Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea og Malaysia tar hverandres borgere som gisler 

Steile fronter mellom de to landene.

NEKTER UTREISE: Nord-Koreas ambassadør til Malaysia, Kang Chol, nummer to fra venstre, erklærte at obduksjonen av Kim Jong-nam ikke er gjort på rett vis. Nord-Korea nekter nå malaysiere utreise inntil Malaysia føyer seg og gjennomfører grepene Nord-Korea har bedt om. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix
NEKTER UTREISE: Nord-Koreas ambassadør til Malaysia, Kang Chol, nummer to fra venstre, erklærte at obduksjonen av Kim Jong-nam ikke er gjort på rett vis. Nord-Korea nekter nå malaysiere utreise inntil Malaysia føyer seg og gjennomfører grepene Nord-Korea har bedt om. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea krever at Malaysia etterforsker drapet på Kim Jong-nam på rett vis og nekter malaysiere å reise ut av landet. Malaysia svarer med samme mynt.

Den diplomatiske konflikten mellom landene nådde nye høyder tirsdag, etter at det nordkoreanske utenriksdepartement nærmest tok malaysiere som gissel:

- Alle malaysiske statsborgere i Nord-Korea vil får midlertidig forbud mot å forlate landet til hendelsen som fant sted i Malaysia, er løst på skikkelig vis, erklærte de ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Noen timer etter svarte Malaysia. Innledningsvis sa tjenestemenn at landet inntil videre nekter alle ansatte ved Nord-Koreas ambassade i Kuala Lumpur hjemreise.

Men, ifølge statsminister Najib Razak, har han instruert politiet om å hindre alle nordkoreanere i å forlate Malyasia «inntil vi har forsikret oss om sikkerheten og tryggheten til alle malaysiere i Nord-Korea».

Ifølge statsninister så «holder i realiteten Nord-Korea våre statsborgere som gisler» ved å nekte dem å forlate landet.

Visestatsminister Ahmad Zahid Hanidi sier at Malaysia ikke ønsket å gjengjelde, men:

- Når vi blir konfrontert med et land som har brutt internasjonale diplomatiske normer og etikk, har vi ikke noe valg.

Hendelsen det refereres til er drapet på Kim Jong-nam, halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, der malaysisk politi har slått fast at Kim Jong-nam ble drept med nervegiften VX.

Drapsetterforskningen har utløst en isfront mellom landene, som tradisjonelt har hatt nær kontakt.

Gjemmer seg

Ifølge KCNA ble Malaysias ambassade i Pyongyang tirsdag informert om at det midlertidige utreiseforbudet er innført for å sørge for sikkerheten til Nord-Koreas diplomater og statsborgere i Malaysia.

Nord-Korea sier de håper saken rundt drapet blir håndtert rask og rettferdig, slik at landene kan gjenoppta sin bilaterale kontakt.

Beskjeden om det som minner om en gisseltaking fra Nord-Koreas side kom rett etter en uttalelse fra den nasjonale politisjefen i Malaysia om at Nord-Korea ikke samarbeider i drapsetterforskningen.

To nordkoreanske statsborgere som er ettersøkt i saken skjuler seg etter sigende på den nordkoreanske ambassaden i Kuala Lumpur.

- Hvor mye lenger har de tenkt å gjemme seg på ambassaden? Det er et spørsmål om tid før de kommer ut, sa Khalid Abu Bakar tirsdag ifølge Reuters.

Utvisninger

Etter drapet på Kim Jong-nam ble to kvinner pågrepet, anklaget for å ha drept ham med nervegassen.

Ifølge Sør-Korea sto Nord-Korea bak attentatet, en påstand som provoserte nordkoreanerne enormt og som blant annet Nord-Koreas ambassadør Kang Chol kritiserte. Lørdag ble han erklært uønsket i Malaysia etter at han ikke beklaget sin kritikk mot etterforskningen.

Da han reiste fra landet sa han til pressen at obduksjonen av Kim ble gjort uten samtykke fra Nord-Korea, og at den skjedde uten nærvær av nordkoreanske representanter.

Nord-Korea har for øvrig også formelt utvist Malaysias ambassadør til landet, men han var allerede hjemkalt som følge av bråket.

(NTB/Dagbladet)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media