<strong>UENIGE:</strong> Nord-Korea og USA er uenige om hva førstnevnte skal ha ønsket i bytte mot atomnedrustning. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpix
UENIGE: Nord-Korea og USA er uenige om hva førstnevnte skal ha ønsket i bytte mot atomnedrustning. Foto: AP Photo / Evan Vucci / NTB scanpix Vis mer

Nord-Korea motsier Trump

- Vi ba bare om delvis fjerning av sanksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det andre toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un endte torsdag uten en bindende avtale.

- Må bare gå

Det ble opplyst at de to delegasjonene så fram til møter i framtida, men at de ikke hadde klart å enes i tilstrekkelig grad til å få det ned på papiret.

Ifølge Donald Trump handlet dette først og fremst om at Nord-Korea og Kim Jong-un ville ha fjernet de mange økonomiske sanksjonene de er underlagt.

- Nord-Korea ønsket å få fjernet sanksjoner, og de var villig til å gi oss noe, men ikke det vi ønsket, sa Trump.

Det kunne han ikke gå med på, og dermed be det ingen avtale.

- Noen ganger må du bare gå, sa Trump.

Motsier Trump

Disse opplysningene motsies nå av Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong Ho. Han hevder at Nord-Korea bare ba om delvis fjerning av de økonomiske sanksjonene, mot at Nord-Korea demonterer selv hjertet i sitt atomprogram, atomanlegget Yongbyon, skriver nyhetsbyrået Yonhap.

Ifølge Washington Post skal de også ha vært villig til å la amerikanske eksperter overvåke demonteringen.

Ifølge Ri skal Nord-Korea også ha tilbudt seg å stoppe testen av kjernefysiske våpen og langdistansemissiler.

I bytte mot dette ønsket Nord-Korea helt spesifikt å få løftet sanksjonene som ligger under fem resolusjoner vedtatt av FNs sikkerhetsråd i 2016 og 2017.

Ri sier at disse sanksjonene i spesielt stor grad går utover levebrødet til vanlige nordkoreanere.

USA skal, ifølge Ri, ha ønsket at Nord-Korea gikk «ett skritt lenger» enn å demontere det kjernefysiske anlegget.

Utenriksministeren sier at Nord-Korea ikke kommer til å ta et nytt standpunkt, selv om USA skulle ønske flere samtaler i framtida.

IKKE NOK: President Donald Trump mener Kim Jong-un sitt krav om løfting av sanksjoner ikke kunne møtes. Video: AP Vis mer

Trump tror på Kim

Trump mener at selv om det ikke kom noe håndfast ut av det siste toppmøtet, så er man mye nærmere målet om atomnedrustning nå enn man var for et år siden.

- Han vil drive atomnedrustning, men vil gjøre tiltak i mindre grad enn oss, sa Trump torsdag.

Trump mener Nord-Korea har et enormt potensial mellom Russland og Kina og med en «av verdens vakreste kystlinjer».

- Jeg tror han kommer til å lede landet til noe stort økonomisk.

Atomnedrustning har vært det desidert viktigste temaet på toppmøtet mellom Trump og Kim, og den amerikanske presidenten er under press på hjemmebane. Det forventes det at Trump ikke gir etter for diktatoren og heller ikke eskalerer situasjonen mellom Vesten og pariastaten.

Trump og Kim møttes til et historisk toppmøte i Singapore i juni i fjor. I møtet, som var den første mellom en sittende amerikanske president og en nordkoreansk leder, formulerte de en noe vag erklæring med en målsetting om en atomfri Korea-halvøy. Diplomater har kritisert denne erklæringen for å mangle en tidslinje fram mot målet. En rekke analytikere forventer nå at de to lederne kommer med mer konkrete mål.

Det har de altså ikke kommet med nå. Kim og Trump møttes først onsdag ettermiddag norsk tid, før de fulgte opp med en middag i går kveld.

Harde forhandlinger

Ifølge statlige nordkoreanske medier hadde de «en inderlig og dyp meningsutveksling» før de delte en middag i selskap med rådgivere og tolker.

Klokka 03.00 norsk tid natt til torsdag startet imidlertid de harde forhandlingene på luksushotellet Sofitel Legend Metropole i Hanoi i Vietnam

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer