Nord-Korea skal velge ny leder

Holder første partikonferanse siden 1980. Kim Jong-un innsettes trolig i ledelsen.

TOPPMØTE: Bildet er tatt under et toppmøte i Arbeidernes parti i juli 2009, med en tydelig preget Kim Jung-Il i midten, under bildet av sin far. Tirsdag neste uke avholdes et nasjonalt partimøte der mangre representanter vil møte. Foto: AFP
TOPPMØTE: Bildet er tatt under et toppmøte i Arbeidernes parti i juli 2009, med en tydelig preget Kim Jung-Il i midten, under bildet av sin far. Tirsdag neste uke avholdes et nasjonalt partimøte der mangre representanter vil møte. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Da Nord-Korea avholdt sin forrige partikonferanse i 1980, ble Kim Jung-il (68) innsatt som leder i det asiatiske diktaturet. En kort melding fra det nasjonale pressebyrået varsler nå en ny partikongress allerede 28. september og det er ventet at Jung-il utnevner sin arvtaker etter at han selv ble rammet av slag i 2008, melder BBC.

Kort melding «Konferansen for WPKs (Arbeidernes parti) valg av ledergruppe vil finne sted i Pyongyang 28. september», lød meldingen.

Annonseringen avslutter måneder av spekulasjoner om når konferansen skal avholdes. Det er antatt at møtet har blitt utsatt en rekke ganger, uten at nyhetsbyrået ga noen forklaring på det.

Det var i fjor at de første ryktene om sønnens vei mot makten begynte å svirre blant observatører og i media. Kim Jong-un er rundt 27 år gammel, utdannet i Sveits og har trolig aldri blitt avfotografert i vestlig media.

Syk og islolert Jung-il ble utnevnt i 1980 og overtok lederskapet av Nord-Korea etter sin far Kim Il sungs død i 1994.

De siste 30 årene har brukt til å lede landet ut i en nesten fullstendig isolasjon for omverdenen, med unntak av Kina, Hviterussland og en håndfull andre land som fremdeles handler eller har vesentlige diplomatiske bånd med landet.

Det antas at Kim Jung-il de siste årene har mottatt medisinsk behandling i Kina, men dette er ikke bekreftet.

Venner over hele verden Kim Jong-un (25) er yngst av Kim Jong-ils (68) tre sønner, men likevel utpekt til å ta over makta i Nord-Korea etter faren.

Den kommende lederen av et av verdens mest lukkede land har venner og bekjente i USA, Israel, Tyskland og Sveit.

Ifølge flere rapporter gikk han nemlig på den engelskspråklige skolen International School of Bern i Sveits i perioden 1993 til 1998, innskrevet med navnet Chol Pak.

- Absurd En rekke av hans tidligere medelever har latt seg intervjue av den tyske avisa Die Welt.

- Han var humoristisk, gikk godt overens med alle, til og med elever fra land som regnes som fiender av Nord-Korea, sier en tidligere medelev til avisa.

- Når jeg leser at min gamle medelev Chol Pak skal bli diktator i Nord-Korea, så må jeg le. Det er absurd. Galskap! sier en annen.

Elevene forteller at politiske emner var tabu å snakke om, men at det var lov å krangle om fotball.

Chol Pak, som han altså kalt seg, spilte på skolens fotballag, sammen med blant annet en amerikansk elev. Han tilbrakte også mye tid med en sørkoreaner, og ifølge avisa lærte han basket-triks av en israelsk medelev.

Diktatorsønnen gikk på skolen sammen med en annen nordkoreaner, Kwang Chung, som ifølge The Times i praksis kan ha vært en slags livvakt.

Schwarzenegger-fan
De to virket uansett som de var gode venner.

- Kwang var mer populær enn Chol fordi han var så god i sport, sier en tidligere medelev til Welt og legger til:

I KINA: Dette bildet er tatt 27. august og viser et møte mellom den kinesiske presidenten Hu Jintao (til høyre) som møter Kim Jong Il nordøst i Kina. Foto: Ju Peng/AP
I KINA: Dette bildet er tatt 27. august og viser et møte mellom den kinesiske presidenten Hu Jintao (til høyre) som møter Kim Jong Il nordøst i Kina. Foto: Ju Peng/AP Vis mer

- De snakket om Schwarzenegger-filmer hele tiden.

Den populærkulturelle interessen deler sønnen med sin far. Det er blitt hevdet at Kim Jong-il har over 20 000 filmer, deriblant samtlige James Bond-filmer.

I likhet med hans far skal Kim Jong-un være en stor fan av basketstjernen Michael Jordan.

Flere sønner Basketinteressen kan komme hendig med hvis landets diplomatiske relasjoner til USA skulle bedres, og hvis han skal snakke med Barack Obama, som selv spiller basket så ofte han kan med sine medarbeidere og vaktene fra Secret Service.

Kim Jong-nam (38), Kim-Jong Ils eldste sønn, var favoritten til å ta over etter faren, men han spilte seg selv utover sidelinja da han prøvde å reise til Japan med et falsk pass i 2001.

Presidentfamilens tidligere kokk, Kenji Fujimoto, har tidligere hevdet at den mellomste broren, Kim Jong-chul, ikke fikk ta over fordi faren mener han er for feminin.

Kim Jong-un beskrives på sin side «akkurat som sin far».

TRE GENERASJONER: Forrige president Kim Il-Sung, nåværende statsleder og diktator Kim Jung-Il og det som trolig er hans sønn og mulige arvtaker, Kim Jong-Un. Foto: AFP
TRE GENERASJONER: Forrige president Kim Il-Sung, nåværende statsleder og diktator Kim Jung-Il og det som trolig er hans sønn og mulige arvtaker, Kim Jong-Un. Foto: AFP Vis mer