Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea prøvesprengte atomvåpen

Her er det første offentlige bildet av sprengningen som har gitt gjenlyd over hele verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokken 03.35 i natt norsk tid ble det gjennomført en atomprøvesprengning i Hwaderi ikke langt fra byen Kilju på østkysten, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Nyhetsbyrået siterer nordkoreanske forsvarskilder, som sier at landet har foretatt sin første prøvesprengning. Seismologiske målestasjoner bekrefter at det har vært en sprengning, men det er ikke registrert noen radioaktive lekkasjer fra den underjordiske sprengningen.

Dermed ser det ut til at president Kim Jong Il har gjort alvor av truslene og trosset iherdige forsøk fra USA, Japan og Kina på å få stanset den varslede prøvesprengningen.

Ble observert av seismologer

Sør-Koreas myndigheter kan ikke umiddelbart bekrefte rapporten, men den sørkoreanske presidenten Roh Moo Hyun har innkalt til et møte med sikkerhetsrådgivere.

Nyhetsbyrået AP melder at sørkoreanske seismologer målte et skjelv på 3,6 på det tidspunktet da nabostaten har oppgitt at prøvesprengningen ble gjort.

Også US Geological Survey opplyser at de registrerte et skjelv som målte 4,2 på Richter-skalaen klokka 10.35 koreansk tid, det vil si samtidig som prøvesprengningen skal ha blitt gjennomført.

Amerikanske myndigheter er ikke sikre på om det faktisk var en atomombe som ble avfyrt.

-  Vi driver fortsatt og vurderer ifnormasjonen vi har, og prøverå finne ut hva som har skjedd, sier pressetalsmann Tony Snow i Det hvite hus.

Russland bekfrefter sprengning

SJOKKERTE: Sør-Koreanere mottok nyhtene i dag morges. Tv-sendingen viser en annen prøvespreninging, og ikke den nord-koreanske prøvespreningningen, slik det tidligere ble oppgitt i dag. Foto: AP/Scanpix
SJOKKERTE: Sør-Koreanere mottok nyhtene i dag morges. Tv-sendingen viser en annen prøvespreninging, og ikke den nord-koreanske prøvespreningningen, slik det tidligere ble oppgitt i dag. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Russlands forsvarsdepartement bekrefter ifølge NTB at Nord-Korea har gjennomført en atomprøvesprengning.

Den japanske rikskringkasteren NHK mandag siterer en tjenestemann i forsvarsdepartementet som sier det er «100 prosent sikkert» at Nord-Korea utførte en atomprøvesprengning rundt klokka 3.35 norsk tid i natt.

«Utilgivelig» og «uforskammet»

Nabolandene Kina og Japan reagerer sterkt på sprengningen.

– Nord-Korea har ignorert den omfattende motstanden fra verdenssamfunnet og gjennomført en uforskammet atomprøvesprengning 9. oktober, skriver Kinas utenriksdepartement i en pressemelding.

– Den kinesiske regjeringen uttrykker sin bestemte motstand mot dette, fortsetter pressemeldingen, hvor det samtidig kreves at Nord-Korea må stoppe enhver handling som kan forverre situasjonen.

Japans statsminister Shinzo Abe kaller spreningen for «utilgivelig». Abe er i Soeul på et toppmøte.

Trosset advarsler

image: Nord-Korea prøvesprengte atomvåpen

Atomstriden med de nordkoreanske myndighetene ble trappet kraftig opp i forrige uke. 

Det ble også spekulert i at kommunistregimet ville sette i gang med testingen av atomvåpen nettopp på søndag, som er dagen for Kim Jong Ils overtakelse som leder av Koreas Arbeiderparti i 1997.

Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå, KCNA, bekrefter at landet har foretatt en vellykket atomprøvesprengning, og hevder at «det ikke har lekket ut noe radioaktivt avfall etter den underjordiske sprengningen».

-En historisk hendelse
- Prøvesprengningen er en historisk hendelse, som har brakt glede til vårt forsvar og til vårt folk. Prøvesprengningen vil bidra til å opprettholde fred og stabilitet på Den koreanske halvøy, og den omkringliggende regionen. 

- Nord-Korea har ved hjelp av vitenskapelig forskning foretatt en underjordisk prøvesprengning under trygge omstendigheter den niende oktober 2006. I en gripende tid der alle landets innbyggere gjør et gigantisk byks framover i byggingen av en stor, fremgangsrik og mektig sosialistisk stat, heter det i en offisiell uttalelse fra nyhetsbyrået KCNA. 

Bekrefter rystelser
Direktøren for Sør-Koreas overvåkingssenter, som avlytter Nord-Korea med seismiske instrumenter bekrefter at det ble målt rystelser på det aktuelle tidspunktet, melder nyhetsbyrået AP.

<B>NÆR KILJU:</B> Klokken 10.35 lokal tid eller klokken 03.35 norsk tid skal Nord-Korea har foretatt en atomprøvesprengning i Hwaderi nær den nordøstlige kystbyen Kilju.
VEKKET UMIDDELBART REAKSJONER: Denne dukken, som forestiller Kim Jong Il bundet til en missil, ble brent av demonstranter i den sørkoreanske hovedstaden Seoul mandag.
TROSSER USA: Kim Jong Il har trosset alle advarsler, og foretatt en kjernefyisk prøvesprengning i natt, norsk tid.
KJERNEFYSISK FABRIKK:Dette satelittfotoet viser en kjernefysisk fabrikk i Yongbyon, ca 100 kilometer nord for Pyongyang i Nord-Korea.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!