- Nord-Korea skal skyte opp satellitt

En våpentest tror Sør-Korea og USA.

STRID OM SATELLITT:  TV-bildet viser et arkivbilde av Nord-Koreas satelitt. Nord-Korea varslet i dag om at de planlegger å skyte opp en kommunikasjonssatellitt. Sør-Korea er imidlertid overbevist om at dette i virkeligheten er en våpentest. Foto: Scanpix/AP Photo/Ahn Young-joon
STRID OM SATELLITT: TV-bildet viser et arkivbilde av Nord-Koreas satelitt. Nord-Korea varslet i dag om at de planlegger å skyte opp en kommunikasjonssatellitt. Sør-Korea er imidlertid overbevist om at dette i virkeligheten er en våpentest. Foto: Scanpix/AP Photo/Ahn Young-joon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nord-Korea planlegger å gjennomføre oppskytingen av en satellitt mellom 4. og 8. april, melder sørkoreanske medier. USA og Sør-Korea tror oppskytingen i virkeligheten er en våpentest.


Sørkoreanske etterretningskilder sier til det nyhetsbyrået Yonhap at Pyongyang har informert Den internasjonale skipsfartsorganisasjonen IMO, Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart ICAO og andre internasjonale organisasjoner om datoene for oppskytingen.


Organisasjonene er informert for å sikre trygg navigering for fly og skip, ifølge nordkoreanske KCA, som imidlertid ikke bekrefter datoene 4. til 8. april.


Det statlige nyhetsbyrået meldte tidligere torsdag at Pyongyang hadde informert IMO som en «forberedelse på å skyte opp Kwangmyongsong-2, en kommunikasjonssatellitt».


Eksperter mener det er få tekniske forskjeller mellom en satellittoppskyting og en utprøving av en langtrekkende militær bærerakett ettersom begge bruker den samme typen rakett, kalt Taepodong-2.


Nord-Korea har tidligere brukt ord som romutvikling og satellittoppskyting om tester av raketter som i teorien kan frakte atomvåpen.

Sør-Korea, Japan og USA har tidligere bedt Nord-Korea om ikke å gjennomføre tester av Taepodong-2, og de har truet med nye internasjonale sanksjoner mot landet.


- Vi er klare på vår motstand mot Nord-Koreas rakettoppskyting. Vi kom til at det er et felles standpunkt, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton etter et møte med Kinas utenriksminister Yang Jiechi onsdag.


(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer