utlevere liket til Nord-Korea ettersom det er blitt gjort en obduksjon og rettsmedisinsk undersøkelse på ulovlig og umoralsk vis, uttaler den nordkoreanske juristkomiteen til KCNA.

Malaysias begrunnelser for å ikke utlevere liket beskrives som absurde.

–Dette beviser at Malaysia ønsker å gjøre politikk ut av overføringen av liket og fullstendig ignorere internasjonal rett og moral, heter det.

Vil avhøre diplomat

Onsdag ble det kjent at malaysisk politi ønsker å avhøre en nordkoreansk diplomat i forbindelse med det antatte giftdrapet på halvbroren til Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. Så langt er fire personer pågrepet, og politiet sier at de ønsker å avhøre ytterligere to. En av dem er ansatt på Nord-Koreas ambassade i Kuala Lumpur, og en annen jobber for et nordkoreansk flyselskap.

- Vi har henvendt oss til ambassadøren for å få avhøre begge. Vi håper at Nord-Koreas ambassade vil samarbeide med oss og la oss avhøre dem raskt. Hvis ikke vil vi tvinge dem til å komme til oss, sier politisjef Khalid Abu Bakar.

Nord-Korea og Malaysia har hatt et relativt varmt forhold fram til nå, med handelsavtaler og en avtale som muliggjør reiser mellom landene uten visum. Etter drapet på Kim står disse avtalene i fare.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media