BA OM UNNSKYLDNING:  En nordkoreansk talsperson bøyer seg i respekt for familiene som har mistet sine kjære i bygningskollapsen. Foto: EPA/RODONG SINMUN/NTB Scanpix
BA OM UNNSKYLDNING: En nordkoreansk talsperson bøyer seg i respekt for familiene som har mistet sine kjære i bygningskollapsen. Foto: EPA/RODONG SINMUN/NTB ScanpixVis mer

Nord-Korea skal ha henrettet fire ingeniører etter bygningskollaps

Flere hundre fryktes døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Partimedlemmer, politifolk og etterretningsanalytikere skal ha vært blant de omkomne da en boligblokk kollapset i Pyongyang for to uker siden. Flere hundre personer fryktes å ha omkommet, men det har ikke blitt frigitt noe informasjon om antall døde.

Regjeringen i Nord-Korea ba om en svært sjelden unnskyldning i etterkant av hendelsen. De opplyste at byggingen av blokken ikke ble kontrollert på en tilfredsstillende måte.

Nå skal angivelig fire ingeniører ansvarlige for bygningskonstruksjonen ha blitt henrettet, melder japanske medier, ifølge den britiske avisa The Telegraph.

En person tilhørende det nordkoreanske forsvaret skal ha blitt sendt til fangeleir. Det framgår ikke hva slags rolle vedkommende skal ha hatt i saken.

Bygningen kollapset tirsdag 13. mai, men saken ble ikke omtalt før fem dager seinere, i en melding fra det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Redningsaksjonen skal ifølge nyhetsbyrået ha pågått fram til 17. mai. Det framgikk ikke hvor mange som hadde omkommet eller detaljer om hva som faktisk hadde skjedd. Det sto bare at kollapsen hadde «krevd menneskeliv».

Ifølge den japanske avisa Tokyo Shimbun kan så mange som 500 personer har omkommet i ulykken, melder den sørkoreanske avisa Chosun Ilbo.

Bygget var ikke ferdigstilt, men det skal likevel ha vært 92 av leilighetene som var bebodd, med opp mot fire personer i hver husstand, ifølge en regjeringskilde i Sør-Korea. Det skal ikke ha vært kjent hvor mange som oppholdt seg i bygningen da den kollapset. 

I meldingen fra KCNA står det også at Nord-Koreas diktator ikke hadde sovet etter at han fikk kjennskap til ulykken.

- Kim Jong-un satt oppe hele natta, og hadde det vondt etter å ha blitt fortalt om ulykken. Han beordret ledelsen i partiet og forsvaret til å skynde seg til stedet og sette alt annet til side, og han iverksatte en redningsaksjon så raskt som overhodet mulig, står det å lese.