Nord-Korea om raketten «Skinnende stjerne»: - Den gjeveste gave av lojalitet til leder Kim Jung-un

Fordømmes av FN.

SMILENDE: Raketten, som nordkoreanerne i natt sendte opp, blir i landets medier beskrevet som en gave av lojalitet til landets unge leder, Kim Jung-un. Her følger han selv med på oppskytingen, fra et kontrollrom. Foto: Kyodo/Reuters / Scanpix
SMILENDE: Raketten, som nordkoreanerne i natt sendte opp, blir i landets medier beskrevet som en gave av lojalitet til landets unge leder, Kim Jung-un. Her følger han selv med på oppskytingen, fra et kontrollrom. Foto: Kyodo/Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «En milepæl i landets historie og den gjeveste gave av lojalitet til landets unge leder, Kim Jung-un».

Slik ble nattas rakettoppskyting beskrevet av statlige medier i Nord-Korea, ifølge Associated Press (AP).

Iført en tradisjonell rosa kjole var det landets mest kjente nyhetsanker som annonserte nyheten.

Hun kalte oppskytingen «et historisk øyeblikk», mens landets offisielle nyhetsbyrå, KCNA, omtalte den som en «komplett suksess».

Smilende leder Ifølge KCMA er oppskytingen dessuten et «stort framskritt i å utvikle landets vitenskap, teknologi, økonomi og forsvar».

Nord-Koreas leder, Kim Jung-un skal selv ha vært tilstede da langdistanseraketten ble skutt opp.

Det finnes både bilder av ham fra et kontrollrom, der han smiler bredt - og bilder av ham utendørs, der han ser opp mot himmelen.

- Er stolt I Pyongyang fulgte flere store folkemengder med på den direktesendte TV-sendingen, som ble vist på storskjermer rundt i hovedstaden. Da nyheten om oppskytingen ble lansert jublet og applauderte folkemengdene, ifølge AP.

«SKINNENDE STJERNE»: 
Raketten har i Nord-Korea fått navnet «Skinnende stjerne». Foto: Kyodo / Scanpix February
«SKINNENDE STJERNE»: Raketten har i Nord-Korea fått navnet «Skinnende stjerne». Foto: Kyodo / Scanpix February Vis mer

- Så vidt jeg vet, er det få land i verden som har lansert sine egne satellitter, sier Pyongyang-innbygger Ri Hyon Gil, til AP, som legger til at han er stolt over det inntrufne.

Raketten har i Nord-Korea fått navnet «Skinnende stjerne», og ifølge nordkoreanske myndigheter bar den en satellitt som skulle opp i verdensrommet for å overvåke jorda.

- Vil fortsette I etterkant av nattas oppskyting fikk nordkoreanerne også en advarsel: - Folket må være forberedt på enhver «voldsom storm» som måtte komme, sa nyhetsankeret, ifølge AP.

Landet har imidlertid ingen planer om å stoppe oppskyting av raketter med satellitter i verdensrommet, opplyser nordkoreanske diplomater.

Det er den nordkoreanske ambassaden i Moskva som ifølge det russiske nyhetsbyrået Interfax melder at regimet i Pyongyang ikke lar seg avskrekke av internasjonal fordømmelse, melder Reuters.

Reaksjoner For reaksjonene har vært sterke:

• NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fordømmer Nord-Koreas rakettoppskyting og sier den bryter med fem FN-resolusjoner.
om til USA.

• Også Norge fordømmer rakettutskytingen, og utenriksminister Børge Brende (H) sier landet nå truer stabiliteten i regionen.

• USA kaller oppskytingen provoserende og destabiliserende og sier Nord-Koreas «skjødesløse handling må få alvorlige konsekvenser». I tillegg skal Sør-Korea og USA begynne formelle samtaler om utplassering av et amerikansk rakettforsvarssystem på den koreanske halvøya.

• Fra Moskva heter det at «slike handlinger medfører en betydelig forverring av situasjonen på Den koreanske halvøy og i det nordøstlige Asia som helhet.

• Japans statsminister Shinzo Abe kaller oppskytingen «fullstendig uakseptabel».

• Det britiske utenriksdepartementet skriver i en uttalelse at Storbritannia «vil samarbeide med allierte og andre partnere for å sikre et sterkt svar dersom regimet i Pyongyang fortsetter å bryte FNs resolusjoner».

• Kina på sin side nøyer seg med å «beklage» det nordkoreanske regimets rakettoppskyting og oppfordrer samtidig alle parter til å roe seg ned og hindre en eskalering av situasjonen.

• Og FNs sikkerhetsråd innkalte til krisemøte i dag.

Fordømmes Etter krisemøtet melder FNs sikkerhetsråd at de fordømmer Nord-Koreas rakettoppskyting, og betegner handlingen som en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet.

På møtet slo et samlet sikkerhetsråd fast at oppskytingen er et brudd på fire FN-resolusjoner, og rådet gjentok samtidig at det har til hensikt å komme med en reaksjon på atomprøvesprengningen Nord-Korea gjennomførte 6. januar, skriver NTB.

- Det er enighet om å fordømme den slags brudd på sanksjoner, sier Venezuelas ambassadør til FN, Rafael Ramirez.

Venezuela har det rullerende formannskapet i FNs sikkerhetsråd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer