<strong>SKARPT SVAR:</strong> Kim Jong-un og Nord-Korea svarer på Donald Trumps hissige tweet søndag. Foto: SAUL LOEB / AFP
SKARPT SVAR: Kim Jong-un og Nord-Korea svarer på Donald Trumps hissige tweet søndag. Foto: SAUL LOEB / AFP Vis mer

Nord-Korea med Trump-hets

Kaller ham en hensynsløs og uforutsigbar gammel mann.

Publisert

Søndag tvitret USAs president Donald Trump følgende melding til Nord-Korea og diktator Kim Jong-un:

- Kim Jong-un er alt for smart, og har alt for mye å miste, alt faktisk, om han oppfører seg fiendtlig. Kim vil ikke ønske å sette sitt spesielle forhold til USAs president på spill, eller å blande seg inn i det amerikanske presidentvalget i november.

Kommentaren kommer i kjølvannet av flere rakettoppskytninger fra Nord-Korea den siste tida. Da Kim og Trump møttes i Singapore for et drøyt år sida, ble de nemlig enige om å jobbe mot et atomvåpenfritt Nord-Korea.

Tweeten ble starten på en aldri så liten ordkrig mellom nasjonene.

- SLAVEARBEID: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har åpnet en ny by. Nå anklages han for slavedrift. Video: NTB Scanpix og Dagbladet TV Vis mer

- Dotard

Mandag svarte nemlig Nord-Korea i nasjonale medier gjennom talsmann Kim Yong-chol. Han sier at Nord-Korea ikke har noen intensjon om å la seg kue av USA, fordi de ikke har noe å tape.

Han mener videre presidenten prøver å kjøpe seg tid før fristen, ved nyttår, til å gjenoppta samtalene om atomnedrustning.

- Tweeten er et bevis på at han er en grinete, gammel mann uten et snev av tålmodighet. Siden han er en så hensynsløs og uforutsigbar gammel mann, kan det hende vi må kalle ham en «dotard» igjen, sier Kim Yong-chol ifølge The Guardian.

«Dotard» ser ut til å være Nord-Koreas favorittfornærmelse når de omtaler Trump. Det kan best oversettes til noe sånt som «gammel sullik».

Mislykkede forhandlinger

Donald Trump og Kim Jong-un har møttes flere ganger de siste åra. Et møte i februar ble imidlertid avbrutt som følge av uenigheter rundt atomnedrustning. I juni møttes de for tredje gang.

Et forhandlingsmøte i oktober ble igjen avbrutt på grunn av uenigheter.

Etter ovennevnte møte i februar, har Nord-Korea krevd at USA legger vekk sin «fiendtlige politikk» overfor landet. Nå skal det være så godt som stillstand i forhandlingene.

Den norske Asia-forskeren Stein Tønnesson ved Prio mener det brygger opp til en ny krise mellom USA og Nord-Korea.

- Jeg tror vi får en akutt krise rett etter nyttår, og havner tilbake der vi var i 2017. Kim Jong-un reiser nå rundt og forbereder befolkningen på krig, sa han til Dagbladet forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer