Nord- og Sør-Korea:

Nord-Korea sender delegasjon til vinter-OL

Landene møtes til samtaler for første gang på over to år.

HISTORISK MØTE: I natt møtes sør- og nordkoreanske representanter for å diskutere forholdet mellom landene. Møtet ble avtalt etter at Kim Jong-un (t.h) uttalte et ønske om å bedre forholdet til nabolandet i sin nyttårstale. Invitasjonen ble akseptert av hans kollega i sør, Moon Jae-in. Foto: AP / NTB Scanpix
HISTORISK MØTE: I natt møtes sør- og nordkoreanske representanter for å diskutere forholdet mellom landene. Møtet ble avtalt etter at Kim Jong-un (t.h) uttalte et ønske om å bedre forholdet til nabolandet i sin nyttårstale. Invitasjonen ble akseptert av hans kollega i sør, Moon Jae-in. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige uke ble det kjent at Nord-Korea hadde ringt representanter i nabolandet for første gang siden februar 2016. I løpet av natta har landene holdt samtaler for første gang siden desember 2015.

Der diskuterer representanter fra begge land de olympiske lekene, som holdes i Pyeongchang i februar, samt forholdet mellom de to landene.

Sør-Koreas gjenforeningsminister, Cho Myoung-gyon, sier også at de ønsker å diskutere muligheten for familiegjenforening. Flere millioner mennesker ble separert fra hverandre i løpet av krigen på Korea-halvøya å 50-tallet. De fleste har ikke møtt familiemedlemmene sine siden, skriver NTB.

Like før klokka 06.00 melder BBC at representantene har hatt minst ett gjennombrudd. For Nord-Korea sier at de vil sende en delegasjon til vinter-OL, som vil inkludere både utøvere og supportere.

Sør-Korea foreslo at de kunne arrangere familiegjenforeninger i løpet av lekene, i tillegg til å invitere til at utøvere fra begge land kunne marsjere sammen under åpningsseremonien. Sist gang det skjedde var for over ti år siden, under vinter-OL i 2006.

CNN melder at Sør-Korea også har foreslått å holde militære samtaler, for å forhindre uønskede konflikter.

- Vi uttrykte viktigheten av å gjenoppta fredssamtaler, inkludert nedbygging av atomvåpen. Og at vi basert på gjensidig respekt kan forhindre aktiviteter som øker spenninger på Koreahalvøya, sier Sør-Koreas viseminister, Chun Hae-sung.

På vei inn: Den nordkoreanske sjefsdelegaten, Ri Son Gwon på vei inn til grensemøtet. Foto: AFP / NTB Scanpix
Samlet: Representanter fra begge land samlet. Foto: AFP / NTB Scanpix
Håndhilser: Sør-Koreas gjenforeningsminister, Cho Myung-gyun og Nord-Koreas sjefsdelegat, Ri Son Gwon, håndhilser. Foto: AFP / NTB Scanpix
Historisk: Nord-Koreas sjefsdelegat Ri Son Gwon. Foto: AFP / NTB Scanpix
ANSIKT TIL ANSIKT: Se de første bildene fra det historiske møtet. Foto: AFP / NTB Scanpix

Hyggelig åpning

Ifølge Sør-Koreas gjenforeningsdepartement skal møtet ha startet svært vennlig ved at delegater fra begge sider ønsket hverandre godt nyttår, skriver CNN.

- Lenge siden sist, skal Cho ha sagt i det han håndhilste på Nord-Koreas sjefdelegat, Ri Son Gwon, og fulgte opp med å spørre om været kompliserte reisen deres.

- Elver og fjell er dypfryste. Men det vil ikke være en overdrivelse å si at det interkoreanske forholdet er enda kjøligere, svarte Gwon og la til:

- Folkets ønske om forbedring av det interkoreanske forholdet er like sterkt som en understrøm dekket av et tykt lag med is. Noe som har ført til dette verdifulle møtet.

Møtet holdes i grensebyen Panmunjom, hvor sør- og nordkoreanske soldater står ansikt til ansikt.

Det samme stedet hvor to nordkoreanske avhoppere krysset grensa i løpet av de to siste månedene. Den første avhopperen ble imidlertid skutt og såret av sine tidligere kolleger.

Kims nyttårstale

Kim Jong-un bidro til å dempe spenningen mellom nabolandene da han i sin nyttårstale vektla viktigheten av å bedre forholdet. Videre sa han at han er villig til å sende en delegasjon til vinter-OL, og anbefalte Sør-Korea å stoppe sin årlige militærøvelse med USA.

Regimelederen fulgte imidlertid opp med mindre fredelige uttalelser rettet mot USA. Han sa at han ser på militærsamarbeidet som invasjonstrening, og hevdet at han har en atomknapp som kan sende missiler hvor som helst i USA, noe som fikk Donald Trump til å se rødt.

Sør-Koreas president, Moon Jae-in, har derimot tro på at det er større sjanser for at spenningen kan lettes ved at landene snakker sammen, og foreslo dermed at de kunne møtes natt til tirsdag.

- Vi skal gjøre vårt beste for å sikre at vinter-OL i Pyeongchang blir et fredelig arrangement, og at dette møtet blir det første steget for å gjøre nettopp det, sa Sør-Koreas gjenforeningsminister like før avreise, ifølge AP.

Vinter-OL

Mandag uttalte Den internasjonale olympiske komité (IOC) at de holder døra åpen for at Nord-Korea skal få sjansen til å delta i de kommende lekene. Særlig har nordkoreanerne et håp om å få medaljekandidatene i kunstløp, Ryom Tae Ok og Kim Ju Sik med.

Skøyteparet maktet å kvalifisere seg til lekene i september i fjor, men Nord-Koreas nasjonale olympiske komité registrerte dem ikke for lekene før fristen gikk ut i oktober. Nå har IOC bestemt at fristen utsettes.

- IOCs oppgave er å sikre deltakelse for kvalifiserte utøvere, tross politiske spenninger, uttalte komiteen mandag.

Demper forhåpningene

Selv om situasjonen virker mer positiv enn på lenge, advarer den tidligere amerikanske Sør-Korea-diplomaten Evans Revere mot å ha for store forhåpninger til hva landene kan oppnå.

- Vi har tråkket denne løypa før, og nesten hver gang har det endt med skuffelse, sier han til CNN.