(Dagbladet): Fredag møttes FNs sikkerhetsråd for å diskutere utviklingen i Nord-Korea, som nylig prøveskjøt nok et langtrekkende missil. Et missil de hevder kan nå hele USA.
Under sesjonen i Sikkerhetsrådet dukket også Nord-Koreas FN-ambassadør, Ja Song Nam, opp, skriver Washington Post.
Land som diskuteres i Sikkerhetsrådet inviteres nemlig til å delta på møtene, men Nord-Korea har hatt for vane å boikotte. Ikke denne gangen.
- Et desperat tiltak

Her er de første bildene av Kims nye rakett
Ja leste opp ferdigskrevne uttalelser, og anklaget blant annet Sikkerhetsrådet for å være et «verktøy» for USA, som, ifølge Ja, bruker sitt eget våpenlager som «atomutpressing».
Om selve møtet sa Ja følgende:
- Dette er et desperat tiltak iscenesatt av USA, som er livredde for den enorme styrken til vår republikk, som med hell har oppnådd det historiske målet om å bli en atomstat, sa Ja, ifølge nyhetsbyrået AP.
Den nordkoreanske FN-ambassadøren gjentok også kjente nordkoreanske argumenter, som at landets atomvåpen «er et uunngåelig selvforsvarstiltak for å forsvare vår uavhengighet og rett til å eksistere».
Det var 29. november Nord-Korea gjennomførte sin hittil siste missiltest. De prøveskjøt da sitt nye interkontinentale ballistiske missil, Hwasong-15.
- Hwasong-15 er et interkontinentalt missil med et veldig stort stridshode, og det er i stand til å ramme hele USAs fastland, slo diktaturstaten fast.
Samtidig erklærte Kim Jong-un at landet «endelig har realisert det store historiske målet om å få statlige atomvåpen».
- Ingen trussel
De første utregninger gjort av eksperter utenfor Nord-Korea slo også fast at missilet har en evne til å treffe det meste av verden, men USAs forsvarsminister Jim Mattis sår nå tvil om dette.
Han mener missilet ikke utgjør en umiddelbar fare for USA.
- Det har ennå ikke vist seg å være en reell trussel mot oss. Vi jobber fremdeles med analyser, sier Mattis, ifølge Reuters.
Den siste uka har det også knyttet seg en viss interesse til de motstridende meldinger som har kommet fra USA. Tidligere i uka kom utenriksminister Rex Tillerson med en åpen invitasjon til Nord-Koreas ledelse og tilbød betingelsesløse forhandlinger.
En budskap som ble skutt ned relativt raskt.
- President Donald Trumps syn på Nord-Korea er ikke endret, het det i en kunngjøring fra Det hvite hus onsdag.
En kunngjøring som ble oppfattet å stå i kontrast til Tillersons budskap. Trump har som kjent gått ut mot tidligere forsøk fra Tillerson for å få Nord-Korea til forhandlingsbordet.

Bildet som skaper bekymring rundt Kims atomfjell
«Jeg har sagt til Rex Tillerson, vår vidunderlige utenriksminister, at han kaster bort tiden på å prøve å forhandle med «den lille rakettmannen». Spar på energien Rex, vi vil gjøre det som må gjøres», tvitret presidenten da.
- Åpne for dialog
Og da Tillerson fredag møtte i Sikkerhetsrådet, var tilbudet om betingelsesløse forhandlinger øyensynlig tatt av bordet.
- Nord-Korea må gjøre seg fortjent til en plass ved forhandlingsbordet, sa Tillerson da.
- Nord-Korea har et valg. De kan endre kurs, gi opp sitt ulovlige atomvåpenprogram, og bli med verdenssamfunnet, eller de kan fortsette å dømme folket sitt til fattigdom og isolasjon.
Samtidig mener USAs spesialutsending til Nord-Korea, Joseph Yun, at det er viktig å få i gang dialog med regimet.
- Det er svært vanskelig å vite hvilke intensjoner de har uten at vi går i dialog med dem. Vi er åpne for dialog. Og vi håper at de vil gå med på dialog, sa Yun, ifølge NTB.
Under møtet anklaget også utenriksminister Tillerson Kina for å undergrave omverdenens forsøk på å legge press på Nord-Korea, ved å eksportere olje til landet.

Legger om flyruter. Frykter Kims missiler
Han kritiserte også Russland for å la nordkoreanere jobbe under slaveliknende forhold i landet.
Nei til nye sanksjoner
Russland på sin side sa torsdag at landet ikke støtter nye sanksjoner mot Nord-Korea, fordi det kan «kvele det asiatiske landet økonomisk».
Under Sikkerhetsrådets møte fredag sa også den russiske FN-ambassadøren Vassilij Nebenzia, at «folk rundt om i verden har begynt å lure på om det kommer en krig eller ikke».
Han satt også spørsmålstegn ved USAs fredsforpliktelser, og sa at to og en halv måneds stillhet fra Nord-Korea hadde blitt besvart av USA og deres allierte med en uplanlagt militærøvelse, sanksjoner og å erklære Nord-Korea for en terrorstat.
- Alle disse stegene tvinger oss til å spørre oss om USAs oppriktighet, når de kommer med uttalelser som antyder at de foretrekker en fredelig tilnærming, sier Nebenzia.
