INSPEKSJON: Kim Jong Un fikk i går forklart hva denne maskinen kan gjøre. Det kan se ut som det er en slags datamaskin, men det er foreløpig ikke kjent hva som skjuler seg i den grønne boksen. Foto: KCNA / AFP / NTB SCANPIX
INSPEKSJON: Kim Jong Un fikk i går forklart hva denne maskinen kan gjøre. Det kan se ut som det er en slags datamaskin, men det er foreløpig ikke kjent hva som skjuler seg i den grønne boksen. Foto: KCNA / AFP / NTB SCANPIXVis mer

Nord-Korea sendte ut dette som et skrytebilde, men verden bare ler

Hva finnes i den mystiske boksen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er all grunn til å ta det alvorlig når en statsleder kommer med direkte trusler mot andre nasjoner.

Likevel har Nord-Koreas Kim Jong Un blitt noe avvæpnet av eksperter de siste ukene. De mener blant annet at han truer med våpen han ikke har. Vestlige analytikere tviler på om Nord-Korea har perfeksjonert teknologi som gjør landets despot i stand til å utstyre missilene med atomstridshoder.

Nordkoreanske myndigheter har parallelt med truslene sendt ut bilder av militære styrker under øvelser, som et ledd i propagandakjøret. I går kom det flere bilder, hvor diktatoren blant annet inspiserer soldatenes musikkinstrumenter.

Mystisk maskin Et av bildene er mer mystisk. Der sitter Kim Jong Un foran det som kan se ut som en innebygd datamaskin, mens han trolig blir forklart hva den kan utrette.

Dette bildet blir nå latterliggjort, og brukt som et eksempel på at trusselen fra Nord-Korea kanskje ikke er så stor som Kim Jong Un vil ha det til, skriver Washington Post.

Selv om trackball-musa har en stor rød «knapp», er det neppe snakk om «Den røde knappen». Omgivelsene gir heller ikke uttrykk av at dette er en kommandosentral.

- Nord-Korea har tilsynelatende kommet seg over terskelen og utviklet en velfungerende kalkulator, skriver Tom Gara i The Wall Street Journal på Twitter.

Og det florerer av Kim-vitser i etterkant av propagandabildene. Bloggen North Kore Leadership Watch biter seg merke i at Kim Jong Un i samme seanse også inspiserte sklier og annet lekeplassutstyr.

Nye trusler i dag Seinest i dag kom det nye trusler fra Nord-Korea. Det nordkoreanske militærets overkommando har satt alle feltartillerienheter i høyeste kampberedskap, skriver det statlige nyhetsbyrå KCNA. Dette inkluderer langdistanseraketter rettet mot mål på USAs fastland og på Guam og Hawaii i Stillehavet, heter det i nyhetsmeldingen.

De nye truslene kommer etter at USA nylig fløy bombefly over Sør-Korea i forbindelse med en militærøvelse.

- USA tar de nordkoreanske truslene på dypt alvor. De må slutte å true freden på den koreanske halvøya, den krigerske ordbruken tjener ingen, og USA står klart til å reagere på enhver mulig utvikling, sier Pentagon-talsmann George Little ifølge NTB.

Selv om eksperter ikke tror Kim Jong Un kan ramme USA med atomvåpen, er det ingen tvil om at diktatoren har store militære ressurser til rådighet. Og det bekymrer spesielt Sør-Korea, etter at Nord tidligere i mars opphevet ikkeangrepsavtalen med Sør.

SKLIE-KONTROLLØR: Diktatoren er ikke bare opptatt av militært utstyr, han fikk også se de nyeste lekeapparatene i går. Foto: KCNA / AFP / NTB SCANPIX
SKLIE-KONTROLLØR: Diktatoren er ikke bare opptatt av militært utstyr, han fikk også se de nyeste lekeapparatene i går. Foto: KCNA / AFP / NTB SCANPIX Vis mer