Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea med «truende» markering dagen før OL

- Nord-Korea vil demonstrere sin egen uavhengighet, sier ekspert.

PLANLEGGER PARADE: AFP PHOTO / Ed JONES / TO GO WITH NKorea-SKorea-politics-Oly-diplomacy,FOCUS
PLANLEGGER PARADE: AFP PHOTO / Ed JONES / TO GO WITH NKorea-SKorea-politics-Oly-diplomacy,FOCUS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt tjuvstartet OLs curlingturnering, men først fredag er det klart for den storslått åpningsseremonien i Pyeongchang.

I tiden før OL har forholdet mellom Nord- og Sør-Korea tilsynelatende vært bedre enn på lenge. De har snakket sammen, og Nord-Korea sender også flere utøvere til OL.

I tillegg har de to landene fått lov til å stille med et ishockeylag med spillere fra begge nasjonene, og de skal også marsjere inn under åpningsseremonien sammen.

Det hjelper nok også på forholdet at Kim Jong-un har latt være å teste noen nye raketter den siste tida.

Militærparade

Men dagen før OLs åpningsseremoni planlegger Nord-Korea sin egen markering.

Den ble holdt tidlig torsdag morgen norsk tid. Bilder fra Pyongyang torsdag viser lastebil på lastebil med soldater som blir fraktet bort fra sentrum etter paraden. Bildene viste også stridsvogner og andre bevæpnede kjøretøy på vei bort fra sentrum.

I motsetning til den forrige militærparaden i april, ble ikke dagens parade kringkastet, men sørkoreanske myndigheter mener paraden ble holdt, skriver Afp.

Tusenvis av soldater har de siste dagene øvd seg på militærparaden i Pyongyang.

Nord-Korea har nemlig nylig bestemt at 8. februar er dagen for å markere Den koreanske folkearmeens dag, skriver nyhetsbyrået Yonhap.

Dagen skal etter sigende markeres med en stor militærparade i Pyongyang. Under slike store parader har nordkoreanerne for vane å vise fram det de virkelig er stolt av, så det vil være ganske naturlig om de ruller ut Hwasong-15, det interkontinentale ballistiske missilet de skjøt opp i slutten av november, og som skal kunne nå USA.

Den koreanske folkearmeen ble dannet 8. februar 1948, og fram til 1977 ble nettopp den dagen satt av til store feiringer.

Men det året ble datoen endret til 25. april, som var datoen Kim Il-sung i 1932 dannet en anti-japansk gerilja. Den datoen ble brukt til feiringer helt fram til i fjor, men i år er det altså endret til dagen før OLs åpningsseremoni.

Så kan man jo spørre seg hvorvidt det er tilfeldig at Nord-Korea har endret datoen igjen i år. Sør-Korea er i alle fall ikke veldig begeistret for at naboene i nord planlegger en stor militærparade dagen før åpningsseremonien.

Gjenforeningsminister Cho Myoung-gyon har omtalt det hele som en «truende» militærparade. Nord på sin side sier at ingen har rett til å legge seg borti deres militære feiringer.

Vil ikke møte USA

Natt til onsdag ble det også klart at Nord-Korea «overhodet ikke» har noen planer om å møte USA i Sør-Korea, melder landets statlige nyhetsbyrå KCNA.

- Vi har aldri bedt om en dialog med USA, og sånn vil det være i tida framover også, lyder det fra Nord-Korea, ifølge Reuters.

Den beskjeden kom etter at USAs visepresident Mike Pence onsdag sa at amerikanerne snart vil offentliggjøre de hardeste sanksjonene mot Nord-Korea noensinne.

- USA vil ikke la Nord-Koreas propaganda kapre OL, sa Pence under et besøk i Japan onsdag.

Pence på sin side sa at han ikke utelukket samtaler, men etter den krystallklare beskjeden fra Nord-Korea ser det ikke ut til å være en mulighet.

Det ble en stund spekulert i at Nord-Korea kunne komme til å nedskalere sin planlaget militærparade, i et håp om å få til et møte med USA under OL, men det ser på nåværende tidspunkt ut til å bare ha vært rykter.

Ifølge myndighetene i Sør-Korea ventes det at Nord-Korea vil mobilisere rundt 50 000 mennesker til paraden, inkludert 13 000 soldater.

- Nordkoreanerne har en tendens til å opptre som dette i rolige perioder, for å demonstrere sin uavhengighet og forsøke å overbevise oss om at deres våpenarsenal er enormt, sier Adam Mount ved Federation of American Scientists til CNN.

Protester mot heiagjeng

Nord-Korea sender altså en 22-mannstropp til OL, men kan neppe forvente å vinne noen medaljer. Dette på tross av at landets diktator, Kim Jong-un, har satset stort på sport siden han overtok makta i desember 2011.

Men allerede før OL er i gang har Kim Jong-un sendt en delegasjon på rundt 400 mennesker til Sør-Korea.

Det inkluderer blant annet søsteren Kim Yeo-jong, et tredvetalls taekwondoutøvere og 229 nordkoreanske kvinner.

Den sistnevnte gruppa skal være valgt ut på bakgrunn av alder, utseende og entusiasme. Likevel skaper ikke nordkoreanernes nærvær utelukkende god stemning.

Heiagjengen skal tirsdag ha blitt møtt av hundrevis av sinte demonstranter i havnebyen Mukho.

- Kom dere tilbake dit dere kom fra, skal deler av folkemengde ha ropt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!