Nord-Korea: Satellitten spiller sanger for Den store leder Kim Jong Il

Verdens stormakter: Farlig langdistanserakett.

TRUER NABOSTATER: Sørkoreanere ser på en spesialsending om den nordkoreanske rakettoppskytingen i natt. Foto: AFP PHOTO/KIM JAE-HWAN/Scanpix
TRUER NABOSTATER: Sørkoreanere ser på en spesialsending om den nordkoreanske rakettoppskytingen i natt. Foto: AFP PHOTO/KIM JAE-HWAN/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Verdens stormakter reagerer kraftig etter oppskytningen av en nord-koreansk rakett i natt. Fykten er stor for at Nord-Korea utvikler evnen til å skyte opp lagdistanseraketter som kan bære atomstridshoder, med rekkevidde så langt som til Alaska.

Nord-Korea hevder på sin side det dreide seg om å plassere en esperimentell satellitt i rommet. Ifølge myndighetene i Pyongyng  kringkaster satellitten melodiene «Sang for Kim Il Sung» og «Sang for Kim Jong Il», i tillegg til å samle data og sende tilbake til jorda, melder Assosiated Press (AP).

De to diktatorene Kim Il Sung og Kim Jong Il, far og sønn, hvis ære nå etter sigende også blir sunget fra verdensrommet, har styrt det fullstendig lukkede landet med jernhånd siden 1948.

Oppskytningen av flertrinnsraketten ble erklært som en suksess i Nord-Korea. Ifølge myndighetene i Tokyo nådde raketten som ble skutt opp fra basen Musudan-ri nordvest i Nord-Korea japansk luftrom i løpet av syv minutter. Ingen deler etter raketten eller en eventuell satellitt traff japansk territorium.

Sør-Koreas regjering hevder i dag at satellitten fra raketten mislyktes i å nå verdensrommet, ifølge AP. Det samme gjør USAs regjering, de hevder restene landet i Stillehavet.

Sterke reaksjoner

USAs president Barack Obama anklager Nord-Korea for å ha brutt Sikkerhetsrådets resolusjon 1718, som forbyr all rakettvirksomhet.

- Med denne provoserende handlingen har Nord-Korea ignorert sine internasjonale forpliktelser, avvist utvetydige oppfordringer om å vise tilbakeholdenhet og isolert seg ytterligere fra verdenssamfunnet, sier Obama.

Sør-Korea er også dypt skuffet over nabolandets «hensynsløse handling» og mener rakettoppskytningen er en alvorlig trussel mot verdensfreden. Japan, Kina og Sør-Korea har tidligere instendig oppfordret landet til å avstå fra rakettoppskytingen.

STERKE REAKSJONER: I Sør-Korea reagerte demonstranter i dag ved å brenne bilder av Nord-Koreas diktator Kim Jong Il. Foto: Scanpix
STERKE REAKSJONER: I Sør-Korea reagerte demonstranter i dag ved å brenne bilder av Nord-Koreas diktator Kim Jong Il. Foto: Scanpix Vis mer


Utpressing
- Kim Jong Il har verden nøyaktig der han vil ha dem, skriver Jean H. Lee, lederen for APs sørkoreanske kontor, i en analyse i formiddag.
Nord-Korea er et av verdens aller fattigste land, med desperat behov for bistand og økonomisk støtte.  Atom- og raketteknologien er  tidligere blitt brukt av lederne som et pressmiddel for å få støtte, særlig fra Sør-Korea og USA.

Forholdet mellom Nord-Korea og Sør-Korea er dårligere enn på lang tid, etter at sistnevnte fikk en konservativ statsminister i 2008. Det samme har forholdet vært til Bush-administrasjonen i USA.

Ingen sanksjoner
Det er lite trolig at Sikkerhetsrådet, som på Japans oppfordring har hastemøte i dag, vil enes om sanksjoner av landet, mener Lee. Det sørger Nord-Koreas støttespiller Kina for.

- Og med trusler om å fortsette å utvikle langdistanserakett-teknologien, kan det tenkes at Washington ikke har noe annet valg enn å gi Kim det han mest av alt vil ha: direkte samtaler med Obamas administrasjon, mener han.

VIL HA OPPMERKSOMHET: Analytikere mener Kim Jong Il provoserer for å skaffe seg økonomisk støtte han desperat trenger. Foto: Scanpix
VIL HA OPPMERKSOMHET: Analytikere mener Kim Jong Il provoserer for å skaffe seg økonomisk støtte han desperat trenger. Foto: Scanpix Vis mer
SIKKERHETSRÅDET MØTES I DAG: Men på  grunn av Nord-Koreas allianse med Kina er det lite trolig at de vil enes om sanksjoner. Dermed kan kanskje Kim Jong Il oppnå det han ønsker: direkte samtaler med Obama-administrasjonen. Foto: Scanpix
SIKKERHETSRÅDET MØTES I DAG: Men på grunn av Nord-Koreas allianse med Kina er det lite trolig at de vil enes om sanksjoner. Dermed kan kanskje Kim Jong Il oppnå det han ønsker: direkte samtaler med Obama-administrasjonen. Foto: Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer