(Dagbladet.no): Verdens stormakter reagerer kraftig etter oppskytningen av en nord-koreansk rakett i natt. Fykten er stor for at Nord-Korea utvikler evnen til å skyte opp lagdistanseraketter som kan bære atomstridshoder, med rekkevidde så langt som til Alaska.
Nord-Korea hevder på sin side det dreide seg om å plassere en esperimentell satellitt i rommet. Ifølge myndighetene i Pyongyng kringkaster satellitten melodiene «Sang for Kim Il Sung» og «Sang for Kim Jong Il», i tillegg til å samle data og sende tilbake til jorda, melder Assosiated Press (AP).
De to diktatorene Kim Il Sung og Kim Jong Il, far og sønn, hvis ære nå etter sigende også blir sunget fra verdensrommet, har styrt det fullstendig lukkede landet med jernhånd siden 1948.
Oppskytningen av flertrinnsraketten ble erklært som en suksess i Nord-Korea. Ifølge myndighetene i Tokyo nådde raketten som ble skutt opp fra basen Musudan-ri nordvest i Nord-Korea japansk luftrom i løpet av syv minutter. Ingen deler etter raketten eller en eventuell satellitt traff japansk territorium.
Sør-Koreas regjering hevder i dag at satellitten fra raketten mislyktes i å nå verdensrommet, ifølge AP. Det samme gjør USAs regjering, de hevder restene landet i Stillehavet.
Sterke reaksjoner
USAs president Barack Obama anklager Nord-Korea for å ha brutt Sikkerhetsrådets
resolusjon 1718, som forbyr all rakettvirksomhet.
- Med denne provoserende handlingen har Nord-Korea ignorert sine
internasjonale forpliktelser, avvist utvetydige oppfordringer om å vise
tilbakeholdenhet og isolert seg ytterligere fra verdenssamfunnet, sier Obama.
Sør-Korea er også dypt skuffet over nabolandets «hensynsløse handling» og
mener rakettoppskytningen er en alvorlig trussel mot verdensfreden. Japan, Kina og Sør-Korea har tidligere instendig oppfordret landet til å avstå fra rakettoppskytingen.

- Kim Jong Il har verden nøyaktig der han vil ha dem, skriver Jean H. Lee, lederen for APs sørkoreanske kontor, i en analyse i formiddag.
Nord-Korea er et av verdens aller fattigste land, med desperat behov for bistand og økonomisk støtte. Atom- og raketteknologien er tidligere blitt brukt av lederne som et pressmiddel for å få støtte, særlig fra Sør-Korea og USA.
Forholdet mellom Nord-Korea og Sør-Korea er dårligere enn på lang tid, etter at sistnevnte fikk en konservativ statsminister i 2008. Det samme har forholdet vært til Bush-administrasjonen i USA.
Ingen sanksjoner
Det er lite trolig at Sikkerhetsrådet, som på Japans oppfordring har hastemøte i dag, vil enes om sanksjoner av landet, mener Lee. Det sørger Nord-Koreas støttespiller Kina for.
- Og med trusler om å fortsette å utvikle langdistanserakett-teknologien, kan det tenkes at Washington ikke har noe annet valg enn å gi Kim det han mest av alt vil ha: direkte samtaler med Obamas administrasjon, mener han.

