Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea med trusler om nye atomtester

Sinna på FN.

TØFF RETORIKK:  Nord-Korea og dets leder, Kim Jong-un, misliker at FN og USA ønsker å se på mulige menneskerettighetsbrudd i landet. Nå truer de med å utføre nye atomtster. Her er Kim Jong-un og sjekker ut en fiskefabrikk på ukjent sted i Nord-Korea. Lederen er, som sin far, glad i å se på ting. Foto: Epa/Scanpix
TØFF RETORIKK: Nord-Korea og dets leder, Kim Jong-un, misliker at FN og USA ønsker å se på mulige menneskerettighetsbrudd i landet. Nå truer de med å utføre nye atomtster. Her er Kim Jong-un og sjekker ut en fiskefabrikk på ukjent sted i Nord-Korea. Lederen er, som sin far, glad i å se på ting. Foto: Epa/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea truer med å gjennomføre en atomvåpen-test som var til at FN ønsker å se nærmere på landets menneskerettighetsbrudd. Landets Utenriksdepartement anklager i dag USA for å ha satt FN til å sette i gang en etterforskning i Nord-Korea, melder BBC.

Tirsdag denne uka vedtok FNs menneskerettskomité en resolusjon der de oppfordret Sikkerhetsrådet å henvise Nord-Korea til den internasjonale straffedomstolen i Haag for forbrytelser mot menneskeheten. 

Pyongyang sier at resolusjonen er basert på «falske vitnemål» fra nord-koreanske avhoppere, og at dette handlet om «ærekrenkelser mot Pyongyang». Videre sa de at avgjørelsen var en «alvorlig politisk provokasjon» av USA og at slik «aggresjon..gjør at vi ikke kan vente enda mer fra å utføre en atomtest».

En amerkansk talsmann sier følgende til Pyongyangs uttalalser:

- Det vil være beklagelig å true med slik aktivitet. Det er helt legitimt at det internasjonale samfunnet skal se nærmere på menneskerettighetssituasjonen i Nord-Korea.

En FN-rapport har tidligere skrevet at Nord-Korea utfører «unevnelige grusomheter». Rapporten ble offentliggjort i februar i år.

Analytikere sier at Sikkerhetsrådet i FN neppe vil sende en sak til Den internasjonale straffedomstolen i Nord-Korea om mulige menneskerettighetsbrudd i Nord-Korea, siden Russland og Kina har vetorett: De kommer til å stemme nei til et slikt forslag.

Nord-Korea har tidligere utført atomvåpen-tester i 2006, 2009 og i fjor. Truslene kommer etter at satelittbilder viser aktivtet ved Nord-Koreas kjernefysiske anlegg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling