Nord-Korea og Sør-Korea har skutt på hverandre med artilleri

Granatene krysset grensa.

PROVOSERER: Det er disse propagandaballongene som provoserte nordkoreanske styrker til å åpne ild. Ballongene, fylt med flyveblader, amerikanske dollarsedler og DVDer, er ment å sverte diktator Kim Jong-un i forbindelse med dagens feiring av grunnleggelsen av Nord-Koreas arbeiderparti. Foto: EPA/KIM CHUL-SOO/NTB SCANPIX
PROVOSERER: Det er disse propagandaballongene som provoserte nordkoreanske styrker til å åpne ild. Ballongene, fylt med flyveblader, amerikanske dollarsedler og DVDer, er ment å sverte diktator Kim Jong-un i forbindelse med dagens feiring av grunnleggelsen av Nord-Koreas arbeiderparti. Foto: EPA/KIM CHUL-SOO/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: Sørkoreanske medier toner nå ned den opprinnelige meldingen om artilleriild. Det skal være maskingeværild- og/eller maskinkanonild, og ikke artilleriild, som er utvekslet mellom de to nabolandene.

Det ble først meldt at Sør-Korea hadde skutt tilbake med artilleri mot Nord-Korea, etter at Nord-Korea åpnet ild mot luftballonger med propaganda mot regimet i Pyongyang sluppet over grensa.

Men det er altså skudd fra maskingevær, og ikke artilleriild, som er utvekslet, melder blant annet The Korea Herald. Det er uklart hvor alvorlig situasjonen er. Det er trolig luftvernsmitraljøser nordkoreanerne har brukt for å skyte ned luftballongene, som skal ha inneholdt over 200 000 flyveblader.

Årsaken til at Sør-Korea skjøt tilbake, var at flere av nordkoreanernes skudd landet på den sørkoreanske siden av grensen. Det skal blant annet være snakk om prosjektiler på 14,5 mm, som blant annet brukes i Nord-Koreas sovjetiskproduserte KPV-luftvernskanoner. Det er ikke meldt om skadde.

Hendelsen skjer på et tidspunkt det spenningen og spekulasjonene er økende grunnet diktator Kim Jong-uns fravær fra offentligheten siden 3. september. I dag er også 69-årsdagen for grunnleggelsen av Nord-Koreas arbeiderparti. En feiring der den unge diktatoren glimret med sitt fravær.

Økende krigsfrykt For to uker siden kunne den sørkoreanske avisa JoongAng Ilbo melde om at den fraværende diktatoren kan være i gang med å planlegge krig. Kilder avisa har snakket med hevder at diktator Kim Jong-un forbereder «fullskalakrig» og invasjon av Sør-Korea

- Vi har fanget opp at Kim Jong-un, etter Kim Jong-ils død i desember 2011, har samlet alle militære ledere for å revidere og trappe opp strategiene for fullskalakrig. Våre militære myndigheter har nå skiftet fokus fra den tidligere strategien basert på begrensede provokasjoner og krigshandlinger fra Nord-Korea til å forberede oss på full krig, sier en kilde til avisa.

Det ble også antydet at regimet i nord kan planlegge å benytte seg av atomvåpen først, for så å slå til mot den demilitariserte sonen med konvensjonelle invasjonsstyrker. Strategien bekreftes av en nylig avhoppet nordkoreansk militærtopp, hevder avisa.

Dette settes også i sammenheng med den nordkoreanske droneaktiviteten som har fått mye oppmerksomhet i år. I avisa knyttes dette til rekognosering i forkant av det som blir betegnet som «Kim Jong-uns gjenforeningskrig i 2015».

- Helt vanlig En framtredende kilde for nyheter fra- og om Nord-Korea, NK News, fulgte opp saken med å be noen av verdens fremste eksperter å vurdere troverdigheten til det mildt sagt skremmende oppslaget. Disse gir ikke entydige svar.

Mens alle er enige om at det slett ikke er oppsiktsvekkende, men derimot naturlig at Nord-Korea (i likhet med de fleste land) reviderer og oppdaterer sine militære planer og scenarioer, antyder noen av ekspertene at trusselen kan være mer reell nå enn før.

Det er ikke mange som tror at en invasjon fra Nord-Korea kan lykkes med de enorme militærteknologiske forskjellene som har utviklet seg mellom de to landene siden Korea-krigen. Det skal selv den første diktatoren, Kim Il-sung, ha innsett lenge før sin død. Han endret Nord-Koreas strategi til å oppnå seier gjennom attentatforsøk og begrensede militære angrep for å skape kaos og ustabilitet i nabolandet. I 1968 lykkes han nesten med tidenes attentat.

De siste tiåra har det vært slike begrensede militære anslag, ispedd en stor mengde svært fargerik retorikk, som har preget Nord-Koreas militære strategi. Det siste fysiske angrepet var da Kim Jong-un som ung diktatorspire med sin slagrammede fars velsignelse angivelig beordret artilleriangrepet mot øya Yeonpyeong i november 2010. Da omkom to soldater og to sivile.

Dette ble sett på som den til da svært ukjente arvingens første forsøk på vise seg som en verdig leder. I tiden som har fulgt etter farens død, tyder mye på at 31-åringen har jobbet hardt med å befeste sin egen makt, der intern maktkamp og brutale utrenskninger har vært nødvendig for å hindre et maktvakuum og ustabilitet rundt den unge diktatoren.

- Jeg tviler oppriktig på at Kim vil våkne opp en morgen og bestemme seg for at dette er en ideell tid å invadere Sør-Korea fordi han er sikker på å vinne. Men jeg tror det er mulig at han kan våkne opp overbevist om at militæret er i ferd med å gjennomføre et kupp mot ham, og derfor beordre dem til å invadere Sør-Korea for å gjøre det travelt for dem, og dermed hindre et kupp. En slik handling kalles «avledningskrig» i faglitteraturen. Hvis Kim frykter et kupp, kan det godt være han planlegger en invasjon av Sør-Korea, eller så planlegger han det bare for å holde de militære i aktivitet, sier senioranalytiker Bruce W. Bennett i RAND Corporation til NK News.

FEIRER: I dag feires 69-årsdagen for grunnleggelsen av det nordkoreanske arbeiderpartiet. Her legges det ned blomster ved statuene av de avdøde diktatorene  Kim Il-sung og Kim Jong-il i Pyongyang. Foto: AP/Kyodo News/NTB Scanpix
FEIRER: I dag feires 69-årsdagen for grunnleggelsen av det nordkoreanske arbeiderpartiet. Her legges det ned blomster ved statuene av de avdøde diktatorene Kim Il-sung og Kim Jong-il i Pyongyang. Foto: AP/Kyodo News/NTB Scanpix Vis mer