RAKETTOPPSKYTING:  Dette bildet er av en tidligere testoppskyting som fant sted på et ikke navngitt sted i Nord-Korea Foto: EPA/Rodong Sinmun
RAKETTOPPSKYTING: Dette bildet er av en tidligere testoppskyting som fant sted på et ikke navngitt sted i Nord-Korea Foto: EPA/Rodong SinmunVis mer

Nord-Korea prøveskjøt raketter

Har en rekkevidde på om lag 1000 kilometer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

— Nord-Korea avfyrte en ballistisk rakett klokken 2.35 og ytterligere en klokken 2.45 fra Sukchon-regionen nord for Pyongyang og ut over Japanhavet, opplyser den sørkoreanske forsvarsledelsen til nyhetsbyrået Yonhap.

Mellomdistanserakettene som ble prøveskutt skal ha vært av typen Nodong, som har en rekkevidde på om lag 1.000 kilometer.

Rakettene kan dermed nå så langt som til østkysten av Japan. USA kaller nattens prøveskyting «en urovekkende og provoserende opptrapping» av konflikten på den koreanske halvøy.

Amerikansk UD mener prøveskytingen er det siste i en rekke brudd på Sikkerhetsrådets resolusjoner og oppfordrer Nord-Korea til å vise tilbakeholdenhet og avstå fra flere truende handlinger.

Ifølge talskvinnen Marie Harf ser USA «svært alvorlig» på nattens prøveskyting. Nord-Korea har prøveskutt en rekke kortdistanseraketter de siste fire ukene, som et åpenbart svar på den årvisse militærøvelsen Sør-Korea holder sammen med USA.

Sør-Korea kaller prøveskytingen «en uvøren provokasjon», mens ledelsen i Pyongyang hevder at de er ledd i «ordinære militærøvelser».