HOLDT TUNGA RETT I MUNN: Kim Jong-ung var 22. mars vitne til oppskytningen av en langdistanserakett. Foto: EPA/KCNA
HOLDT TUNGA RETT I MUNN: Kim Jong-ung var 22. mars vitne til oppskytningen av en langdistanserakett. Foto: EPA/KCNAVis mer

Nord-Korea simulerte angrep mot det sørkorenaske presidentpalasset

Advarer om «tragisk slutt» for naboen i sør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs sikkerhetsråd skjerpet i begynnelsen av mars sanksjonene mot Nord-Korea, som en reaksjon på at landet gjennomførte en atomprøvesprengning i januar og skjøt opp en satellitt i februar. Flere land mistenker at oppskytingen av satellitten var en fordekt test av en langdistanserakett.

Men reaksjonene har visstnok ikke forhindret det nordkoreanske regimet fra å provosere storebroren i sør.

Ifølge Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå overvar diktatoren Kim Jong-un nylig en militærøvelse som simulerte angrep mot offentlige bygg og presidentboligen til den sørkoreanske presidenten Park Geun-hye.

Kom med trusler Regimet i Pyongyang henvendte seg på onsdag mot president Geun-hye og sa at artilleri sto klart for å forvandle presidentresidensen Det Blå Hus til «et hav av flammer og aske» og advarte om en «tragisk slutt».

I dag hevder det statlige nyhetsbyrået at Kim Jong-un tok trusselen et skritt videre og simulerte angrep mot naboene.

- Artillerigranater rammet Cheon Wa Dae og andre regjeringsbygninger i Seoul, skriver det statlige nyhetsbyrået KCNA, ifølge South China Morning Post.

Cheon Wa Dae er det koreanske navnet på Det Blå Hus, og KCNA hevder videre at dette var den største øvelsen av sitt slag som noen gang har blitt gjennomført.

- Hvis fiendene utfordrer oss, vil vårt artilleri og styrker legge Seoul i ruiner, sa Kim Jong-un til nyhetsbyrået.

Vil ikke la seg kue Øvelsen ble foreviget i kommunistpartiets egen avis, Rodond Sinum, som publiserte rundt 40 bilder i dagens utgave. Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap ble øvelsen utført på torsdag nær havnebyen Wonsan.

Øvelsen skjer samtidig som Sør-Korea og USA gjennomfører sin årlige militærøvelse, noe Nord-Korea mener er en øvelse på å invadere landet.

President Guen-yen sier at Sør-Korea ikke ville la seg kue av regimets trusler.

- Uforsvarlige provokasjoner vil bli starten for det nordkoreanske regimets selvødeleggelse, sier han og legger til at det internasjonale samfunnet står sammen i sin motstand mot regimets kjernefysiske ambisjoner.

Nord-Korea skjøt mandag ut fem kortdistanse-prosjektiler som landet i havet 200 kilometer utenfor landets østkyst, opplyser sørkoreanske talsmenn.

Hyllet nordkoreansk rakettmotor Ifølge statlige medier gjennomførte Nord-Korea i går  for første gang en vellykket test av en rakettmotor som bruker fast drivstoff.

Statsleder Kim Jong-un skal ha holdt oppsyn med testen, som i Nord-Korea beskrives som et «historisk» framskritt i landets atomvåpenkapasitet.

Dersom opplysningene viser seg å stemme, kan det bety at Nord-Korea fortsetter arbeidet med å utvikle en interkontinental atomrakett i høyt tempo, til trossfor sanksjonene mot landet.

- Kim bemerket med stor fornøyelse at den vellykkede testen øker kraften i ballistiske raketter som nådeløst kan ramme fiendtlige styrker, rapporterte det statlige nyhetsbyrået KCNA.

FNs menneskerettighetsråd bestemme onsdag å utnevne en ekspertgruppe som skal se på måter å holde Nord-Koreas ledere ansvarlige for utbredte og alvorlige brudd på menneskerettigheter i landet.